2024. feb 29.

Megfontolások napelemek telepítésekor

írta: Régiségek blog
Megfontolások napelemek telepítésekor

Környezetkímélő és biztonságos energiaforrás
panel.jpg

  A közelmúltban átélt energiadrágulás és válság, valamint a természet fokozottabb védelme is arra késztet mindannyiunkat, hogy elgondolkozzunk: hogyan lehetne hatékonyabbá, gazdaságosabbá és környezet-kímélőbbé tenni a háztartásunkat.

Szeretnénk biztonságban tudni magunkat, okosan tervezni a nyugdíjas éveinket, ebbe az elektromos energia tiszta előállítása és ésszerű fogyasztása is beletartozik. A jelenben és a jövőben is. A mai élet kényelméről nehezen tudnánk lemondani, a sok háztartási gép, a hűtő és fűtő berendezések, vagy akár az elektromos kerékpár vagy autó feltöltése, használata fokozottan energiaigényes.

Egy nyugdíjas házaspár, kedves ismerőseim napelemeket telepíttettek a házukra. Őket faggattam arról, milyen elgondolásokkal vágtak bele ebbe a beruházásba.

Először is előkalkulációt készítettek:

-mennyi a család energia fogyasztása,

-milyen eszközöket lehetne működtetni csúcsidőben (amikor a nap süt, pl. nappal végezni a nagymosást, porszívózást, villanysütőt használni, fúrni-faragni, stb.), és mikor kellene igénybe venni az áramszolgáltatótól vásárolt energiát,

-mekkora méretű és teljesítményű rendszer lenne számukra előnyös és hatékony.

pexels-photo-9875418.jpeg

 Kép forrása: Pexels

Ezek után szakemberhez fordultak, aki felmérte a helyszínt, tanácsokat adott az igénylés és az engedélyek intézésével, majd a rendszer kiépítésével kapcsolatban. A konkrét tervek ismeretében tájékozódtak a pályázati lehetőségekről, a szóba jöhető kivitelezőkről és határidőkről.

A folyamat legfontosabb része a legjobb kivitelező megtalálása. Sokfelé kell érdeklődni, kérdezősködni azoknál, akiknél már működik a napelemes rendszer. Sok praktikus ötletet, hasznos tanácsokat kaptak az ismerőseim is. Egy jó, gyakorlott kivitelező minden kérdésben segítséget tud nyújtani: a panelek mennyiségének meghatározásában, az elhelyezésben, az adminisztráció útvesztőiben, az állami támogatások és kedvezmények igénylésében. Ugyanígy fontos, hogy bevonjuk a tervezésbe az online ügyintézésben, internetes keresésben jártas családtagokat, felnőtt gyermekeket, unokákat is, hiszen sok esetben azonnal kell igénylést beadni, szoros határidőre bonyolult űrlapokat kitölteni, mivel gyakran változnak egyes szabályok, stb. Ilyenkor az unokák informatikai gyakorlata igazi kincs, és ők büszkén és örömmel segítenek.

Ismerőseim az árajánlatok alapján költségvetést készítettek, hiszen egy ilyen rendszer kiépítéséhez a félretett tartalékaikat, megtakarításukat akarták felhasználni.  A döntésnél azonban nem az anyagi kérdés kapott nagyobb hangsúlyt, hanem a biztonság, az, hogy a jövőben, netán egy újabb energia-válság idején is biztonságban legyenek. Az tűnt, tűnik a leginkább logikusnak, és hosszú távon költség-hatékonynak, ha maguk termelik meg az elektromos áramot.

- Nem bántuk meg, hogy belevágtunk a napelemes projektbe. Menet közben voltak nehézségeink, néha úgy éreztük, áll az egész, de mindez azért történt, mert rengeteg volt a várakozó ügyfél és menet közben megváltoztak a szabályok. A kapacitások is végesek voltak, a kivitelezésnél és a hatóságoknál egyaránt.

2017-06-01-00-38-22-900x576.jpg

Kép forrása: Pixnio

Szem előtt kell tartani azt a tényt, hogy a napelem áramtermelésének legintenzívebb szakasza nem esik egybe a fogyasztás csúcsidejével. Így a nap egy részében vételezni kell az áramot, míg a napsütés idején a megtermelt felesleget be kell juttatni az áramszolgáltató hálózatába. Sajnos jelentős az árkülönbözet a vételezett és a ’beadott’ áram ára között. 2023 szeptemberétől nem a korábbi, éves elszámolás alapján számítják az egyenleget, hanem bruttó napi elszámolás van érvényben. A rendszerhasználat éves díjával is számolni kell.

- A jó megoldás az lenne, ha az áram tárolására megfelelő akkumulátort is telepítettünk volna. Szerencsére a rendszer tervezésekor és kiépítésénél már előre kalkuláltunk ezzel a lehetőséggel és pótlólag kialakítjuk – mondták meggyőződéssel.

Sok idős ember úgy gondolja, „Minek egy ilyen jelentős beruházást elvégezni. Ugyan, minek már arra a kis időre...”, pedig ez az érvelés nem helytálló. A legfontosabbról, a biztonságról már volt szó. Ugyanolyan fontos lehet az otthonunk modernizálása, a megtakarításaink jó, ésszerű befektetése is. Igaz, ez a befektetés csak évek múltán térül meg, mégis megéri. A panelek és az akkumulátorok egyre hatékonyabbak, nagyobb teljesítményre képesek. Érdemes ezt is folyamatosan figyelemmel kísérni. Az ingatlan értékét növeli, ha az energiaellátása korszerű, tiszta.

Ismerőseim konkrét tapasztalatai hasznosak lehetnek azok számára, akik hasonló döntés előtt állnak. Bátraké a szerencse!

A kiemelt kép saját felvétel

Fodor Anna

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

beruházás energiaforrás Anna Napelem