2014. már 02.

Kerti ötletek - csináld magad!

írta: S. Cecilia
Kerti ötletek - csináld magad!

 

Közeledik a tavasz, itt az idő nekilátni a kerti munkáknak. Már én is alig várom, hogy nekikezdhessek. A szokásos kerti munkákon kívül  mindig szeretem valami újjal feldobni a kertet.  Ha sikerül régi, meglévő tárgyakat újrahasznosítani és megmenteni a kidobástól, annak mindig külön örülök.  Íme néhány ötlet.

m ágak jó

A  fák, bokrok  tavaszi metszéskor sok  levágott ág keletkezik. Kidobás, elégetés helyett az erre alkalmasakat kisebb-nagyobb projektekben használhatjuk fel. Ha hosszú  ágak  egyik végét kör alakban a talajba szúrjuk, a másik végüket  összefogjuk és rögzítjük, akkor futónövényeket,  pl. paradicsomot, babot, vagy futó virágokat, pl. hajnalkát, sarkantyúkát  futtathatunk fel rá.  Komolyabb szakértelemmel rendelkezve, talpas keretbe foglalva mutatós árnyékolót/térelválasztót  készíthetünk egyforma hosszúságúra vágott ágakból.

m ágak 2

De készíthetünk ágakból semmire sem használható, ám tetszetős oszlopokat, ha kötegbe fogva rögzítjük azokat, majd köveket teszünk rájuk. Különösen a kert bejáratánál  mutatnak jól. Ügyes kezű ezermester a rendelkezésre álló hely nagyságához  igazított  lugast  szögezhet össze az ágakból, melyre növényeket lehet felfuttatni.

cserép2

Nagyon  díjazok mindenféle ötletet, arra vonatkozóan, hogy a hagyományos virágtartókon kívül mi mindenbe lehet növényeket ültetni. A balodali képen egy kiszuperált csövet látunk  új szerepben, míg a jobboldali képeken jobb időket megélt játékautók szépelegnek a beléjük ültetett pozsgás növényekkel.  Minden esetben fontos, hogy a tartók alján lyukak legyenek, melyeken a növények számára   felesleges víz el tud folyni.

m jelző

Ha elvetettük a magokat a földbe, főként, ha többfélét vetettünk egymás mellé, valamivel meg kell jelölni a nevüket. A konyhában már nem használható fakanalak színesre festve, névvel ellátva ilyenkor jó szolgálatot tehetnek. Ha kis, kemény ágak egy részéről lehántjuk a kérget, alkalmasak lesznek arra, hogy ráírjuk a növény nevét, és a földbe szúrhatjuk az elvetett magok megjelölésére.   Célszerű lelakkozni a felületet. Ebbe a műveletbe a gyerekeket  is bevonhatjuk, élvezni fogják.

m bútor

Ime két példa bútorok kerti újrahasznosítására. Mielőtt bútordarabokat lomtalanítanunk, gondoljuk át, hátha a kertben még használhatóak valamire. (Én balga módon nemrég négy széket dobtam ki :-(). A képen látható konyhaszekrény neonzöldre festve remek tároló helye lett mindenféle kerti eszköznek. A lepukkant szék ülőkéje helyére drótból  növénytartót hajlítottak. Élénk színűre festve  ki tudja hány évig szolgál  még új szerepében.

m flakon

A kiürült, nagyméretű műanyag flakonokat se dobjuk ki kapásból a szemétbe. Ha a fogója alatti részt a képen látható módon levágjuk, ügyes lapátot készíthetünk belőle. Ha sikerül a flakon zárókupakjába lyukakat fúrnunk, akkor kiváló öntözőkannánk lesz belőle.

m hasznos

Végül két, egyszerű, de nagyszerű kerti praktika. Ha egy területet meg akarunk tisztítani a gyomoktól, tegyünk rá egy vastag kartont, vagy kartondobozt, és rögzítve hagyjuk ott egy ideig. Fény hiányában a papír alatt lévő növények elhalnak, maga a papír elbomlik és tápanyagként szolgálhat a talajban.  Ezt érdemes ősszel megcsinálni, és tavaszra már meg is lesz a gyommentes területünk, ahová vethetünk. A másik képen műanyag tárolókat látunk nagy kaspóba helyezve. Ha takarékoskodni akarunk a földdel és rövid gyökeret eresztő növényt ültetünk a kaspóba, ilyen flakonokkal tölthetjük ki az alját. Így a virágtartó súlya is sokkal kisebb lesz, és kevesebb földre lesz szükségünk.

Cecilia

 

Szólj hozzá

kreatív kert kertészkedés növény ezermester újrafelhasználás kerti projekt