2024. jún 12.

Lenyűgöző olvasmányélményeim az utóbbi időkből

írta: Miranda47
Lenyűgöző olvasmányélményeim az utóbbi időkből

Megtalált levelek, barátság, szerelem
jio2.jpg

 Szeretném megosztani a kedves olvasókkal két könyvélményemet, amelyek mély benyomást tettek rám. Érdekes módon mindkettő helyszíne Franciaország, bár csak az egyik szerző francia.

Sarah Jio amerikai írónő, újságíró Seattle-ben alkot és él. Már 11 regényt írt, de tudomásom szerint eddig mindössze két könyvét fordították le magyarra. A Párizs összes virága című művéről csak nemrégen szereztem tudomást. Gyanítottam, hogy jó könyv lehet:  a könyvtárban muszáj volt előjegyeznem, mert másképpen sehogyan sem tudtam lecsapni rá. Nem is csalódtam.

A regény két párhuzamos idősíkban játszódik: 2009-ben, illetve a német megszállás alatt álló Párizsban, 1943-44-ben. Az egymást váltó fejezetekben a két hősnő, Caroline és Céline élettörténete bontakozik ki.

jio.jpg

Caroline-t biciklizés közben elüti egy autó. Sérülései szerencsére nem túl súlyosak, ám egy, az agyában keletkezett vérömleny miatt amnéziája lesz. Úgy ébred fel a kórházban, hogy fogalma sincs róla, ki ő, miért lakik amerikai létére Párizsban. Az orvosoknak a nevén kívül annyit sikerül kideríteniük, hogy a városban nincsenek hozzátartozói, és Párizs egyik patinás, előkelő negyedében bérel lakást. Miután kiengedik a kórházból, megpróbálja visszaszerezni emlékeit. Ehhez némi segítséget kap egy közeli étterem személyzetéről, ahol, mint kiderült, törzsvendég volt. Lakásában kutakodva rábukkan egy kupac levélre, amelyeket 1943-ban írt egy francia asszony, Céline, a szerelmének, Lucnak. Kiderül, hogy akkoriban ő is itt lakott, s a levelekből egy tragikus, hátborzongató történetre derül fény. Tanúi leszünk a nácik kegyetlenkedésének, a zsidóüldözésnek és a holokausztnak. Caroline a levelek olvasgatása közben rájön, hogy sorsukban több közös vonás, esemény is van. Lassacskán felszínre törnek emlékei is, s egy fordulatos, meglepő végkifejlet után minden a helyére kerül.

Jó szívvel ajánlom a könyvet elolvasásra, a zsebkendőket ne felejtsétek el kikészíteni.

 trio.jpg

Valérie Perrin: Trió

„Mulandó és örök, mint az ifjúság, a barátság, a szerelem.”

A  francia írónőtől már három regényt olvastam: a Másodvirágzást, A vasárnap koldusait és a Triót. Mindegyik mély benyomást tett rám, de az utolsó  egyszerűen letehetetlennek bizonyult.

Adva van három gyerek, egy lány és két fiú, különböző családi hátterekkel, akik 1986-ban, az általános iskola ötödik osztályában találkoznak először, és egy életre szóló barátság alakul ki köztük. Nem is barátság ez már, hanem szinte testvéri ragaszkodás. Sülve-főve együtt vannak, mindent megosztanak egymással, intim dolgaikat is beleértve.

„Egyikük sem csinál semmit a másik kettő nélkül. Minden döntést közösen hoznak meg. Melyik nadrágot, pólót és ruhát vegyék fel, milyen zenét hallgassanak, melyik buliba menjenek, milyen filmre üljenek be, milyen könyvet olvassanak, melyiküknél töltsék az estét.”

Együtt tervezik a jövőjüket, mindhárman Párizsban készülnek továbbtanulni. Az élet persze nagy rendező, és nem minden  alakul úgy, ahogy eltervezték. Felnőttként teljesen szétválnak útjaik, hosszú éveken át nem is találkoznak, míg végül egy rejtélyes bűnügy és egyikük betegsége össze nem hozza őket újból. Meglepő fordulatok, mélyen eltemetett titkok derülnek ki, s régi barátságuk újjáéled.perrin.jpg

Az írónő a lélekábrázolás nagy mestere. Mély emberismeretről tanúskodik az, ahogyan a kamaszok világáról, útkeresésükről, vívódásaikról ír. Hősei sok mindenen mennek keresztül, mindannyian megküzdenek a saját démonjaikkal, mint például iskolai bántalmazás, tanár-diák konfliktus,  drogok, szex, egy rémálommá váló házasság, alkoholizálás, eltitkolt terhesség, fel nem vállalt másság. A regény bepillantást enged a 80-90-es évek franciaországi iskolarendszerébe is.

Valérie Perrin 1967-ben született, Párizsban él. Nem csak regényeket, hanem forgatókönyveket is ír és filmes fotósként  is dolgozik. Ünnepelt szerző, két első könyve rangos díjakat nyert. Az írónő elkötelezett állatvédő, ami a Trióból ki is derül – a regény egyik fontos helyszíne egy állatmenhely.

Kedves Olvasó, ha megrendítő, lenyűgöző olvasnivalóra vágysz, keresd Valérie Perrin könyveit.

A képek saját felvételeim

Miranda

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról

Szólj hozzá

könyv szerelem barátság olvasmány tragikus Miranda