2024. ápr 17.

Görög mitológia a pesti Belvárosban

írta: Lujza65
Görög mitológia a pesti Belvárosban

Impozáns épületek sgrafittókkal, domborművekkel, szobrokkal
budapest_varoshaza_szobrok.jpg

 Az Idegenvezetők Világnapján idén is izgalmas programok közül lehetett válogatni. Egy érdekességekkel teli belvárosi sétáról számolok be az alábbiakban.

A séta az 1876-ban megnyitott Egyetemi Könyvtár neoreneszánsz épületétől indult. A homlokzaton tizenkét tudós arcképe és többnyire allegorikus nőalakok, Than Mór művei láthatók, Hippokratész arcképe alá azonban egy mitológiai alak, Hügieia képét festette a művész. Az ő neve a higiénia szavunkról lehet ismerős, a serlege és a kígyója pedig a gyógyszertár szimbólumáról.

egyetemi_konyvtar.jpgAz Egyetemi Könyvtár épülete a Vasárnapi Újságban 1875-ben. Forrás: picryl.com

egyetemi_konyvtar_hygieia.jpgEgyetemi könyvtár - Justitia és Hügieia Than Mór sgrafittóin, saját felvétel

A Nereidák kútja (1835) csak pár lépés az Egyetemi Könyvtártól. A nereidák tengeri nimfák voltak az ókori görög mitológiában. Általában csoportosan bukkantak elő, van olyan leírás, amely 50 nereidát említ. A nereidát feleségül is lehetett venni, de a házasság nem lett boldog, mert a nereida nem érezte jól magát a szárazföldön, mindig visszavágyott a tengerbe – mesélte az idegenvezető.

nereidak1.jpgA kút 1984-ben. Forrás: Fortepan/Fortepan/Album020

A Ferenciek tere túloldalán a Hyatt Párisi Udvar szálloda historizáló épületét a XX. század elején a Belvárosi Takarékpénztár székháza számára alakították ki. 

parisian_court.jpgA külső falakon a hírvivő, a kereskedők istene, Hermész feje és szárnyas hírnökbotja jelenik meg.

parisi_udvar_hermes.jpgDomborműves Hermész-fej a Párisi Udvar tér felőli homlokzatának második emeletén Zsolnay kerámiából, saját felvétel
parisi_udvar_hermes_botja.jpg

Hermész botja a Párisi Udvar Petőfi Sándor utcai homlokzatán Zsolnay kerámiából, saját felvétel

A banképületek egymást érték a Belvárosban Hermész-fejek garmadájával, sőt a Petőfi Sándor utcában egy volt bankházon ma is látható a Hermes udvar felirat.

 budapest_hermes_magyar_altalanos_valtouzlet_rt_szekhaza_38432775752.jpgA Városház utcában a Fővárosi Önkormányzat monumentális, 300 éves barokk épületén a bejárat fölött a Háború és a Béke (más értelmezések szerint Pallasz Athéné a lándzsával és talán a Múzsa a pálmaággal) szobrai láthatók, közöttük egy Atlasz-szobor tartja a vállán az égboltot (lásd a nyitóképen).

A séta a Vörösmarty téren ért véget, a Váci u. 1 előtt. Az utca legelején az úttest díszburkolata kirajzolja a régi pesti városfal 1789-ben lebontott Váci kapujának kontúrját. A gyönyörűen felújított, hatalmas épületet Alpár Ignác tervezte, a tér felőli bejáratot Zeusz vigyázza.

vaci_u_1_zeusz.jpgZeusz dombormű  Forrás: Köztérkép

A Wikimedia Commons-ról származnak azok a fotók, amelyeknél nem tüntettem fel a forrást.

LUJZA

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról

Szólj hozzá

művészet séta építészet épület görög mitológia műemlék Lujza