2015. okt 16.

Nagytakarítás vegyszerek nélkül

írta: Sári 73
Nagytakarítás vegyszerek nélkül

takarítás 5

A nyári hőség elmúltával és a kellemes hűvös beköszöntével úgy döntöttem itt az ideje a nagytakarításnak. Természetesen nem egy napra terveztem, hiszen koromnál fogva sem bírnám az iramot, meg amúgy sem vagyok egy kapkodós fajta. Segítségemre volt a helyi újságunk melléklete, ami mindig tele van hasznos ötletekkel. Mintha csak nekem írták volna : "Ütős páros a tisztaságért" volt a címe. Már évek óta nem vásárolok vegyszereket, különösen amióta megjelentek a mikroszálas törlőkendők.
takar__t__s_3.jpg

Ablakok

A nagytakarítást az ablakokkal kezdem. Csak tiszta, langyos vizet, és egy kétoldalas törlőkendőt használok, amit kimondottan ablaktisztításra ajánlanak. A kendő kék oldalával bő vízzel lemosom, majd a másik, sárga oldalával áttörlöm az ablakokat. A végén még egy száraz ruhával is megtörlöm. Soha nem maszatosak az üvegek. Ezt a törlőkendőt használom az ajtók, és egyéb fa bútorok tisztítására is.

Az "ütős páros" az ecet és a szódabikarbóna

Ha fele-fele arányban elkeverünk ecetet vízzel és szórófejes flakonba töltjük, hatásos felülettisztító szert kapunk. Az ecetszag hamar elillan.

Fürdőszoba

Egy mikroszálas kendőre szórjunk kevés szódabikarbónát és öntsünk rá néhány csepp mosogatószert! Habosítsuk fel a kezünkkel és ezzel súroljuk át a csempét. A szódabikarbóna és egy kis víz keverékéből készített paszta ideális súrolószer a mosdókagyló, a kád és a WC tisztítására. Öntsünk néhány deci vízzel hígított ecetet egy kisebb, erős nejlonzacskóba majd egy erős zsineggel kössük rá a zuhanyfejre. Hagyjuk így ázni egy éjszakán át és a vízkő eltűnik. A mosásnál, amikor beáztatom a fehér ruhaneműt, mindig teszek a mosópor mellé 2 evőkanál szódabikarbónát. Nagyon szépen fehérít.

 takar__t__s_6.jpg

Konyha

Szórjunk a lefolyóba szódabikarbónát, majd engedjünk utána ecetet. A két anyag reakcióba lép és gyorsan hatni kezd. Néhány perc múlva öntsünk a lefolyóba legalább fél liter forró vizet. Ezzel feloldhatjuk a lefolyóban keletkező lerakódásokat és megelőzhetjük a dugulást. Ecet és víz 1-1 arámyú keverékével tisztíthatjuk a hűtőszekrény belsejét, (ez fertőtlenít is egyben), vagy más üvegfelületet.

Makacs, zsíros foltok esetén szórjunk szódabikarbónát a foltokra, majd permetezzünk rá ecetet és hagyjuk hatni legalább fél órát, végül nedves szivaccsal töröljük át. Ezzel a módszerrel nagyon jól lehet a sütőt is megtisztítani. Én ezt úgy csináltam, hogy először pasztát készítettem a szódabikarbónából és vízből, bekentem vele a sütőt, majd bepermeteztem ecettel.
takar__t__s_4.jpg

Vágódeszkák esetén is kiváló fertőtlenítőszer az ecet. Permetezzük be, majd súroljuk át kefével és öblítsük le forró vízzel. Vízforraló és kávéfőző vízkövességét is nagyon jól lehet megszüntetni, ha 1-1 arányban keverjük a vizet és az ecetet és felforraljuk benne. Hagyjuk állni akár egy éjszakát is. Utána tiszta vízzel átforraljuk.

Az ecet amit használok, 20 %-os, természetesen ajánlott a gumikesztyű és vigyázzunk, hogy ne lélegezzük be az ecet gőzét!

Remélem hasznosnak találjátok a tanácsaimat.

Jó munkát kívánok !

Sári

 

 

Szólj hozzá

lakás otthon takarítás nagytakarítás vegyszermentes Sári