2024. jún 26.

Kate Hewitt: Szerelem a múltból – könyvajánló

írta: Annaróza47
Kate Hewitt: Szerelem a múltból – könyvajánló

Érdekes aktualitása: TV-műsor a normandiai partraszállás 80 évfordulójára

konyv_1.jpg

 A cím és a könyv borítója egyaránt felkeltette érdeklődésemet. A történelem nem tartozott kedvenc tantárgyaim közé, de romantikával elegyítve szívesen olvasok még háborús történeteket is. Ilyen élményt sejtetett az említett könyv, amelyet a könyvtárból kölcsönöztem. Ekkor még nem is gondoltam, hogy mennyire aktuális a történet, hiszen épp a normandiai partraszállás, az ún. D-nap 80. évfordulójára, június 6-ára olvastam végig.

A tv egyik műsorában aznap közvetítették a normandiai partokon korabeli öltözékben ünneplő tömeg megemlékezését.  Egy erről készített film és a korabeli fotók, filmkockák még szemléletesebbé tették számomra a könyv lapjain olvasott bevetéseket, az alig 20 éves katonák harcát, hősiességét, de félelmét is. 100, 101 éves veteránokat szólaltattak meg a riportban, akik szerencsés túlélői voltak a borzalmaknak. A filmben egy magyar túlélővel, Lányi Györggyel készített 1985-ös interjút is láthattunk, aki 2010-ben halt meg, 95 éves korában.  Ő legendás magyar kém volt egy titkos zsidó kommandó tagjaként, és George Lane néven harcolt a brit hadseregben. Még a háború előtt menekült Angliába, sok hasonló sorstársával együtt. Hasznos információszerzéssel nagy szerepe volt a náci Németország legyőzésében.robert_capa_es_az_a_fotoja_ami_a_ryan_kozlegeny_megmentese_c.jpeg

Robert Capa és az a fotója, amely a Ryan közlegény megmentése című filmet ihlette

A megemlékezést Robert Capa, eredeti nevén Friedmann Endre magyar származású amerikai haditudósító fotói hozzák életközelbe. Szó szerint a lehető legközelebbről készítette fotóit a veszély kellős közepén. Szenvedélyét ars poeticája is kifejezi: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.” Sajnos 40 évesen 1954 májusában épp fotózási szenvedélyének esett áldozatul, amikor az indokínai háborúban egy dombra kapaszkodott fel, hogy közeli képeket készítsen a Life magazin részére, és egy taposóaknára lépett, ami felrobbant. (A Szépművészeti Múzeum időszakos kiállításán április 6. és augusztus 25. között láthatók híres magyar fotóművészek, köztük Capa művei).

E kis kitérő után szeretnék a könyvélményemről mesélni. A cselekmény két idősíkon játszódik, 1944-ben és 2016-ban. A jelenben két unoka, a 32 éves Abbey és a 40-es Simon nagyszüleik történetét próbálják felgöngyölíteni, remélve, hogy szerelmi románc húzódik a háttérben. Simon Londonból repül Amerikába, egy wisconsini kis településre, hogy nemrég elhunyt nagyanyja, Sophie Mather hagyatékában talált Bíbor Kereszt háborús kitüntetést átadja jogos tulajdonosának, Tom Riese fiának, akiről az interneten szerez tudomást. A találkozó, amin Tom Riese unokája, Abbey is részt vesz, feszültségtől terhes, mert a lány apja, David nem szívesen emlegeti a múltat. A fiatalok nem értik az apa elzárkózását, de mindketten kíváncsiak, hogy mi történhetett a háborúban Londonban, nagyszüleik között. Tom Riese ugyanis az amerikai szövetségesek katonájaként ott állomásozott.egy_100_eves_veteran_valamint_archiv_foto_rola_es_bajtarsairol.jpeg

Egy 100 éves veterán, valamint archiv fotók róla és bajtársairól

A két unoka a kutatásaik során egyre közelebb kerül egymáshoz, bár a múltjukban mindketten olyan titkot őriznek, ami miatt bűntudatot éreznek. Hosszú folyamat, mire őszintén megnyilatkoznak egymásnak az okokról, de közben megismerjük a nagyszülők szerelmét, és szakításuk okát, ami ugyanaz, ami miatt David nem szívesen beszél apjáról, Tom Rieseről. Ez az ok pedig apjának dezertálása a normandiai partraszállás alatt. Addig hősiesen harcolt, de volt egy pillanat, amikor megijedt a németek golyózáporától, és futni kezdett. Harcostársa és tábornoka Matthew meglőtte, hogy sebesültként kórházba kerüljön a hadbíróság helyett, ahol valószínűleg halálra ítélnék. Tom Riese ezért a sérülésért kapja a Bíbor Keresztet, amit végül búcsúzásképpen Sophienak ad, emlékként.

A már említett Matthew és Sophie húga, Lily között is szerelem szövődik, ők azonban sokkal visszafogottabbak, tartózkodóbbak, mint Sophie és Tom, akik a bombariadók és süvitő bombák között is megpróbáltak élni és szórakozni.

Simon semmit nem tudott Lilyről, pedig nagyanyja húga volt. A két testvér azonban nem ápolta a kapcsolatot, eltávolodtak egymástól. Simon nővére, akit érdekelt a családfájuk, Lily nyomára bukkant, megtudta, hogy két évvel azelőtt halt meg, és Amerikában házasodott meg Matthew-val. Egy neten talált fotó tanúskodik boldogságáról gyerekei, unokái körében.

archiv_felvetelek_a_normandiai_partraszallasrol_a_4_foton_egy_felfujhato_tank_a_nemetek_megtevesztesere_1.jpeg

Archív felvételek a normandiai partraszállásról, a 4. képen egy felfújható tank a németek megtévesztésére.

Nem bocsátkozom további részletekbe, de ajánlani tudom mindenkinek ezt a lebilincselő könyvet a múlt és jelen szerelmi történeteiről, megbocsátásról, gyógyulásról.

A kiemelt fotó: saját felvétel. A többi kép forrása: képernyőfotók

Annaróza

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

könyv szerelem könyvajánló tv-műsor Robert Capa Háború Annaróza normanidai partraszállás fotográgus