2022. okt 26.

Tétova lépések kora

írta: Régiségek blog
Tétova lépések kora

A gyermekkor és az időskor hasonlatossága

flickr3.jpg

    Mekkora öröm, boldogság, felejthetetlen pillanat ifjú szülők életében az, amikor követhetik egy év körüli gyermekük, jövőjük zálogának első, önálló lépéseit.

A kis csöppség  megpróbál bizonyítani, hogy ő is emberke, aki nem csak fekve, ülve, vagy éppen mászva képes a helyváltoztatásra, hanem függőleges tartásban is.

flickr2.jpg

                          Kép forrása: Flickr

Nagy bátorság ez részéről, amint széttárt karokkal egyensúlyozva, akár egy kötéltáncos, kipróbálja első, tétova lépéseit. S ha már az első sikerült, a következő lépéseknek is van esélyük, amit még ingadozva bár, de megtesz. Ehhez hozzájárul a körülötte levők ajkáról elhangzó hangos ováció, csodálkozó, féltő kacagás, taps, ami kitartásra buzdítja az egyre magabiztosabban lépkedőt. Ekkor a csöppség már úgy érzi, hogy a mesebeli üveghegy csúcsát is képes megmászni.

rawpixel_millet_festmeny.jpg

Millet : Az első lépések - festmény     Forrás: rawpixel

Utána már saját örömére, élvezettel közelít meg tárgyakat, személyeket, segítség nélkül. Igaz, ilyenkor az is megtörténhet, hogy járás közben olyan tárgyakat is érint, melyek áldozatul esnek felfedező képességének. A gondos szülők meg sem próbálják tudatosítani az okozott kárt, inkább az értékes tárgyakat elérhetetlen magasságba helyezik, s a gond máris meg  van oldva.

A kis csemete ettől kezdve oly gyorsan változik, hogy szinte szempillantásnyi idő alatt a szülők már egy felnőtt, magasra nyúlt fiatalembert látnak maguk előtt, aki az élet által diktált tétova, vagy biztos lépéseivel éli életét.

Aztán a szülők nyugdíjasokká, idősökké válva már csak szemlélik csemetéjük sikereit, kudarcait, ám ha kell, még mindig készek segíteni őt, nem csak anyagiakkal, de bölcs tanácsokkal is.

flickr_4.jpg

                                    Kép forrása: Flickr

Majd egyszer csak ők maguk veszik át gyermekük egykori, tétova lépéseit. Ez látványosan tárult elém nemrég egy szemorvosi klinika betegeit megfigyelve. Az ott jelenlévők bizonytalan lépései hasonlatosak a gyermek egykori első lépéseihez, de ezeket nem követi hangos, örömittas ováció, legfeljebb némi segítség  egy személy, vagy éppen egy bot által.

pxhere_1.jpeg

                        Kép forrása: pxhere

Íme egy újabb tapasztalat, ami hasonlóságot mutat a gyermek és az idős ember életében. Mindkét korosztálynak ez a tétova lépések kora.

Első kép forrása: Flickr

  Zsazsa

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

gyermek gyermekkor idős lépés szülők időskor Zsazsa