2022. máj 28.

Egy régi, szegedi ház története

írta: Sári 73
Egy régi, szegedi ház története

   Itt éltem le az életemet

6_1.jpeg

Az 1879. évi nagy tiszai árvíz romba döntötte szeretett városunkat, Szegedet. 5458 ház összeomlott, csak 265 maradt épen. 60.000 ember vált hajléktalanná,  151 ember meghalt. Ferenc József  osztrák császár és magyar király Szegedre jött és ígéretet tett: „Szeged szebb lesz mint valaha!”

keszitette_vago_pal_somorjai_ferenc_anyaga_wikimedia_commons.jpeg

Vágó Pál festménye az árvízről és az odalátogató Ferenc Józsefről - a szegedi Móra Ferenc Múzeumban   Forrás: Wikimedia Commons

Az egész világ megmozdult, érkeztek az adományok a világ minden tájáról, elkezdődhetett a város újjáépítése. A lehetőség igen sok mestert vonzott Szegedre, köztük egy fiatal építészt, Magyar Edét, a szecessziós stílus kiemelkedő képviselőjét. A 26 éves építőmester első megbízása a Goldschmidt  palota volt, egy egyemeletes lakóház, amely 1905-ben készült el.

4.jpeg

                       Ilyen volt a szecessziós ház eredetileg

A II. világháború után a ház állami tulajdonba került, a lakosztályokat felosztották 2-3 szobás önálló lakásokra. Nos, ebbe a lakóházba költöztek a szüleim 1949. decemberében, 3 gyerekkel. Én voltam a legkisebb és a sors úgy hozta, hogy a mai napig is itt élek.  

Visszagondolva, nekünk gyerekeknek a ház  ideális hely volt, a nagy udvar igazi játszótér, a zegzugos pince a legjobb hely volt a bújócskázásra, a lépcsőházi faburkolatú  korlát volt a csúszda. A fából készült poroló volt a kedvencem, azon lógtam mindig fejjel lefelé. 

5.jpeg

           A lépcsőházi korlát

Zengett a ház a gyerekzsivajtól,  csak ebéd idején csendesült el és délután 4 óráig tartott a „csendrendelet”. Szépemlékű Dóra néni, a házmesterünk, rendet, fegyelmet és tisztaságot tartott mind a gyerekek, mind a felnőttek között. Esténként kiült az udvari lakása elé a fonott nádfotelébe, mi gyerekek néha körbeültük  és a történeteit hallgattuk. Aránylag jó közösség alakult ki, voltak néha nézeteltérések,  legtöbbször a gyerekek rosszalkodása miatt.  Egy kedves házaspár vásárolt először TV készüléket, ami igazán nagy esemény volt. Felajánlották, hogy szívesen látnak bennünket közös tévénézésre. Jó hangulatú esték voltak.

1_3.jpeg

          1962. újévi kép - az egyik lakó tulajdona

Télen eljött a disznóvágások ideje, a házban minden adott volt hozzá: mosókonyha, tűzhely, üst. A lakók beosztották egymás közt a disznóvágás időpontját. Elérkezett 1959. A lakáshiány miatt elindultak a városban az emelet-ráépítések, és a mi házunkra is sor került. Mi gyerekek izgatottan vártuk az építkezést, kik lesznek az új lakók, jönnek-e gyerekek. 1961-re elkészült a 12 lakás,  beköltöztek a lakók és 10-12 gyerek is érkezett.  Az udvaron a felnőttek felállítottak egy sátrat és egy jó hangulatúra sikerült ismerkedési estet rendeztek. Újra megtelt a ház kisebb gyerekekkel, mi már ekkorra középiskolások  lettünk.

mai_vagott.jpeg

A ház ilyen lett a felújítást követően

Az 1970-80-as évekre már a mi gyerekeink „foglalták” el az udvart és ők is szívesen emlékeznek vissza ezekre az időkre. Dóra néni még a házban lakott, a nyugdíjas éveit töltötte, majd csendben ő is eltávozott. 1995-ben a lakások magántulajdonba kerültek, többen eladták, a régi lakók elköltöztek, vagy meghaltak. Már kevesen vagyunk mi „őslakók” és sajnos gyerekhang sem hallatszik a házban. Az udvari lakásban élő fiatalok sok-sok virággal, lelkesen szépítik az udvart, nyáron kellemes pihenőhely lett, mi emeleti lakók a folyosót díszítjük.

9.jpeg

Fecskék a folyosó korlátján

A ház ékessége a 2. emeletig futtatott termő szőlő, amely kb. 40-45 éves. Nagy örömömre ebben az évben újra visszajöttek a fecskék és az ajtóm feletti fészekbe költöztek. 

8.jpeg

Nyilvános előadás a ház udvarán

Az elmúlt  két évben a házban lakó egyik fiatalember nyilvános előadást szervezett a ház udvarán, első évben egy színi előadást a másik évben pedig  egy jazz estét  és egy könnyűzenei estét, megnyitva a házat az érdeklődők előtt. Nagyszerű ötlet volt, remélem az idei évben is sor kerül majd rá.

montazs.jpeg

A ház a felújítás előtt és utána

Aki megnézi a házról készült eredeti felvételt és a napjainkban készült fényképet, talán megérti, hogy idősebb fejjel miért leszek szomorú a régi ház láttán. Sajnos az emelet ráépítésével elvették a ház műemlék jellegét. A homlokzat régi díszeit egyszerűen leverték, a gyönyörű tornyot egy kezdetleges építménnyel pótolták.

10.jpeg

       A kapualj díszei és az eredeti kapu másolata

Vigaszt jelent, hogy a kapualj szecessziós díszei megmaradtak, a két oldalon a lányalakok a kor híres táncosnőinek  alakját idézik. A kapu már az eredetinek hű másolata, amelyet  mi készíttettünk egy mesterrel 1997-ben.

12.jpeg

Híres táncosnők alakját idéző díszek

A fáma szerint Dóra néninek köszönhető, hogy a kapualj díszeit nem gyalulták le, szerencsére nem engedte.

Csak remélni tudom, hogy ami a házunkkal történt nem talál követőkre a jövő építészeinél.

A meg nem jelölt képek saját felvételeim

  Sári

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!


   

Szólj hozzá

család szeged emlékek építészet házmester szecesszió lakóház emeletráépítés Sári felűjítás