2024. feb 25.

Egy cica, két cica, Katica

írta: Régiségek blog
Egy cica, két cica, Katica

Idős emberek társai a háziállatok
pexels-matthias-zomer-233220.jpg

  Az emberek és állatok közötti kapcsolat ősidőktől fogva létezik. Nem csak az élet fenntartása céljából született ez a kapcsolat, hanem azért is, hogy társként szolgáljanak egymásnak.

Eszembe jut  Katica néni nevű ismerősöm, kinek két cicája van, igaziak, valóságosak. Reggelente a megszokott időben a két cica az előszobai fekhelyükről a konyhában levő, „rengőnek” nevezett, faragott ülőbútornak a sarkába húzódva várják Katica néni megjelenését, aki soha nem késik. A párnákkal ellátott helyén elhelyezkedik, köszönti kedves társait, megkérdezi, jól aludtak-e, mert ő az éjjel is gyakran felébredt, pedig senki nem zavarta. No de lássunk munkához, előkerül az ismert kötényke, a csíkos vászonanyag, amit a cicák is jól ismernek. Jöhet a részletes ellenőrzés, az egész cicatest végig pásztázása, nincs-e valahol, valami elváltozás, sérülés. Elsőnek a szemek tiszta, vizes törlővel való megtörlése, majd a fülecskék következnek. A tiszta kendő sarka a szájat a nyelvecskével együtt tisztítja, miután már csak a bundájuk kefélése van hátra.
cat-1940487_340.webp

                                          Kép forrása: Pexels

Közben Katica néni állandóan beszél cicáihoz, beszámol álmáról, ami mindig zűrzavaros, találgatja mit jelenthet. Folytatja az elmúlt nap eseményeivel, kivel sikerült telefonon beszélgetnie, kinek súlyosbodott egészségi állapota, kiket temettek el ismerősei közül. Belenyugvóan mondja, hogy mindannyian eltávozunk előbb-utóbb, ez az élet rendje, így természetes.

Már a másik cicán a sor, aki nyugodtan kivárta sorát. A beszámoló folytatódik, előtérbe kerül Katica néni két férje, kik szintén örök álmukat alusszák már, pedig milyen jó volna, ha bármelyik visszajöhetne hozzá, nem érezhetné ezt a borzalmas egyedüllétet. Hiszi, hogy cicái megértik fájdalmait, érzéseit, melyekben ők is osztoznak, amit dorombolásukkal juttatnak kifejezésre.
pxhere_1.jpeg

                                     Kép forrása: Pxhere

Szomszédai szintén idősek, egyedül élnek, szociális kisegítő jár hozzájuk, csak a ház elé tudnak bottal kivánszorogni. Ilyenkor beszélgetnek egy kicsit. A szomszéd kutyája is részese ezeknek a beszélgetéseknek, néha megértően vakkant egyet, közölve, hogy érti a szavukat. Katica gyakran visz neki ízletes csontot hálából, hogy neki is ugat, jelezve, ha hozzá látogató érkezik.

Így éldegélnek ők, a szomszéd és kutyája, Katica néni és két cicája. Gyermekeik távol élnek tőlük. Katica két leánykáját nem csak országhatár választja el tőle, hanem a mérhetetlen nagy óceán is. Így aztán nagyon ritkán ölelhetik egymást. A telefon az egyetlen, ami valami módon bizonyítja létezésüket.

Elgondolom, hány ismerős és ismeretlen idős ember tart maga mellett kedvenc állatokat, hogy legalább legyen élőlény közelükben, kihez nagy magányukban hangos szóval beszélhetnek, hogy ne csak a négy falat bámulják némán.

cat-4611189_960_720.webp

Kép forrása: Pixnio

Ha módunkban áll, kopogjunk be a magányos emberek ajtaján, kiknek olykor csupán „gondolatcserére” van szükségük, nem is anyagi segítségre! Hisz nekünk, nyugdíjasoknak, már megadatott, hogy milliomosokká váltunk! Időmilliomosokká!

Kiemelt kép forrása: Pexels

Zsazsa

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

cica macska magány szomszéd háziállat Zsazsa