2024. feb 18.

A zsákai Rhédey-kastély

írta: Miranda47
A zsákai Rhédey-kastély

Egy kevéssé ismert gyöngyszem a Bihari-síkságon
20230927_105015.jpg

 Az ember így 80 felé ballagva azt gondolná, hogy Magyarországon már nemigen van olyan hely, ahol nem járt, vagy amiről legalább ne hallott volna. Kis hazánk azonban mindig tartogat meglepetéseket: számomra most Zsáka község volt az. Soha ezelőtt nem hallottam a nevét, nem tudtam, hogy egy ilyen, példásan rendben tartott kastéllyal büszkélkedhetik.

A Rhédey család ismerős volt ugyan, mert egy korábbi kirándulásunk során, a péceli kastélyban említést tettek róluk. A Rádayak ugyanis a Rhédeyek rokonai, s a jelenlegi brit uralkodó, III. Károly egyik szépanyja nem más, mint Rhédey Klaudia.

20230927_105431.jpg

Idegenvezetőnktől megtudjuk, hogy a Rhédeyek  az Aba nemzetségből származnak, amely Aba Sámuel személyében királyt is adott az országnak. A 13. században a család kivált a nemzetségből és Kisréde (a mai Nagyréde része) faluban telepedett le. Innen ered a nevük. A zsákai birtokot a várral együtt 1617-ben kapta meg I. Rhédey Ferenc Bethlen Gábortól, hű szolgálataiért.  A várból mára semmi nem maradt, Kiss Rhédei gróf Rhédey Gábor azonban, a kor divatját követve,  1858-ban felépítteti a mai kastélyt, amely hasábszerű tornyával kissé emlékeztet a régi várakra. A főúri lak a romantikus historizmus jegyeit viseli magán.

rhedey_gabor.jpg

Rhédey Gábor utód nélkül hal meg, örököse unokahúga, Rhédey-Herglotz Erzsébet lesz. Ezután az épület gróf Almásy Imre tulajdonába kerül, majd báró Vay László vásárolja meg. A háború után a kastélyt államosították, később iskola, majd napközis otthon működött falai között. Jelenleg az önkormányzat tulajdonában áll, utolsó felújítása során látogatóközpontot és emlékparkot alakítottak ki. Itt, egy obeliszk alatt Rhédey János hamvai nyugszanak.

eredeti_butorok.jpgA részben eredeti bútorokkal berendezett szobák egyikében három ős, Rhédey Klaudia, Rhédey János és az építtető, Rhédey Gábor portréit láthatjuk. A képeket eredeti fényképek alapján Csáki-Maronyák József Kossuth-díjas festőművész készítette. Egy másik szoba falairól Almásy Imre és Vay László portréi néznek le ránk.

teas_szoba.jpgA Windsor-házhoz fűződő családi kapcsolatokat bemutató teremben elámulunk a függönyök, a bútorkárpit és a szőnyegek egymással harmonizáló színein. Gyönyörű teáskészlet áll az asztalon, csodás porcelánok sorakoznak a tálalókban. Az egyik sarokban a Windsorok teabeszállítójának, a Twinings cégnek a plakátját fedezzük fel. A falon egy egyedülálló, bélyegekre nyomott arcképekből felépített családfán ismerkedhetünk Rhédey Klaudia királyi utódjaival. A kompozíció címe: Erdőszentgyörgytől Windsorig.

rhedey_claudia_csaladfaja_belyegeken.jpg

Tovább sétálunk az egymásba nyíló, körbejárható szobákban. Az egyik vitrinben nemesasszonyok úri hímzéseit csodálhatjuk meg, amelyeket fémszálakkal varrtak ki. Idegenvezetőnk elmondása szerint ez rettentő nehéz, aprólékos munka volt. Ma már szinte hozzájuk sem szabad nyúlni, mert a kor megviselte őket, foszlanak, tönkremehetnek.

madarasz_gyula_festomuvesz_kepei_1.jpg

Madarász Gyula festőművész képei

A következő teremben a zsákai születésű Madarász Gyula festő képeit állították ki.  Egy másikban a 6. (Württemberg-) huszárezred történetét ismerhetjük meg. Hogy hogyan kötődik ez a Rhédeyekhez? Sándor Pál Lajos württembergi herceg, Klaudia későbbi férje maga is tagja volt ennek az ezrednek. A huszárokat Zsáka környékéről toborozták, s a legenda szerint Sándor Pál tőlük tanult meg magyarul, a szeretett nő apja ugyanis kijelentette, hogy csak ahhoz adja feleségül leányát, aki magyarul kéri meg tőle a kezét. A huszárezred egyébként jelentős szerepet játszott az 1848-49-es szabadságharcban, tagjaik Lenkey János és Répásy Mihály vezérőrnagyokkal az élükön vitézül harcoltak a magyar szabadságért.

ikonok1.jpg

Az épület több időszakos kiállításnak is helyet ad, most például a zsákai ikonfestő tábor üvegikonjait láthattuk ott.

Valamikor egy nyolcholdas angolpark és gyümölcsös tartozott a kastélyhoz. A régi fákból már csak egy-kettő él, de a környék nagyon rendezett és gondozott. Az épület mögött kialakítottak egy futballpályát és egy lovaspályát. Egy 90 fős óvoda is működik a területen. A két hatalmas rendezvénysátorban esküvőket, ballagásokat, családi összejöveteleket tartanak. A nagyon elegáns, ódon hangulatú borpincében pedig borkóstolókon vehetnek részt az érdeklődők.

borospince1.jpg

Úgy gondolom, hatalmas elismerés illeti az önkormányzatot azért, hogy nem hagyta veszni nemzeti kulturális és történelmi örökségünk e gyöngyszemét.

A fotók saját felvételek

Miranda

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

 

 

Szólj hozzá

utazás kirándulás kastély Miranda Rhédey Zsáka