2020. jan 26.

MIVEL TÖLTHETI AZ IDEJÉT AZ AKTÍV NYUGDÍJAS?

írta: Lujza65
MIVEL TÖLTHETI  AZ IDEJÉT AZ AKTÍV NYUGDÍJAS?

 

 

yenga-600x401.jpg Kép forrása: www.freepik.com

 

Kulturális programok, önkéntes munkák várják az időseket

Nagyon sokféle kötetlen, alkalmi vagy rendszeres önkéntes munkalehetőség kínálkozik annak a nyugdíjasnak, aki az idejét továbbra is hasznos munkával kívánja eltölteni. Brigitta bloggertársam időseket látogatott, felolvasott nekik ; a másik barátnőm beszélgetni jár fel egy idős hölgyhöz, aki nem tudja elhagyni a lakását. A fenti „beszélgetős” önkéntes munkát a helyi önkormányzat szervezte. Az egyházak is ajánlanak hasonló karitatív jellegű önkéntes munkákat.

Ismét egy barátnőm példája jut eszembe: nyugdíjba vonulása után önkéntes programokat hirdető múzeumokban nézett körül, és most már évek óta megbízható önkéntese az egyik múzeumnak. Pár perces internetes kutatással más érdekes dolgokra is lehet bukkanni.

A rendszeres elfoglaltság különösen annak lehet jó megoldás, aki – már nyugdíjasként – „főállású” nagymama lett, a napja az unokák köré szerveződött, és most, hogy a kamasz unokákat már nem kell hozni-vinni, etetni stb., hirtelen nem találja a helyét.

Azok a társaink is bőséges programkínálatból válogathatnak, akik nem akarnak vagy nem tudnak önkéntes munkát vállalni.

www.dreamstime.com_-600x338.jpg Kép forrása: www.dreamstime.com

 

Nem reklámozom egyik fővárosi kerületünk önkormányzatának idősügyi munkáját, ezért nem írom le, melyik kerületről van szó – a lényeg a kiválóság! A hatalmas programválasztékhoz friss nyugdíjas önkéntesek toborzásával jutottak el. A nyelvtanár idegennyelv-oktatást ajánlott, a tornatanár természetesen speciális tornát, a pszichológus társasjáték-vezetést, a profi túravezető könnyű sétákat. Az énektanár kórust szervezett, a kiváló bridzsjátékos-versenyző bridzsklubot nyitott oktatással és így tovább. Gyakori a múzeumlátogatás vezetéssel, hetente van szenior örömtánc, hangfürdő, jóga és a legkülönbözőbb témákról lehet előadásokat hallgatni. A többnyire ingyenes események két könnyen megközelíthető kerületi helyszínen folynak. Pár számítógép is található ezekben a helyiségekben, wifivel, sőt meghatározott időpontokban készséges, barátságos tanácsadó válaszol buta számítógép-használati kérdéseinkre.

A fentiekhez hasonló programokat más kerületekben, más városokban is találhatunk. Érdemes felderíteni a közösségi házak, művelődési házak kínálatát, akár az interneten is. Fel sem tudnám sorolni, hány ilyen van az országban. Ez a gyűjtemény a fővárosi közművelődési intézmények nagy többségének honlapjait tartalmazza, innen pedig több mint 300 vidéki művelődési ház honlapjára juthatunk el. Az idősügyi programokat egyébként általában nemcsak az interneten, hanem a helyi lapokban is meghirdetik.

    LUJZA

 

Szólj hozzá