2020. júl 19.

Nincs finomabb a saját készítésű baracklekvárnál

írta: Régiségek blog
Nincs finomabb a saját készítésű baracklekvárnál

Brigitta elmeséli, ő hogyan készíti

k__sz_600x444.jpg

Főzzünk lekvárt az idén? A mai gyümölcsárak mellett a háziasszonyok mindannyian felteszik maguknak a kérdést. A drága  árak sokunkat visszatartanak az egyik legfontosabb nyári teendőnktől, a lekvárfőzéstől. Pedig nincs finomabb a saját készítésű lekvárnál és bármily meglepő is, még gazdaságos is. Ha megnézzük, hogy az ár és minőség milyen arányban van, rájöhetünk arra, hogy a boltokban kapható lekvár nyomába sem léphet az általunk főzöttnek.

A bolti  lekvárt  nem is tudjuk süteményben használni, mert hő hatására kifolyik belőle. Bezzeg a mi csupa gyümölcs lekvárunk! A család mindig örülni fog a zserbónak, női szeszélynek, fánknak, és a lekváros palacsintánknak! Ne fosszuk meg őket mindezektől! Elmondom én hogyan főzöm a baracklekvárt, hátha mások is kedvet kapnak hozzá! Igazán nem nagy kunszt, bárki nekifoghat!

Tehát az előkészületek: 5 kilónyi barackhoz 5-6 tisztára mosott üveget előkészítek úgy, hogy forrásban lévő liternyi vízhez 1 kávéskanálnyi tartósítószert adok és ezzel a tűzforró keverékkel az üvegeket alaposan kiöblögetem. Tisztára mosott és vasalt konyharuhára borítgatom őket, ugyanígy a csavaros tetőket is. Ezek után tiszta vizet forralok és a barackokat (egyszerre nem többet mint 8-1o szemet) kb. 1 percig benne tartom, szűrőkanállal kiszedem, lehúzom a héját és kimagozom. Megmérem a tisztított barackok súlyát és kilónként 30 deka cukrot számítok hozzá.

Nagy lábosba rakom és cukor nélkül tűzre teszem. Mikor már szépen fortyogva fő, lehúzom a tűzről és botmixerrel pürésítem, majd a cukrot rátéve folytonosan kevergetve kellő sűrűségűre főzöm. Ez tetszőleges, aki hígabban szereti kevesebbet főzze. Természetesen a cukor mennyisége nem szentírás, aki édesebben szereti rakhat még hozzá. És íme, az elkészült lekvár biztatóan fortyog-pöfög a lábosban, illata mennyei! 

Következik az üvegekbe rakás majd az  "altatás". Szoktam a tetejére minimális mennyiségű tartósítószert is tenni, plusz a tető alá befőző fóliát is, biztos ami biztos. Jó meleg takarókból, paplanokból ágyat készítek és ebbe az ún. szárazdunsztba teszem a becsavarozott tetejű üvegeket. 

Minden egyes üveget újságpapírba bugyolálok és úgy teszem a dunsztba, a takarók közé. Jó alaposan betakarom az egészet és 3 napig nem háborgatom az alvó üvegeket. Kibontva örvendezhetünk a szép lekvároknak, rakhatjuk őket a polcra, a szekrény tetejére, vagy akinek van, a spájzba.

Ja, és ne felejtsük el a nagy lábost a legvégén az ujjunkkal kinyalogatni! Ez a legfinomabb prémium a munkánkért!

                                                     saját felvételek

   BRIGITTA

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

sárgabarack barack lekvár baracklekvár