2014. júl 07.

DÍJAT KAPTUNK – köszönjük! Ismerjetek meg bennünket!

írta: Adam G. Steve
DÍJAT KAPTUNK – köszönjük! Ismerjetek meg bennünket!

Nagy örömünkre szolgált, hogy díjat kaptunk a Nem harap a spenót, a Petra blogja és a  Balkonada - magaslati éden, akár atizediken is blogok szerzőitól. Köszönjük szépen, hogy olvastok és megtiszteltetek bennünket! A kedves olvasó talán nem tudja, hogy Liebster Award egy vándordíj, amit a bloggerek ajándékoznak blogos társaiknak elismerésük gyanánt. Ez a fajta pozitív visszajelzés nagyon jól esik, lendületet ad, és energiával tölti fel a bloggereket.

awards-300x300

A vándordíjat odaítélő kérdéseket tesz fel a jutalmazottnak, melyekre illik válaszolni, majd – vándordíjról lévén szó – azt tovább kell adni. Az alábbiakban válaszolunk a kérdések egy részére – ami lévén, hogy tízen vagyunk, egy kicsit hosszadalmas olvasmány lesz.

Kissé soká tartott, míg a válaszok összejöttek, hiszen - állandó olvasóink bizonyára észrevették - a világ három országából jött össze a 10 bloggerből álló csapat: Hedi az USA-ban, Rose Angliában, a többiek Magyországon laknak – három különböző városban. Hogy ne csak olvassatok, hanem lássatok is bennünket, ideteszünk egy fényképet magunkról. A közös asztálnál ülő itthoni Régiségek éppen egy ebéd keretében ünnepeltük, hogy a Cafeblog májusban bennünket választott a Hónap Feltörekvő Blogjának, amit ezúton is köszönünk! Rose és Hedi a távolság miatt nem lehettek jelen, de a közös képre „odavarázsoltuk” őket is.

Kész
 
A  kérdések, amikre válaszoltunk:

- Mit csinálsz, amikor épp nem kell csinálnod semmit? - Mi a kedvenc könyved és miért? - Mi a kedvenc idézeted? - Hol laknál még szívesen és miért?

A válaszok:

Anna

1. Ilyen igen-igen ritkán szokott előfordulni, mert valahogy mindig több a munkám, feladatom, ötletem, mint amit el tudok végezni … Ha mégis adódik váratlanul szabadidőm (percek, vagy 1-2 óra), olvasni szeretek – nagyon! Egyik nagy vágyam – vagy inkább hő óhajom – volt nyugdíjas koromra, hogy nappal (!) olvashassak (és nem az estéből-éjszakából ellopott órákban). Tehát ha megtehetem, egy kényelmes zugba, szép világos helyre ülve olvasok. 2. Sok, és sokféle könyvet szeretek, nem tudnék csak úgy, egyet kiemelni. Egyik nyáron újraolvastam Mikszáth Kálmán műveit, nagyon tetszett a stílusa, szóhasználata, vidám, derűs hangvétele, a fordulatos cselekmény mögött a drámai, keserű kritika is. Országházi tudósításai, lényegi észrevételei ma ugyanúgy aktuálisak! Szívesen olvasom mai, kortárs magyar írók (Lackfi János, Tóth Krisztina Schäffer Erzsébet, Müller Péter) igényes műveit is. Szeretem a verseket, a gondolatok ritmusos, zengő, sokszor szárnyaló lendületét – kedvenc költőim versei mindig feltöltenek, biztatnak. 3. Több kedvenc idézetem is van, ezek élethelyzetemtől, vidámabb, bizakodóbb, vagy kesergőbb korszakaimtól is függnek. A mostani Luigi Pirandello Nobel díjas írótól származik: „ Meg kell tanulnunk a körülöttünk lévő eseményeket, dolgokat azoknak a szemével is nézni, akik már nem láthatják többé. Igaz, ez fájdalmas is, ugyanakkor mindent tisztábban, pontosabban látunk, észrevesszük a dolgok szépségét, valódi értékét.”

4. Elsősorban itthon, Magyarországon laknék: megadatott, hogy a gyermekeim, unokáim közelében élhetek. Itthon érzem jól magam. Szívesen utazom – amikor tehetem -, de nagyon jó hazajönni!!! Olyan helyen élnék hosszabb-rövidebb ideig, ahol értem az embereket, a nyelvet, szokásaikat, ahol nem csak kívülről, vendégként szemlélhetem az életet. Jó itthon lenni!

Brigitta

1. Amikor éppen semmi más dolgom sincs olvasok, tévézgetek (a BBC Enterteinment adón remek angol sorozatok vannak, imádom!), beszerző körutakra járok (arccal a húsok felé ), barátnőzök, internetezek, de soha nem unatkozom!

2. A kedvenc könyvem: Gárdonyi Hosszúhaju veszedelem című könyve, mellette James Herriot állatokról-emberekről szóló könyvei. J. Herriot egy angol állatorvos volt, remek történetei mindig felvidítanak. (És még X számú kedvenc van!)

3. Kedvenc idézetem nem valami okos, bölcs mondás, telve aranyigazságokkal, hanem egy Jeszenyin vers, Rab Zsuzsa fordításában: (az első, szerintem legszívhezszólóbb versszakát írom csak most ide). A vers címe az első sor.

Bokraink közt már az ősz barangol Kóró lett a fényes laboda, Zizegő, szép zabkéve hajadról Nem álmodom többé már soha.

Aztán egy másik idézet Dsida Jenő Szerenád Ilonkához című versének utolsó szakasza:

Ébresztget a szád muzsikája, Ébredj valahára szegény! És zeng a szívem muzsikája, És hömpölyög, izzik a fény! Úszunk tova levegőben, Mint két pihe lengetegen, S fulladozunk ölelőben Fényteli fellegeken.

Szerencsések vagyunk, hogy magyar az anyanyelvünk, igaz?

4. Hogy hol laknék még szívesen? Firenzében, esetleg a környékén nagyon jól el tudnám képzelni az életemet! Nekem Firenze ragyogása mindenen túltesz, a sárgás házfalakon visszatükröződik a lemenő nap fénye, a Ponte Vecchio és az egész óváros nyüzsgése, a műemlékek sokasága, az Uffizi kincsei (órákig tudnék üldögélni a Botticelli képek előtt), a környező táj, a tenger viszonylagos közelsége, az óriási fagyik, a templomok hűvöse, a jókedvűen tolongó emberek... Ugye nem kell tovább mondanom?

Cecilia

1. Sok hobbim van, mostanában gyöngy ékszereket készítek, kertészkedek, sétálok, írok, családtörténeti kutatással foglalkozom. 2. Egyik kedvenc könyvem Karen Blixen: Volt egy farmom Afrikában című regénye, melyből Távol Afrikától címmel készítettek nagysikerű filmet. Nagyon szeretek távoli világokról, egzotikus tájakról olvasni. Élveztem az írónő lassú folyású, magával ragadó, plasztikus elbeszélő stílusát. Azon ritka könyvek egyike, melyek megfilmesítve sem veszítettek szépségükből, sőt a két műfaj jól kiegészítette egymást. 3. Kedvenc idézetem:

S én, vén diák, szívem fölemelem S így üdvözlöm a mindig újakat: Föl, föl, fiúk, csak semmi félelem.

Bár zord a harc, megéri a világ, Ha az ember az marad, ami volt: Nemes, küzdő, szabadlelkű diák. Ady Endre

4. Szívesen laknék Olaszországban, ahová gyermekkori és családi emlékek, tanulmányok és sok személyes élmény köt.

Hedi

1. Kedvenc elfoglaltságaim: klasszikus zene hallgatása, az operát beleértve, olvasás: két könyvklubnak is tagja vagyok, szeretek főzni és sütni, szívesen töltöm az időmet együtt a barátokkal, a családdal és az unokákkal. Szeretek gyöngyöt fűzni, kertészkedni, jó filmeket nézni, sétálni, múzeumba járni, internetezni… annyi mindent szeretek csinálni, hogy sosincs elég időm!

2. Sok kedvenc könyvem és íróm van. Az egyik legemlékezetesebb: Lisa Genova: Still Alice című könyve, melyben a legszörnyűbb betegségről az Alzheimer kórról ír nagyon emberi módon, a beteg szemével láttatva a betegséget. Genova nagyszerű író, képes arra, hogy belülről látassa a dolgokat. Más kedvenc íróim: Jodi Picoult; Lisa See; Amy Tan; Elizabeth Berg; Jenna Blum; Maggie O'Farrel; Daniel Silva és még sokan mások.

3. Kedvenc lírai soraim a „Somewhere Over the Rainbow” (A szivárvány felett) című dal szövege, mely tele van reménnyel és megnyugtatással.

4. Szeretem Chicagót és környékét, ahol élek, olyan sok mindent lehet itt csinálni. Szeretem Hawaiit is, különösen Honolulut, olyan zölden burjánzó, ahová csak néz az ember. Szeretek sok más várost is az ó –és újvilágban egyaránt, a történelme, a tradíciója és az emberek miatt.

Lea

1. Kinézek az ablakon. 2. David Groszman: A világ végére Az utószóból megtudtam, hogy aki ezt a könyvet elolvassa, annak megváltozik az élete. Valóban. Egy izraeli anya története, akinek a fia a leszerelése napján önként visszamegy a hadseregbe, mert újabb támadás kezdődik. Az asszony elvándorol otthonról, hogy ne érhesse el egy esetlegesen szomorú hír. Vándorlás és két férfi, a gyengéd szerelem ereje, és a palesztin kérdés új megvilágításban. Miközben a szerző a könyvet írta, fia elesett. 3. Nincs kedvenc idézetem. 4. Itt élnék, mert anyanyelvem és anyaföldem fogva tart.

Liza

1. Kedvenc időtöltésem az olvasás. Aktív koromban szakkönyveket kellett olvasnom, most nagyon élvezem, hogy azt olvasok, amit akarok. 2. Kedvenc könyvem: Robert Merle: Állati elmék című regénye. A könyvhöz személyes élmények kapcsolódnak. A delfineket – a könyv főszereplőit – az ember barátjának tartom. 3. „Ha akarsz valamit, az egész Mindenség összefog, hogy kívánságodat megvalósítsad”. Paulo Coelho: Az alkimista 4. Madeirán szeretnék élni a természet szépsége, a nyugalom és a hely kulturáltság miatt. Az emberek is nagyon udvariasak.

Lujza

1.A legszívesebben olvasok. Néha addig kattintgatok a TV-n, amíg egy régi filmet nem találok (amit már láttam...)

2.Thornton Wilder: A teremtés nyolcadik napja. Ahányszor olvasom, mindig más és más.

3. What goes around, comes around, magyar megfelelője kb. : Kölcsön kenyér visszajár

4. Firenzében, mert az a világ legszebb városa.

Papa Stefano

1. Azon töprengek, hogyan lehet a semmittevést elkerülni , egyébként TV-t nézek, konditerembe és uszodába járok, főzök. 2. Irwin Shaw: Oroszlánkölykök. Emlékszem, hogy 14 éves koromban másfél nap alatt kiolvastam. Azóta is ez a kedvenc könyvem. 3. Nincs kedvenc idézetem, de élvezettel olvasom mások jópofa szösszeneteit. 4. Bárhol laknék, ahol meleg van, és tengerpart, persze megtartva, hogy itthon vagyok otthon.

Rose

1. A naplómba írok, olvasok, vagy az interneten keresek információkat. 2. Kedvenc könyvem: E.H. Gombrich: A Littel History of The World (Rövid világtörténet). Ebben a könyvben mindent megtalálok, amit tudni szeretnék. 3. A kedvenc mottóm: Bánj úgy az emberekkel, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak! 4. A Hawaii szigeteken (USA) laknék szívesen, mert jó az éghajlata, sok egészséges étele és gyümölcse van, és a helyi lakosok nagyon szórakoztatóak. Nagyon békés hely.

Sári 1. Amikor nincs semmi dolgom, azt nehezen viselem. Azon agyalok, hogy mit kellene csinálnom. Nagyon erős kötelességtudatot örököltem a szüleimtől. 2. Nagyon szeretem a könyveket, és mindig az a kedves, amit épp olvasok. Egyszerűen nem tudok egyet kiemelni (Most WM. Paul Young "A Viskó" c. könyvét olvasom). 3. Dosztojevszkij : "Gyermekek jelenlétében meggyógyul a lélek" Van egy másik is : C.S.Lewis :" Imádkozzunk azért, hogy az emberi faj soha ne tudja elhagyni a Földet, és ne terjeszthesse gonoszságát máshol." 4. Nem tudnék máshol élni, én született alföldi vagyok. Társasház helyett egy szép nagy kertes házban laknék szívesen, egy nagy konyhával, ahol a család együtt van. Nem véletlen, hogy Petőfi a kedvenc költőm, mert senki úgy nem tudta megfogalmazni azt az érzést, amit érzek, mint amikor az Alföldről ír.  

Az alábbi blogoknak adjuk tovább a vándordíjat:

Nagymami2 Rázókeverék

JogÁsz

Green Love

Málnalevelek Topánkatánc 16 év után..... Noooormális? Sorsfordító történetek  

Kérjük, hogy válaszoljatok az alábbi kérdésekre:

Ilyennek képzelted-e a felnőtt életedet gyermekkorodban? Ott tartasz-e, ahol lenni szeretnél? Milyen álmaid/ vágyaid vannak? Milyennek képzeled az életedet idős korban?

Régiségeknek blog szerzői

 

 

Szólj hozzá

blog bloggerek díj blogolás