2023. okt 03.

Érzelmes utazás a Comói-tó körül

írta: S. Cecilia
Érzelmes utazás a Comói-tó körül

Víz, hegy, napfény, művészetek

aaafo.jpgA Comói-tónál annyi szépség van együtt, hogy az ember alig bírja egyszerre befogadni a színek és formák tobzódását. A tó kékje, a tavat körbe ölelő hegyek hol dúsan zöld, hol szürkén kopár oldalai, a terrakotta színű középkori házak és a bazaltszürke templomok elkápráztatják az embert. Mindehhez társul a növényzet elképesztő pompája.hortenzia.jpg

Hortenzia bokrok

A kertekben és az utak mentén pineák, pálmafák, citrusfélék és olajfák nőnek, a most virágzó, óriás kerekfejű hortenziák olyan elterjedtek, mint nálunk a rózsák. A művészet nemcsak a templomokban, villákban van jelen, hanem a szépen formált kovácsoltvas kerítéseken, a régi házak  faragott kő ablakkeretein és kecses kéményein is. 

Nem véletlen, hogy az olasz arisztokrácia már a középkorban itt épített magának nyaralókat és manapság is szívesen vásárolnak itt villát a művészek és a celebek.

bellaio_komprol.jpgBellagio a kompról fényképezve

Mindezért a szépségért azért meg kell küzdeni: szűk utcákon, szerpentineken, alagutakon és viaduktokon át kanyarog az út a Comói-tó körüli településekhez.

panorama.jpgJó autó és még inkább jó sofőr kell ahhoz, hogy a terepszintek változásait követve elvezessen a lent, a tó mellett, vagy a magasban, szinte a hegybe épült falvakba. A régi időkben szamárháton bizonyára egyszerűbb volt a közlekedés.

A fürdés és úszás kedvelői kavicsos strandokat és hideg vizet találnak, legalábbis így őszidőben. Mi inkább csak a partról gyönyörködtünk a tóban, vagy kompra szállva utaztunk  átkelve az egyik partról a másikra.

reggeli_to.jpg

Uszadékfa keresés a parton

No meg reggelente én elmerészkedtem a partmenti hullámokig, hogy bottal a kezemben keresgéljek a partra vetett kavicsok és uszadékfák között. A „kincsek” megmosva és kiszárítva most itthon, a teraszt ékesítik és emlékeztetnek az utazásra.aaa.jpgA műemlékek között bóklászva gyakran jutott eszembe Szerb Antal Itália-rajongása. Utas és holdvilág című regényének főhőse is Olaszorszában járt és szerzett feledhetetlen élményeket.

apatsag_kilatas.jpg

Utazásunk annyiban hasonlított az övéhez, hogy mi is kényelmesen bóklászva  szívtuk magunkba a szépséget, az impresszióknak adtuk át magunkat inkább, mintsem az utikönyvek böngészésének.

Nehéz lenne a meglátogatott városok és műemlékek tüzetes leírásába elmerülni, így csak felvillantok néhányat a legek közül.
bellaio_komprol_2.jpg

Bellagio a kompról

Bellagio, a fordított Y alakú tóba benyúló félsziget csúcsán található. A legszebb panoráma címéért versengő települések között igen jó helyen áll.

bellagio_utca.jpg

Szűk kis utcák Bellagióban

A kikötőből  felkapaszkodó festői, szűk utcácskákon nézelődni, (szusszanva meg-megállni), a kis boltokba bekukkantani, az éttermekből jövő illatokat beszippantani, nagy élvezet. Felérve,  a Piazza della Chiesán nézelődtünk, majd a 12. századi alapokon nyugvó San Giacomo bazilikában gyönyörködve pihentük ki fáradalmainkat.

bellagio_piazza_della_chiesa.jpg

Bellagio, a Piazza della Chiesán ücsörögve

Érdemes volt lépcsőkön felbaktatni a Giardino Comunale-ba (városi közpark), hogy sétálva és a kilátást csodálva a parkon át jussunk le a kikötőbe, ahonnan komppal tértünk vissza autónkhoz.  
bellagio_lepcso_jobb.jpg

Lépcsők vezetnek fel a Giardino Comunale-ba

A tó nyugati oldalán, Tremezzinában a Villa Carlotta egy 17. századi főúri kastély, melynek meglátogatásához egy öt-teraszos lépcsősort kell megmászni.

villa_carlotta_1.jpg

Tremezzina,  Villa Carlotta

Pazar kilátás és az épület körüli botanikus kert pompája – rododendronok, páfrányok, kaméliák, citrusfélék - jár annak, aki odáig eljut.

A villában pedig híres művészek műalkotásainak gyűjteményében gyönyörködhet  a látogató.

villa_carlotta_belul.jpgA Villa Carlotta belülről

Como forgalmas, zajos város. Miután sikerült parkolót találnunk, éppen a  középkori, egykori gabonapiacon, a San Fedele téren bukkantunk ki.

san_fedele_3.jpgComo, San Fedele tér

Leülve és egy cappuccinót elszürcsölve hosszasan bámultuk a tér műemlékeit: a San Fedele templomot és az ugyancsak középkori házakat.

comoi_dom1.jpgDuomo di Como

A Comói Dóm szépsége leírhatatlan! A részleteket lefotóztuk, és majd itthon azonosítjuk be a műalkotásokat.

comoi_dom.jpg

A Duomo di Como árkádsora

A tó körül rengeteg a villa és a villák körül szépséges parkok terülnek el. Igyekeztünk olyan villákat találni, melyek köz-, vagy városi tulajdonban vannak és belépőjegy nélkül látogathatók.

como_villa_olmo.jpg

Como,  Villa Olmo

A comói Villa Olmo is ilyen, termeibe ingyenes belépés, parkjában árnyékos padok és panoráma várt ránk.

olmo_belulrol.jpg

A Villa Olmo belülről

A keleti parton az Abbazia di Pionát (Pionai Apátság) néztük ki meglátogatandó úticélnak. Felfelé kanyarogva a helyenként nedves, macskaköves szerpentinen többször feladni véltük.  apatsag_kivulrol.jpg

A Pionai Apátság

Nem bántuk meg, hogy kitartottunk. A cisztercita szerzetesek kolostora, temploma és olajfa ültetvénye a harmónia, a csend és a spiritualitás légkörét árasztják a tó és a hegyek látványába burkolódzva.

apatsag_2.jpg

A kolostor kerengője

A kerengő oszlopainak játékos ritmusa, kis templomának egyszerűsége és bumfordi kőoroszlánjai rabul ejtettek.abbazia_oroszlan.jpg

                Bumfordi kőoroszlán

Orrido, azaz szörnyűséges annak a vízesésnek a neve, a látványa, robaja, amely Bellanóban, egy templom és egy temető alatt zubog le.

vizeses1_1.jpgOrrido, a vízesés

A természetes szurdokot 15 millió évvel ezelőtt egy patak és egy gleccser eróziója hozta létre, óriási kátyúvá, komor szakadékokká és barlangokká formálva a sziklákat.

vizeses_utvonal_1.jpg

Bonyolult lépcsőrendszerrel tették körbejárhatóvá és biztonságos körülmények között megtekinthetővé a természeti csodát. A nedves sziklákon megtelepedett növények különleges együttest alkotnak.fokep_5.jpgBellagio és a keleti oldal hegyei

Nem is lehetett volna jobb időjárást kifogni, mint a szeptember végi, kellemesen meleg, száraz napokat. Minden összejött, hogy úgy érezzük, visszavágyunk oda.

A  képek saját felvételek

Szöveg:Cecilia

Fotó:Papá Stefano

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

utazás Olaszország Cecilia Comói-tó Papá Stefano