2016. feb 17.

Mélyhűtött pizza házilag készítve

írta: Régiségek blog
Mélyhűtött pizza házilag készítve

Otthon is készíthetünk lefagyasztható pizza tésztát és hozzávaló mártást.

Pizza

Blogunk egy kedves olvasója,  Klári, a facebook oldalunkon írt a házilag készített, mélyhűtött pizzáról. Megkértük, ha legközelebb készítik – ez ugyanis férje reszortja - , fényképezzék le és küldjék el a receptet. Megkaptuk és ezennel közreadjuk, hogy sokak konyhájában elkészülhessen.

Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt (1/3 rész rétes, 2/3 rész finom), 3 dl olaj, 2 tojás, kávéskanál só, 2,5 dkg élesztő (1 por), teáskanál cukor, 2-3 dl tej.

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Az anyagokat az élesztővel összegyúrjuk, közepesnél keményebb tésztát kell kapnunk. Addig kelesztjük, amíg a tészta a duplájára kel, közben kétszer gyúrjuk át. Nyújtófával nyújtsuk ki. Ebből a mennyiségből 5-6 db, közel 30 cm átmérőjű tésztánk lesz.

200 fokon kb. 15 perc alatt süssük meg, de ne legyen piros a teteje. Kihűlés után papírok közé rétegezve, nylon zacskóba téve, levegőt kinyomva mélyhűtőben lefagyasztjuk. Könnyebb kivenni a tésztákat, ha papírral el vannak választva egymástól.

  • Hozzávalók a pizzamártáshoz (a családban nyenyőnek hívjuk) 1 kg vöröshagyma 5 dl olaj fél kg darált hús (vagy pápai löncs konzerv) 2 marhahús leveskocka 75 gr szójagranulátum 2 db 140 gr-os paradicsomkonzerv enyhén csípős pirospaprika, vagy pirosarany 2 evőkanál mustár 2 evőkanál erős torma 2 evőkanál só 40 dkg cukor 3 db összenyomott fokhagymagerezd bors ízlés szerint szerecsendió reszelve, ízlés szerint ecet – ízlés szerint

  • Elkészítés:

  • A kockákra vágott vöröshagymát olajban világosra megdinszteljük és a húst beletéve előfőzzük, amíg a hagyma engedi, ez fedő alatt párolva kb. fél óra, gyakran kevergessük. Közben a leveskockákból 5 dl vízben húslevest főzünk, és ebben kb 1 óra alatt puhára főzzük a szójagranulátumot. Ha kell, még utánatöltünk folyadékot. Ebbe tesszük bele a paradicsomkonzervet és tovább főzzük fedő alatt kb fél órát, arra figyelve, hogy mindig legyen alatta folyadék. A megfőtt szóját hozzáöntjük a hagymás húshoz és fűszerezzük: most kerül bele a pirospaprika, a só, a bors, a szerecsendió, a mustár, a torma, a cukor (mi édesen szeretjük), majd jól elkeverve az egészet felforraljuk, belenyomjuk a fokhagymát és az ecetet is, hogy kicsit besavanyítsuk. Édes-savanyú, kicsit csípős, borsos ízt kapunk. 10 percig főzzük, a mártásnak melegen főzelék sűrűségűnek kell lennie. Ha kihűlt, félkilós műanyag (rámás) dobozokba adagoljuk és lefagyasztjuk. Egy pizzára fél doboz mártás elég. Ha szójával készítjük, a mártás íze nem nagyon különbözik a csak hússal készülttől. A szójával a mártást egyneműbbre lehet elegyíteni, azért tesszük bele. Ha csak hússal készítjük, akkor 60 dkg-ból csináljuk.

Felhasználáskor kivesszük a mélyhűtőből a pizzatésztát, mikrosütőben félig kiolvasztjuk, és mind a két oldalát vastagon beolajozzuk. Elővesszük a mélyhűtőből és kiolvasztjuk a pizzamártást, és rákenjük a tésztára. A tetejére tesszük a feltétet. A feltétek lehetnek előre megfőzött vegyes zöldség, vagy konzerv zöldség. Mi szeretjük a szalonnás, a kolbászos, a gombás, és a mexikói vegyes zöldséges feltétet, de önmagában, mártással és sajttal is nagyon finom. Bemelegített sütőben kb. öt perc alatt készre sütjük.

Klári és Sanyi

 

Szólj hozzá