2020. dec 29.

Kulturális ajánló - bűnös élvezetekkel

írta: Lujza65
Kulturális ajánló - bűnös élvezetekkel

Videók, könyvek, sorozatok linkkel

Covidos időkben elérhető időtöltések

juliannemoore08tiff.jpg

Julianne Moore - Forrás:Wikipédia

Régóta nem jelentkeztem kulturális ajánlóval, igazán itt az ideje. Az időhiányra nem panaszkodhatok: a covid miatti kényszerű otthonlét időmilliomossá tesz, kellemes belemerülni a bőséges kulturális kínálatba.

Legutóbb a Bánk bánt láttam online a budapesti Katona József Színházban. Bevallom, sose jutna eszembe éppen a Bánk bánt megnézni: a jegyet, vagyis a linket kaptam valakitől. Végül egyáltalán nem bántam meg, hogy rákattintottam, nagyszerű a nem egészen kétórás előadás. A tömörítés nagyon is a javára vált a szövegnek: sisteregnek az indulatok, a darab csak úgy száguld a végkifejletig. Kiváló Szirtes Ági a meráni Gertrudis királyné szerepében és Kovács Lehel mint Biberach, a lézengő ritter.

szirtes_agi.jpg Szirtes Ági - forrás: Katona József Színház facebook oldala

A https://szinhaztv.com/ és a https://eszinhaz.hu/ oldalakon számos színházi előadás linkjét vásárolhatjuk meg. Némi keresgéléssel eljuthatunk régi, nagy előadások ingyenes felvételeihez is, mint amilyen pl. a https://videa.hu/-n a Madách Színház legendás, 1960-as Pillantás a hídról előadása Pécsi Sándor főszereplésével.

pillantas.jpg

Pécsi Sándor és Vass Évaképernyőfelvétel az előadásról

Ha már említésre került a videa.hu , ami elősorban a mozifilmek végtelen tárhelye, akkor beszámolok az ott nemrég megnézett filmekről. Mostanában, úgy látszik, valahogy rákattantam Julianne Moore-ra. Felejthetetlen alakítást nyújt a Megmaradt Alice-nek főszerepében, Alzheimer-kórba süllyedő professzorként. A film annyira tetszett nekem, hogy az alapjául szolgáló könyvet is megvettem. Szintén nagyon jó film a Távol a mennyországtól, nemcsak Julianne Moore játéka miatt emlékezetes. (Az ingyenes videomegosztón egyébként regisztráció nélkül lehet megnézni a feltöltött tartalmakat. A tartalom előtt általában van egy hirdetés, a film közben nincs reklám.)

 julianne_moore.jpg

 Julianne Moore     Forrás: Wikimedia Commons

Ilyen súlyos drámák után persze lazítani kellett, mégpedig a Mielőtt felkel a Nap Mielőtt lemegy a Nap, Mielőtt éjfélt üt az óra  - trilógiával, ami 20 évet fog át, és valóban 20 év alatt készült, Ethan Hawke az egyik főszereplője. Talán a romantikus filmek skatulyájába tartozik, de sokkal többet mond azoknál, a trilógia egyik darabját Oscar-díjra is jelölték.

Ingyen nézhető filmek a https://www.youtube.com/ -on és a https://indavideo.hu/ -n is vannak.

Érdekes dokumentumfilmekkel lehet találkozni az interneten. A 4 részes, szintén több évig készült Nagyi projekt például a https://hvg.hu/ -n belül a fizetős (lapelőfizetéssel ingyenes) hvg360o felületen érhető el.

Természetesen számos újabb olvasmány-élményem is volt, a múlt hónapban éppen Grecsó Krisztián: 30 év napsütés című, regénnyé összeálló novellafüzére. Ha szabad ilyet mondani, igazán kedves könyv életünk fogódzóiról, az időről és a családról.

stekovics_gaspar.jpg

  Grecsó Krisztián író- Wikipédia - Stekovics Gáspár felvétele

Élvezetes, gondolatébresztő könyv Michelle Obama: Így lettem c. könyve.

michelle_obama.jpg

 Michelle Obama, 2018 - forrás: Wikimedia Commons

Az olvasási szokásaimat kicsit át kellett alakítanom a covid miatti korlátozások okán, hiszen a könyvtárak zárva tartanak, nem akarok és nem tudok minden könyvet megvenni, ami érdekel, úgyhogy – remélem ideiglenesen – lemondtam arról, hogy kézbe vegyem a könyvet és akkor olvassam, amikor kedvem tartja. Áttértem a laptop képernyőjére, mert szerencsére egy ideje az új megjelenések e-könyv formában is elérhetők, nemcsak a Kindle e-olvasó számára epub formátumban, hanem pdf-ben és word-ben is, ráadásul jóval olcsóbban, mint papírra nyomtatott könyvként. Az elektronikus könyvek (linkjei) többnyire a könyvkiadó webshop-jában kaphatók, a webes könyvkereskedések ritkábban foglalkoznak e-könyvvel.

Ennyi komoly kultúra után jöhetnek a bűnös élvezetek: a sósperec, a tojáslikőr és az online sorozatok.      likor.jpg

Forrás: saját felvétel

Kedvenc TV sorozataim: A hosszú út hazáig és az Oxfordi gyilkosságok. Az előbbi 2012-18 között készült, összesen 65, nem egészen 1-1 órás epizódból álló, befejezett ausztrál sorozat, az utóbbit Angliában gyártják 2012 óta, a 8. évadot nemsokára kezdik forgatni. A Hosszú út-tal az 50-es évek Ausztráliájába repülhetünk, az Oxfordi gyilkosságok a 60-as évek Angliájába, Oxfordba visz.  

oxford_the_bear_inn.jpg

Majdnem mindegyik epizódban látható az oxfordi Bear Inn pub 

Forrás: Wikimedia Commons

A hosszú út hazáig drámasorozat jelenleg egyetlen TV-csatornán se megy. Én a https://jobbmintatv.hu/ webhelyen néztem meg. Ez egy ingyenes videomegosztó, sorozatok vannak rajta, amiket regisztráció nélkül lehet megnézni. A feltöltött filmeket nem szakítja meg reklám.

Az Oxfordi gyilkosságok sorozat se megy e pillanatban egyetlen TV-csatornán se. Januárban a TV4-en és az Epic Drama-n lehet majd nézni. Elérhetők az epizódok a https://jobbmintatv.hu/ webhelyen is.

Lujza

 

 

 

 

Szólj hozzá

ajánló programok film könyv kultúra videó sorozatok szabadidő Lujza