2022. aug 31.

Könyvselejtezés pozitív tapasztalatokkal

írta: Annaróza47
Könyvselejtezés pozitív tapasztalatokkal

Örülök, hogy a fiatalok jó része olvas még könyveket

konyvespolc_selejtezes_utan.jpg

Korom előrehaladtával időnként számvetést csinálok, hogy mely tárgyakra van még szükségem. Szelektálásomat az is befolyásolja, hogy családom vajon minek fogja hasznát látni távozásom után. Mivel külföldön élnek, kevés az esélye, hogy sok mindent átmentenek majd.

Eddig csak ruhaneműtől próbáltam megszabadulni. Az aránylag divatos holmit pénzre tudtam váltani, más, még jó állapotú ruháimat, kabátjaimat karitatív szervezetnek adtam át. Sajnos a szekrényeim zsúfoltsága nem csökkent az áhított mértékben, mert tartogatok még pár olyan darabot évek óta, amitől nehezen válok meg, abban reménykedve, hogy hátha belefogyok egyszer. Egyelőre reménytelennek tűnik a várakozásom, de a remény hal meg utoljára.

Két Herendi szobromat eladtam, mielőtt ingyen összetöröm portörlés közben.

feher_agar.jpg

Most a könyvek, DVD-k selejtezése van soron. Nyitott könyvespolcomon nem győzöm egy-egy nagyobb takarításkor portalanítani régi, jó barátaimat. Úgy döntöttem, hogy érzékeny búcsút veszek tőlük, hiszen már nem olvasom újra őket, a könyvtárból kölcsönzök. Csupán kedvenceket tartottam meg, amiket vélhetően még újraolvasok. A DVD-k már muzeális tárgyak az internet világában, mégis sajnálom kidobni őket, hátha valaki rájuk fanyalodik.

Első emeleti szomszédasszonyomnak polcai vannak a lépcsőházban, a rajtuk teleltetett virágai tavaszi kihelyezése után megkérdeztem, hogy eladni kívánt könyveimet elhelyezhetem-e a polcain virágai visszaköltözéséig. Készségesen igent mondott, felhatalmaztam, hogy bármelyik könyvet elviheti, ha megtetszik.

dvd.jpg

Meghirdettem tehát a könyveimet szépirodalom, ezotéria, egészséges életmód témában 200-300 Forintért könyvenként, és láss csodát, voltak jelentkezők. A képzőművészeti albumaimat megtartom, mert nagyon szeretem nézegetni híres festők, szobrászok alkotásait.

A legnagyobb érdeklődés ezoterikus könyveim iránt volt. Valószínűleg az emberek az anyagi világból egyre inkább a megfoghatatlan, más dimenziókban keresik a válaszokat az élet és halál nagy kérdéseire, a miértekre. Egy szomorú nagymama története nagyon megrázott. 38 éves fia, egy tündéri 2 éves kislány apukája hirtelen elvesztése miatt keresi a vigaszt ezekben a könyvekben. Megértem őt, hiszen ugyanezen okból temetkeztem a spiritualitásba  én is  47 éves férjem hirtelen halálakor.  Három fiatal hölgy és egy antikvárius is leginkább az ezotéria iránt érdeklődött a szépirodalom mellett.

konyvek_eladasra.jpg

Egyik reggelen épp könyvügyekben indultam útnak. 8 órára a postára mentem egy nyíregyházi hölgynek feladni 7 db könyvet. Ezután a könyvtárban adtam le 4 db lejárt határidejű könyvet, és újabbakat kölcsönöztem, majd személyes találkozóm volt egy Hódmezővásárhelyről tram trainnal érkező vásárlóval. Mikor találkoztunk, csodálatomat fejeztem ki, hogy 2 gyerekkel ekkora utat tesz meg a kultúráért. Mint kiderült, sándorfalvi 2 gyerekes rokonával is találkozik, hogy a gyerekek egymással játszhassanak. Duplán megemelem a kalapom, hiszen ebben a melegben fáradságot nem ismerve örömet szerez a gyerekeinek az unokatestvérekkel való találkozással.

Ez a kedves fiatalasszony, Julcsi, sajnos már nem juthatott az általa választott könyvekhez, mert azok elkeltek. Viszont személyisége annyira megragadott, hogy ajándékba felajánlottam neki egy könyvet hasonló témában. Ragaszkodott hozzá, hogy helyette hozzon nekem valamit. Én természetesen egy könyvet választottam, amitől nem sajnál megválni.

1_6.jpg

             Julcsi, gyerekeivel egy általa küldött képen

Nagyon örülök, hogy a fiatalok jó része igenis olvas még könyvet, valószínűleg ki kell nőniük az internet-„művelődés” kizárólagos világából, és újra a könyvek értéke, barátsága felé fordulni.

Aznap a kultúra nagykövetének éreztem magam, még azzal a tréfás gondolattal is eljátszottam, hogy talán Könyves Kálmán reinkarnációja vagyok, lánykori vezetéknevem /Kálmán/ egyezősége folytán.

Áldásos tevékenységem aznapi utolsó tetteként a húgomnak átadtam a neki ígért Márai könyvet, az Egy polgár vallomásai-t. Jó olvasást mindnyájunknak!

                                          A fotók saját felvételeim

Annaróza

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

könyv selejtezés Annaróza