2019. jan 22.

Aranygaluska, a hagyományos kelt tészta finomság

írta: Régiségek blog
Aranygaluska, a hagyományos kelt tészta finomság

 

 Mind a tíz ujjad megnyalod utána

 

Bonyolultnak tűnő, finom desszert. De egy vendégség és a párom kedvéért mégis nekiláttam és sikerült egy szombat estét feldobnom vele, a vendégeim is megnyalták mind a tíz ujjukat. Bevontam a páromat is a munkába, mert az ötlet tőle származott. Szívesen  tette, mert ez a kedvenc téli édessége.

Hozzávalók 4 személyre

A kelt tésztához:

50 dkg liszt

2 tojás sárgája                                                                         

3 dl tej

8 dkg margarin vagy ennek megfelelő zsír

5 dkg porcukor

fél kocka (20 gr) élesztő

csipet só

A tészta szórásához:

20  dkg darált dió

10 dkg cukor

5 dkg olvasztott vaj a korongok kenéséhez

 

A kelt tészta készítése:

A lisztből, a tejben felfuttatott élesztőből, a vajból és a tojásokból lágyabb tésztát gyúrunk, 1 órát kelesztjük meleg helyen. (Ez a mennyiség egy 24x28 cm-es tepsibe való tészta, 2 rétegben lerakva).

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és gyengén átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Kicsi vagy közepes nagyságú szaggatóval  kiszaggatjuk (én kicsit használtam).  Vajjal megkenjük a tetejét még a gyúrótáblán, egymás mellé sorakoztatva a kis korongokat.  A diót a cukorral összekeverjük, a korongokat ebbe meghempergetjük és kivajazott (vagy olajozott) tepsibe, vagy bármilyen más formába, (lehet akár kerek, akár négyzetes) a korongokat  egymás mellé rakjuk. A maradék cukros dióval megszórjuk és a tetejére ismét egy sor tésztakorongot teszünk. A legtetejére ne szórjunk diót, mert az megéghet sütéskor és keserű lesz, inkább tejjel kenegessük. Sütőben szép pirosra megsütjük, vaníliasodóval tálaljuk.

Gyors vaníliaöntet készítése:

A vaníliapudingot a tasakon lévő leírás szerint főzzük meg, de öntünk hozzá +2 dl vizet és teszünk bele 1 csomag vanília cukrot, és ha van, egy kis vanília rúd kikapart belsejét. Állandóan kevergetve langyosra hűtjük.

A megsült aranygaluskát tetszés szerint darabokra szedjük és tányérban, vagy öblös pohárban ízlésesen tálaljuk. A vanília öntetet a tetejére öntjük.

     Vica

 

Szólj hozzá