Aranygaluska, a hagyományos kelt tészta finomság
Mind a tíz ujjad megnyalod utána
Bonyolultnak tűnő, finom desszert. De egy vendégség és a párom kedvéért mégis nekiláttam és sikerült egy szombat estét feldobnom vele, a vendégeim is megnyalták mind a tíz ujjukat. Bevontam a páromat is a munkába, mert az ötlet tőle származott. Szívesen tette, mert ez a kedvenc téli édessége.
Hozzávalók 4 személyre
A kelt tésztához:
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
3 dl tej
8 dkg margarin vagy ennek megfelelő zsír
5 dkg porcukor
fél kocka (20 gr) élesztő
csipet só
A tészta szórásához:
20 dkg darált dió
10 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj a korongok kenéséhez
A kelt tészta készítése:
A lisztből, a tejben felfuttatott élesztőből, a vajból és a tojásokból lágyabb tésztát gyúrunk, 1 órát kelesztjük meleg helyen. (Ez a mennyiség egy 24x28 cm-es tepsibe való tészta, 2 rétegben lerakva).
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és gyengén átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Kicsi vagy közepes nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk (én kicsit használtam). Vajjal megkenjük a tetejét még a gyúrótáblán, egymás mellé sorakoztatva a kis korongokat. A diót a cukorral összekeverjük, a korongokat ebbe meghempergetjük és kivajazott (vagy olajozott) tepsibe, vagy bármilyen más formába, (lehet akár kerek, akár négyzetes) a korongokat egymás mellé rakjuk. A maradék cukros dióval megszórjuk és a tetejére ismét egy sor tésztakorongot teszünk. A legtetejére ne szórjunk diót, mert az megéghet sütéskor és keserű lesz, inkább tejjel kenegessük. Sütőben szép pirosra megsütjük, vaníliasodóval tálaljuk.
Gyors vaníliaöntet készítése:
A vaníliapudingot a tasakon lévő leírás szerint főzzük meg, de öntünk hozzá +2 dl vizet és teszünk bele 1 csomag vanília cukrot, és ha van, egy kis vanília rúd kikapart belsejét. Állandóan kevergetve langyosra hűtjük.
A megsült aranygaluskát tetszés szerint darabokra szedjük és tányérban, vagy öblös pohárban ízlésesen tálaljuk. A vanília öntetet a tetejére öntjük.
Vica