2024. sze 11.

Fügelekvár, ahogy Papá Stefano készíti

írta: Papá Stefano
Fügelekvár, ahogy Papá Stefano készíti

Egyszerűen, tartósítószer nélkül

fokep4.jpg Amikor beköltöztünk jelenlegi lakásunkba majd 25 éve, meglepődve vettük észre a szomszédban lévő terebélyes fügefát. Aztán nyáron már élvezhettük is a gyümölcseit, mert a fa jó kétharmada átnyúlik a mi területünkre. Általában bőségesen terem, júniustól októberig mindig találunk rajta  érett, édes fügéket.

fafafa.jpgHosszú évekig csak eszegettük, majd beugrott, ki kellene próbálni a fügelekvárt. Irány az internet! Miután vagy 25-30 receptet elolvastam, úgy döntöttem, én a saját fejem után megyek, és a magam lekvárját készítem el. Az elsőt kísérletnek szántam. A kísérlet jól sikerült, nagyon finom, sűrű lekvár lett, minden tartósítószer nélkül.

talcen.jpgA világ legegyszerűbb lekvárja. Két összetevő kell hozzá: füge és cukor. A mennyiségek aránya is egyszerű: a cukor súlya pontosan fele a főzésre előkészített füge súlyának.

6_19.jpg

4_28.jpg

Hogyan készül?

A fügéket – olyat érdemes leszedni, amelyik már megpuhult, de még nem löttyedt – vízben alaposan megmossuk. Egy tálcára rakva lecsepegtetjük. A konyhai mérlegre teszünk egy tálat, a súlyt lenullázzuk. Ezután éles késsel a fügék keskeny végét levágjuk annyira, hogy a magos, barnás rész előtűnjön. Majd vékonyan levágjuk a másik végét, mintha hámoznánk.

7_19.jpgAz így előkészített gyümölcsöt 6 kockára vágjuk ha nagyobb, ha kisebb, akkor 4 kockára. Mehet a mérlegen lévő tálba. Amikor az utolsóval is végeztünk, már olvashatjuk is le a kijelzőn a végleges mennyiséget. Ha lehet, tapadásmentes, nem túl magas lábasba öntsük. Lemérjük a fele súlyú cukrot, és hozzáöntjük a fügékhez. Alaposan összekeverjük, majd egy órányit állni hagyjuk.12_2.jpg

Lángelosztón, erős, de nem maximális gázállással kezdjük főzni. Időnként megkeverjük. A főzési idő a forrástól számított fél óra. 

Közben sterilizáljuk a befőttes üvegeket a fedelükkel együtt:  mosás után egy nagy lábosnyi vízbe tesszük úgy, hogy teljesen ellepje és  kiforrázzuk az üvegeket.

8_15.jpg

Fél óra főzés után levesszük a tűzhelyről a lábost a cukros, főtt fügékkel. Ne ijedjünk meg, ha nagyon hígnak találjuk. Be fog sűrűsödni. Ahogy levettük a tűzhelyről, egy botmixerrel teljesen simára aprítjuk, figyeljünk arra, hogy darálatlan héj ne maradjon. Ha ezután megkeverjük, máris látszik, hogy sűrű lekvárszerű a massza.mixer.jpg

A lábost visszatesszük a lángelosztóra, és még tíz percig forraljuk. Itt már folyamatosan kell kavarni, és figyelni, mert pöfögésre hajlamos, és a forrón kicsapó massza bizony égethet.

Amikor letelt a tíz perc, a lekvárunk készen van. A lábost egy vágódeszkára helyezzük, és a forró vízből csipesszel kiszedett és lecsurgatott üvegbe merjük a lekvárt a leforrázott merőkanállal.10_8.jpg

Az üveget ne töltsük a pereméig, kisujjnyi rést hagyjunk. Kivesszük a fedelét, és fogóruhával fogva az üvegre csavarjuk, majd fedéllel lefelé fordítva letesszük az üveget 10 percre, majd visszafordítjuk.11_9.jpg

Egy kosarat kibélelünk, és egy takaróra állítva az üvegeket, alaposan betakarjuk, és hagyjuk a dunsztban kihűlni. Nálunk a konyhai kamraszekrényben szobahőmérsékleten, egy évig elálltak.uvegben4.jpg

Remélem ez az egyszerű recept elnyerte tetszésüket, és kipróbálják. Higgyék el, nem fognak csalódni!          

A képek saját felvételek

  Papá Stefano

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

füge recept lekvár befőzés botmixer fügelekvár Papá Stefano