2013. okt 13.

BIRSALMA LEVES

írta: Papá Stefano
BIRSALMA LEVES

 

 birsalma jó

A birsalmát elsősorban az isteni téli csemege, a birsalmasajt alapanyagaként ismerik, pedig nagyon sok mást is lehet belőle készíteni. Csinálhatunk belőle  sültekhez szószt http://ujsagesregiseg.blogspot.hu/2012/10/birsalmaszosz-sultekhez_14.html , lehet együtt sütni húsokkal, vagy éppen levest készíteni belőle. A magyar konyha a gyümölcsleveseknél a lisztes-tejfölös habarást kedveli. Azok számára pedig, akik nem nagyon szeretik  a liszt ízét, vagy netán lisztérzékenyek, a gyümölcsleves alábbi elkészítési módját ajánlom. Persze mások is kipróbálhatják! A birsalmaleves enyhén fanyar,  krémes, könnyen elkészíthető hideg leves. Az alábbi mennyiségek hat adagra  elegendőek.

Hámozzunk meg és csumázzunk ki 5 nagy, vagy 8 kisebb birsalmát. Kockázzuk fel és 6 evőkanál cukorral, másfél liter vízben tegyük fel főni. Figyeljünk, mert a birsalma hamar megpuhul. A levében hagyjuk kihűlni. Két lehetőségünk is van, vagy kockára vágva hagyjuk a levesben a megfőtt birsalmát, vagy – aki a krémleveseket jobban szereti – botmixerrel teljesen simára dolgozza el.

Egy keverőedénybe tegyünk 3 merőkanál kihűlt leveslét, egy kis doboz tejfelt, vagy egy nagy doboz tejfel felét, és egy fél tubus sűrített tejet. Ezt kézi vagy gépi habverővel teljesen simára keverjük. Aki habosan szereti, az egy kicsit tovább keverje, amíg a teteje habos nem lesz. Ezután ezt a keveréket hozzáadjuk a leves alaphoz, és fakanállal jól összekeverjük. Hűtőben hűtve tároljuk.

birsalma jó2

A leves alap hűtőben akár egy hétig is eláll, de ha már hozzákevertük a tejfeles-sűrített tejes keveréket, akkor hűtőben tartva az elkészítéstől számítva 2 nap alatt fogyasszuk el.

Jó étvágyat!  

Papá Stefano

 

Szólj hozzá

leves recept gyümölcsleves birsalma lisztmentes Papá Stefano konyhája