2015. jún 30.

Boltocska, vagyis egy hely, ahol üzleted lehet!

írta: Régiségek blog
Boltocska, vagyis egy hely, ahol üzleted lehet!

 

boltocska6

Ebbe a vállalkozásba nyugdíjasként is belevághatsz!

Mintegy 10 éve annak, hogy felfedeztem egy internetes oldalt, ahol olcsón, jót lehet online vásárolni, sőt eladni is. Nem ám puccos nagyáruház, hanem egy olyan hely, ahol rengeteg újszerű és használt, új gazdára váró, jó minőségű termék van. A skála olyan széles, hogy felsorolni nem is tudnám, ezt meg kell nézned!  Van itt fejetlen szögtől kezdve, női, férfi, gyermekruha, antik bútor, mindenféle dolog, egészen a családi házig. Először csak böngésztem, de egyre többet. Azt vettem észre, hogy éjszakába nyúlóan. De reggel azért frissen keltem, mert az adrenalin működött, tudod az az, amikor az oxigén gyorsabban kering a szervezetedben. Hamarabb keltem és munkakezdés előtt kezdtem keresgélni a kacatjaim, lomjaim között. Gyűjtögettem és kezdtem külön rakosgatni egy dobozba azokat, amiket eladásra szántam.

Alig vártam, hogy munka után, és a napi teendőim elvégzését követően megint ott üljek a számítógépem előtt, és ismét böngésszek. Ez így ment sokáig. Az oldal minden zegét-zugát elolvastam, visszatértem egy-egy kedvenc termékhez, hogy mennyiért kelt el, alaposan és sokáig tanulmányoztam. Egyszer a fiam, aki szintén gyakorta nézelődött az oldalon, előállt azzal, hogy nézzem meg milyen olcsó bébiőr, - az a dolog, amit a kismamák használnak, ha kimennek a szobából, és hangjelez, ha a gyermek megmozdult - kapható. Hm, gondoltam én, itt az ideje hogy kipróbáljuk hogyan működik élőben, és megvásároljuk ezt a terméket. Regisztráció, egyeztetés, bankszámláról utalás, ellenőrzés, hogy te vagy az, aki, és nem kamu névvel szeretnél becsapni embereket. Szóval nem volt egyszerű, de ma már nagyon jó döntésnek tartom.

Most elárulom, hogy a Vateráról van szó. Nézelődni regisztráció nélkül is lehetséges www.vatera.hu  Adni-venni az oldalon viszont csak úgy lehet, ha előbb regisztrálsz. Meg kell adni a személyes adatokat, név, lakcím, e-mail, telefonszám, bankszámlaszám, stb. Létre kell hozni a Vatera fiókodat. Majd a telefonszámodra küldenek egy titkos kódot, és ezzel aktiválhatod a fiókodat, majd megadnak egy bankszámlaszámot, és erre kell utalnod egy jelképes összeget (100.-Ft-ot), hogy leellenőrizzék, hogy a saját bankszámládat adtad-e meg. Ezek hiányában nem lehet fiókod. .boltocska7 Amikor már kész a Vatera oldalunk, lehet bátran nézegetni, megnyitni más eladó oldalait, kipróbálni, hogyan lehet kérdezni. A menü tartalmaz egy olyan ablakot, hogy új termék feltöltése. Ezt a részt kell pontosan kitölteni az eladandó áru adataival, mert addig nem tudjuk elindítani az aukciót. Megadhatunk, fix árat is, de indíthatjuk a licitet 1 forintról is, és várjuk, hogy ki ad többet az árunkért,

Az eladás menete a következő: először lefényképezem a termékeket. A fényképezés fontos, mert ha nem látszik az áru, akkor a kutyának sem kell. Maximum 8 db fényképet lehet feltölteni. Érdemes katalógusszerű képeket feltölteni a termékről: elölről nézve, hátulról nézve, esetleg a márkáját, méretét, anyagösszetételét is lefényképezni, ha rajta, vagy a csomagoláson megtalálható. Ezek hiányában a termék leírásában célszerű megadni ezeket az adatokat. Az árat és postaköltséget is meg kell adni.

Ha vásárolunk egy terméket, akkor a Vatera értesíti az eladót e-mailben, hogy megrendelés érkezett. Tehát az eladó és a vásárló is megkapja egymás e-mail címét. Ezután bonyolítják le az üzletet. A Vaterán kívüli megegyezést tiltja a szabályzat, ez kizárással jár. Én, aki már több éve boltocskázok, szoktam ilyen üzenetet kapni. „ Az Ön fiókját 72 órára felfüggesztettük, mivel nem tartotta be a Vatera szabályzatát. Kérjen levélben tájékoztatást, ha nem ért egyet a döntésünkkel„. A hibát nem mindig én követem el, hanem a kérdezősködök. Nem szabad telefonszámot, e-mailt megadni, mivel akkor az üzlet a Vaterán kívül jön létre. A Vatera az eladott termékekért jutalékot kér, ez jelenleg 6%. Bizonyos időközönként elküldik a megadott email címünkre a számlát, és azt ki kell egyenlíteni. Aki nem egyenlíti ki a számlát, annak a fiókját addig felfüggesztik, míg ki nem fizette. Ezáltal nem lehet sem vásárolni, sem eladni.

.boltos

Amikor azt a bizonyos bébiőrt megvettem, még nem gondoltam, hogy nyugdíjas koromra lesz egy kis üzletem a neten. Ma már nem csak vevő, hanem eladó is vagyok. Rengeteg felesleges holmitól megszabadultam, más meg boldogan használja. Eladok kinőtt gyerekruhát, saját kinőtt - na jó, kihízott - ruhát, cipőt, rossz porszívót alkatrésznek. Eladok 3 darabot, és veszek magamnak pl. egy könyvet. Csökken a nem használt dolgaim száma, nő a hely a szekrényemben. Próbáld, meg! Tegnapi üzletem nagyon jól sikerült. Eladtam a ritkán használt régi mini laptopomat, melyet azért vettem, hogy ha nyaralni megyek, tudjam vinni magammal, mivel könnyen elfér a bőröndbe. Helyette vettem egy ugyanolyan méretű tabletet, mely ugyanazt a célt fogja szolgálni és ráadásul, könnyebb, modernebb. Alkudtam az árból, mert ezt is lehet, és az eladó nagyon kommunikatív volt, elárulta, hogy nagyon meg vannak szorulva és szüksége lenne a pénzre, így engedett az árból. Azt hiszem mindannyian jól jártunk.

Így van nekem boltom, és így boltocskázok már több aukciós oldalon. Azért lehetnek veszélyei is ennek a dolognak, de körültekintően, kedvtelésből elkezdheti bárki. Biztos lesznek nehézségek, de ez benne a kihívás. Van-e problémamegoldó képességed, tudsz-e jól kommunikálni, el tudod-e adni portékádat? Itt kipróbálhatod magad és nyersz, ha jól csinálod. Vágj bele egy új kis vállalkozásba, amit akár nyugdíjasként is elkezdhetsz!

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Mentés

Szólj hozzá

bolt vállalkozás nyugdíjas idős online shop hasznos tanácsok Vica Vatera