2023. már 05.

Idősek az iskolapadban

írta: Miranda47
Idősek az iskolapadban

Egyetemi előadások az idős korosztálynak
pixabay-2.jpg

A nyugdíjba vonulással  egy új szakasz kezdődik életünkben. Eleinte persze boldogok vagyunk: nem kell  korán kelni, a reggeli és esti csúcsforgalomban szenvedni, nemszeretem feladatokat elvégezni. Lelkesen vetjük bele magunkat az unokák gondozásába, régen halogatott tervek megvalósításába. Ám ahogy idősödünk,  elkezd csökkeni a  fizikai és szellemi aktivitásunk. Mások lesznek a prioritások. Még nyitottak vagyunk új ismeretekre, tudásra, de korlátozottabbak a lehetőségeink azok megszerzéséhez.

Ezt ismerte fel néhány társadalmi szervezet és felsőoktatási intézmény. Kezdeményezésükre több egyetemen indultak előadássorozatok az idős korosztályok számára. Elsődleges céljuk, hogy a szellemi és testi frissesség megtartására ösztönözzék a nyugdíjas korú embereket, hogy továbbra is aktív tagjai maradjanak a társadalomnak.

Utánanéztem, hogy Magyarországon milyen lehetőségei vannak az időskorú továbbtanulásnak. Négyet emelnék ki abból, amit találtam.

A Zsigmond Király Egyetem alapjain 2018-ban létrehozott Milton Friedman Egyetem. Az intézmény az 50 év felettiek számára 2009-ben indította a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája programját.

Bemutatkozásuk így kezdődik: „Az 50 év feletti korosztályt kívánjuk támogatni és bátorítani, hogy aktív életet éljenek, s törekedjenek az élethosszig tartó tanulásra. Immár több mint hét éve barátságos környezetben, ingyenes képzéseket, illetve elérhető és megfizethető, az aktuális igényekhez igazodó tantervet biztosítunk az „50 plusz” generációnak. Tanulni sohasem késő!!!”

1_28.jpg

Az idei tavaszra meghirdetett előadás- és tanfolyam-sorozatukból említek néhány témát. A bioetika és az idősebbek világa, A műholdak háborúja – háborúk a modern korban, A tangó mint mozgás- és kommunikációs forma, Kék és fehér - görög országismeret, A barlangrajztól a mobilfényképig stb., stb. A honlapjukon minden részletes információ megtalálható: https://uni-milton.hu/szenior-akademia/

 

ELTE PPK (Pedagógiai és Pszichológiai Kar), Harmadik Kor Egyeteme.

Jelmondatuk: „"Minden, ami ember", ennek fényében törekvésünk, hogy az idősek fenntartsák társadalmi aktivitásukat, és ne érezzék, hogy nyugdíjasként már kiszorultak abból a társadalomból, melyet korábban ők tartottak fenn.”

2012 óta folynak előadások, amelyek nagy része videón is visszanézhető. A márciustól induló tavaszi félév programjában  négy téma szerepel. A korábbiak közül ezeket mazsoláztam ki. Gorbacsov és a peresztrojka megítélése, Az álhírek és terjedésük, Lelki egyensúlyban, elégedetten a nyugdíjas években: hogyan építhetők be a pozitív pszichológiai gyakorlatok a mindennapokba, Kimaxoltam minden acsit az összes tavalyi fps-ből, avagy miről beszélnek a tizenévesek?, Hogyan lett a farkasból kutya? és még sok-sok megannyi érdekes téma.

 https://ppk.elte.hu/harmadikkoregyeteme  https://ppk.elte.hu/harmadikkoregyeteme/nezze-ujra

 
woman-ga23adbb08_1920-1.jpg Szenior Akadémia a Semmelweis Egyetemen

Küldetésük megfogalmazásában egyebek közt ez áll: „Nem közömbös sem az egyén, sem a társadalom szempontjából, hogy milyen életminőségben, egészségben, testi és szellemi jólétben éli életét az ország egy ötödét képviselő korosztály.”

Az ingyenes (de regisztrációhoz kötött) előadássorozat 2019 szeptemberében indult, idén februárban már a nyolcadik szemeszter rajtolt el. A régebbi  tanfolyamok videóról megtekinthetők. Orvostudományi egyetemről lévén szó,  természetesen zömmel egészségügyi problémákról hallhatunk az intézmény vezető professzorai, kutatói tolmácsolásában. Szó esik rákról, magas vérnyomásról, szembetegségekről, mozgásszervi zavarokról, modern diagnosztikáról és így tovább. Honlapjuk: https://semmelweis.hu/szeniorakademia/

Pécsi Tudományegyetem, Pluszosok Egyeteme

Dr. Miseta Attila, az egyetem rektora bemutatkozó beszédében ezt mondja: „Tudjuk jól, hogy az életkor és a biológiai kor nem feltétlenül ugyanaz. Ha a gyorsan múló időhöz alkalmazkodni szeretnénk, akkor lépést kell tartanunk azokkal a kihívásokkal, amelyeket a környezetünk számunkra teremt.”  Ilyen például a digitalizáció, a pandemia, az éghajlatváltozás stb., ezekre és hasonló  kérdésekre  próbál válaszokat adni a 2020 szeptemberében indított online szabadegyetem. Néhány téma: Helyes táplálkozás az időskorban, Magyarok a világűrben, A gyógynövények szerepe az egészségmegőrzésben, Gleccserek, a Föld hőmérői, Híres pécsi képzőművészek, Az időskori aktivitás jelentősége.

Az idei tavaszra (egyelőre) nem hirdettek képzést, de minden idáig elhangzott előadás fenn van a youtubon. https://www.youtube.com/@PTE1367

macbook-g3bd8dc4c9_1920-1.jpg

Nagyon jónak találom ezt a kezdeményezést. Kiváló lehetőség ismereteink bővítésére, szabad időnk termékeny eltöltésére. A paletta rendkívül sokszínű. Ki-ki megtalálhatja az érdeklődésének, ízlésének, esetleges hobbijának megfelelő témát. Biztosan meg fogok nézni jó néhány videót és másokat is arra buzdítok, hogy tegyék meg, esetleg személyesen is vegyenek részt a tanfolyamokon. Hiszen, mint David Eddings amerikai író mondotta, „Egyetlen nap sem vész kárba, melyen tanultál valamit”.

             Képek forrása: Pixabay

    Miranda

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

tanulás egyetem nyugdíjas szenior időskor Miranda aktív időskor