2023. júl 23.

Gyerektábor vagy nyaralás a nagyinál?

írta: Régiségek blog
Gyerektábor vagy nyaralás a nagyinál?

Senior grandmother with her little granddaughter cooks sweets for Christmas on the kitchen.

„Itt a nyár, szép zöld az erdő

Az iskolánknak vége már,

Most de jó az úttörőnek,

Mert reá a tábor vár.”

Így énekeltünk társaimmal együtt több évtizeddel ezelőtt. Volt is minek örülni, mert olyan helyeket fedezhettünk fel, melyeket addig csak képről ismertünk. Akkor számunkra minden élmény volt. Ma is nosztalgiával gondolunk azokra a felejthetetlen napokra.
1968_magyarorszag_diosjeno_uttorotabor.jpg

Kép forrása: Fortepan

Unokáink manapság sokkal jobb ellátásban, jól felszerelt táborokban töltik a nyaralást. Programjaik sokkal cél-orientáltabb tevékenységeket tartalmaznak, melyek során játszva tanulnak is.

El sem tudjuk képzelni, mekkora  a felelősség a pedagógusok részéről, amit ezen időszak alatt vállalnak, hisz nemcsak  a programokért, hanem minden egyes gyermek fizikai, lelki épségéért is felelősek. Nem könnyű néhány hét alatt felismerni a különböző karakterű gyermekek személyiségét, miközben önállóságra, közösségi szellem kialakítására, kreativitásra buzdítják őket.

Igazi eredménynek számit a félénkebb, visszahúzódó gyermekeket közösségbe integrálni olyan módon, hogy még sikerélményben is részesüljenek. Az anyagi feltételek biztosítása sokaknak gondot okoz. Gondoljunk arra a szülőre, aki egyedül neveli gyermekét és még egy nagyszülő sem áll a háttérben.
pxhere_2.jpeg

Kép forrása: PxHere

És most lássunk egy szeretettől fűtött nagyszülőt, ki alig várja unokáinak érkezését a vakáció idejére. A 9 éves Zolika és a 6 éves Évike nagymamája egy kertes, tágas épület lakója, ahol a gyermekek mozgási feltételei biztosítottak. Nagyon jól ismeri unokáit, mert születésüktől fogva ő biztosította a hátteret, valahányszor a szülőknek szükségük volt a segítségére. Most, hogy már nagyocskák, nem a saját otthonukban, hanem a nagyi házában töltik a nyári vakációjukat.

- Mondd édesanyám, nem lesznek ezek a tevékeny gyerekek a terhedre?  Szólj, ha valami közbejön! Megígéred?

- Ne féltsetek bennünket, végre örülök, hogy vannak mellettem ilyen kisegítők, akiknél drágábbakat el sem tudok képzelni. Lesz mivel foglalkozzunk, ők is megtanulják, hogy mit jelentenek a megtermelt zöldségek, a sok gyümölcsöt hogyan tartósíthatjuk télire, hogyan készülnek a közreműködésükkel sütemények.  Legyetek nyugodtak, ti is naponta tudomást szerezhettek a történtekről.
wikimedi_commons.jpg

Kép forrása: Wikimedia Commons

Ezután repültek a napok a nagyinál. Zolika elhatározta a Bodri kutya idomítását, amely már olyan okos kutyus, hogy megérti a szavakat is. 

Zöldbabot szedtek a veteményesben, megfőzték ebédre, utána nudli készült, amit mindhárman sodorgattak a nyújtótáblán. Ilyen finom ebédet még nem ettek eddig, állapították meg, majd este a telefonban közölték a szülőkkel is.

Minden nap újszerű ételek kerültek az asztalra, melyben az ő hozzájárulásuk is benne volt.  Gyakran a szomszéd gyerekek is megjelentek egy kis finomsággal, együtt játszottak, vidáman futkároztak nagyokat kacagva, amíg a nagyi szavára befejezték a közös hancurozást a pihentető álom kedvéért.
pxhh.jpeg

                                   Kép forrása: PxHere

Tudták napi feladataikat: a baromfiudvar népének ellátását, a röfike etetését, a szomszédék Riska tehenétől való tej elhozatalát, aminek sokkal jobb íze volt az üzletből vásároltnál. A röfikével naponta kibeszélgették magukat, amely minden kérdésükre röffentett egyet-kettőt, a tyúkocskák több tojást tojtak nekik, amit ők szedtek ki a fészekből, a virágok jobban illatoztak, mert ők is locsolták azokat esténként, talán a zöldségek is nagyobbra nőttek ottlétük alatt.

A Bodri el nem mozdult Zolika mellől, a Cirmi pedig sokáig dorombolt  Évike ölében.

Érezték mindannyian, ember, állat, hogy vége lesz a gyöngyéletnek és minden percet ki kell használni. A nagyi szemében is látni lehetett a közeli elválás okozta fájdalom tükröződését.
chicken_puppy_little_protect_cure_adorable_hands_touch-761094.jpeg

Kép forrása: PxHere

Hiába, az idő könyörtelen. Megállítani lehetetlen. Így véget ért a nagyinál töltött boldog vakáció, új iskolai év kezdődött, Évike számára az első osztály, amit nem minden izgalom nélkül várt.

Jó volt később visszagondolni a nyárra. Ki cserélne fel egy ilyen vakációt bármilyen táborral? Ők bizonyosan nem!

 Első kép  forrása: Unplash

 Zsazsa

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

gyerek tábor vakáció nyári szünet unoka Zsazsa