2021. okt 03.

Az ősz, mely szépségével felvidít

írta: S. Cecilia
Az ősz, mely szépségével felvidít

vadszolo.jpg

Szeretem az őszt a kertben. Egyrészt mert sok fa ilyenkor hozza a termését, másrészt az évszak színei miatt. A természet ilyenkor ölti magára színpompás ruháját, majd szép lassan le is hullajtja, és a tél beálltával pőrén áll előttünk. Az ősz persze kicsit szomorú is, ha úgy vesszük, az elmúlást is jelképezi.

1_8.jpg

A birsalmákat különösen szeretjük és várjuk a beérésüket.  Mindenféle készül a konyhánkban belőle: birsalmaszósz, birsalmaleves alap - ezeket kis dobozokba rakva lefagyasztjuk. De legfőbb büszkeségünk a birsalmasajt, melyet  férjemmel készítünk évek óta. Az érdekes formájú birsalma sajtokat  mogyoró és dió darabkákkal...gazdagítjuk.                                                                                                                                       

gesztenyefak.JPG

Érik a szelíd gesztenye. Amikor megvettük a kertet, tele volt évszázados gesztenyefákkal. Nagy bánatunkra egy betegség miatt a fáink elpusztultak, csak mutatóban maradt egy fa. Állítólag a gesztenyefákat Mátyás király felesége, Beatrice hozta Magyarországra és azóta terjedt el ezen a környéken. Gyönyörűek a szép, csillogó, barna termések, arról nem is beszélve, hogy milyen finomak. Szüretkor a kis kerti kályha tetején szoktuk sütögetni. 

naspolya.JPG

A naspolya látszatra már érett, de valójában majd csak november táján lesz fogyasztható, amikor megcsípi a fagy és megpuhul. Most hallottam egy trükköt egy helyi  gazdától:  a laspolyát (ahogy ő mondta), már most le lehet szüretelni, és szénába rakva pince hidegbe kell eltenni és érlelni. Kipróbáljuk. A naspolyafa alakra is szépséges, virágai fehérek, levelei, nagyok, mint egy csacsifül. Kertünk igazi díszei, szeretek bennük gyönyörködni. 

mogyoro.jpg

A mosolygós kis mogyorók is lassan ehetők, feltéve, hogy a mókusok el nem viszik  előlünk. Versenyben vagyunk, hogy ki ér oda előbb. Persze a lyukas, üres mogyorók nem kellenek a mókusoknak, azokat kegyesen meghagyják nekünk. 

szolo.jpg

A színes bogyójú madárbirsek és a szőlő érési ideje is eljött.  Szeretek  koszorúkat, díszeket készíteni a termésekből.  Ha hazaviszem és kiteszem a teraszra, még sokáig szépek maradnak és gyönyörködhetek bennük. 

kert_rozsaszin_es_sarga.jpg

Egy-két hét, és ilyen színpompás lesz a kert.  A nyáron egyforma zöld fák mind más színű ruhát öltenek. Ilyenkor igazán nagy élvezet köztük lenni. Milyen egyszerű és hétköznapi módon tudnak örömöt szerezni, csak észre kell őket venni!

  Cecilia

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

 facebook csoportjába, 

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

ősz kert gesztenye mogyoró birsalma Cecilia