2024. máj 08.

Közép-Vietnám csodái

írta: Annaróza47
Közép-Vietnám csodái

Régmúlt századok és a 21. század ötvözetében    - 3. rész

hid.jpg

 Amikor a vietnámi nagy körutat választottam, épp Közép-Vietnámról való előzetes kutakodásom motiválta döntésemet. Nem is csalódtam, hiszen az ott töltött napok felülmúlták minden elképzelésemet. Hol a régmúlt templomaiban, hol jelenünk gigászi építkezéseiben, technikai bravúrjaiban gyönyörködhettem.

1_kiszallas_a_parfum_folyon_2_thien_mu_pagoda_3_csaszari_par_ruhaiba_oltozott_turustak_4_a_csaszarvaros_reszlete.JPG1. Kiszállás a Parfüm folyón 2. Thien Mu pagoda  3. Császári pár ruhába öltözött turisták 4. A császárváros részlete

A vietnámi belföldi járat Huéban szállt le, Vietnám korábbi fővárosában, mely a Nguyen dinasztia idején császári székhely volt. Hue vietnámi nyelven harmóniát jelent. Első napunk a város főbb látnivalóinak felfedezésével telt. Reggel a Parfüm folyón sárkánydíszes hajóra szálltunk. A folyó, amit illatos folyónak is hívnak, onnan kapta nevét, hogy ősszel a gyümölcsfák folyóba hulló virágaitól illatozik a város.

A hajóról kiszállva körbejártuk a Thien Mu pagodát, másnéven a Mennyei Királynő pagodáját, majd a császári mauzóleumot, valamint a Tiltott várost. Itt nemcsak a császári család élt, hanem a hivatalnokok és a háremben lakó ágyasok is. A vietnámi háborúban a legtöbb épület romba dőlt, az újjáépítés jelenleg is folyik.

Múzeumában a turisták beöltözhettek a császári pár ruhájába. Egy kínai házaspár élt a lehetőséggel, le is fotóztuk őket.

az_ujjaepitett_csaszari_palota_annak_reszlete_kilatas_a_kertre_csaszari_szinhaz.JPG1.Az újjáépített Császári Palota 2. annak részlete 3. kilátás a kertre 4. Császári színház

A császárváros következő látványossága a Kien Trung palota, amelynek kerámia burkolata madárka-, hal- és sárkánymotívumaival, élénk színeivel már külsőleg is lenyűgözött bennünket. Ez a palota volt a Nguyen dinasztia utolsó két császárának rezidenciája. Az indokínai háborúk során 1947-ben elpusztult, de eredeti módon újraépítették 2019-2023 között. Több helyen is tapasztaltuk az eredeti épületek rekonstrukcióját, ezáltal a régi miliő megidézését; láthatóan nagy súlyt fektetnek az idegenforgalomra. A palotába lépve tanúi lehettünk a belső berendezés fényűző pompájának.

A következő napon a Hai Van hágón át hegyeket és a tengert érintve lenyűgöző tájakon buszoztunk Danang városába. A hágó magyar neve Föld és Ég. A tengerparti Danang Közép-Vietnám legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő városa, 1 millió 300 ezer lakossal.

A „hidak városának” is nevezik, alkalmunk volt látni talán a legszebb hidat, a Sárkányhidat. Éjszaka a sárkányok tüzet okádnak, de ezt sajnos nem láttuk.marvanyfarago_muhely_szobrai.JPG

Márványfaragó műhely

Innen a márvány- és mészkőhegyekhez indultunk, de előzőleg egy márványfaragó műhely különböző stílusú szobraiban gyönyörködhettünk A vidám Buddhától kezdve a modern szerelmespárig, anya-gyermek szoborig minden megtalálható, még Roden Csók című szobrának másolata is.

a_vizhegy_labanal_lift_kilatas_pagoda.JPG1. A Vízhegy lábánál  2. Lift.  3. Kilátás  4. Pagoda

Az 5 hegyből álló hegység a természet 5 elemének nevét kapta, bennünket a Vizhegyre lift repített fel néhány másodperc alatt. A hegy tetejére érve elénk tárult a környező táj, a tenger, és a többi hegy. A hely érdekességei, mint pl. a barlangok, ősi hindu és buddhista szentélyek közt sétálgatva egyszer csak kántáló ima ütötte meg fülünket. Tanúi lehettünk egy buddhista misének.

Saját videó: 

E tartalmas nap után Hoi Anba utaztunk, a 100 ezer lakosú, ősi kereskedővárosba.

Az óváros nagyon hangulatos okkersárga egyszintes házaival, az elmaradhatatlan lampionokkal és a kereskedők portékáival. Folyópartja pedig a béke szigete, kávézók, éttermek asztalkáival, székeivel. A legtöbb teraszon ezek a székek olyan kicsik és alacsonyak, hogy csak a helyiek férnek el rajtuk. Óvárosi sétánk során megnéztük a színpompás Phuoc Kien templomot, mely a kínai kultúra központja, gyülekezési terme Hoi Anban.

felul_tan-ky_regi_haz_alul_hagyomanyos_orvoslas_muzeuma.JPGFelül: Tan Ky régi ház,  alul: Hagyományos orvoslás múzeuma

Két múzeumot látogattunk meg: a Tan Ky régi házat és a Hagyományos orvoslás múzeumát. Előbbiben 4 szoba található főleg fából készült gyönyörű régiségekkel. Az orvoslás múzeumában pedig viaszemberkék árulják a gyógynövényeket, egy másik jelenetben az orvos diagnosztizálja a beteget, a 3-ban masszíroznak. Nem csoda, hogy ez a hangulatos történelmi városka az UNESCO világörökség része lett.

aabbb.jpg

My Son

Következő látogatásunk Vietnám Angkorjába, My Son-ba /kiejtése: mi szan/ vezetett, amelynek hindu templomait a 4. és 14. század között építették a Champa Királyság uralkodói. A 70 épületből sajnos csak 20, illetve azok romjai maradtak meg az 1969-es bombázások miatt. Az újjáépítés itt is folyamatosan zajlik. Nagyon érdekes, ahogy az új téglák vöröses színe elválik a megmaradt romok ódon, szürkés színétől. Szomorú látványt nyújtottak a fűvel benőtt bombatölcsérek.

ba-na_hegy_felvono_bejarata_aranyhid_messzirol_kozelrol_ba_na_hills-reszlet.JPG1. A Bana hegy felvonójának bejárata 2. Aranyhíd messziről  3. közelről  4. A Bana hegy részlete

A múlt atmoszférája után az 1500 méter magas Bana hegység tetején épített, gigászi méretű szórakoztató komplexum mintha Európába, sőt Disneylandbe repített volna bennünket. A világ leghosszabb felvonója vitt fel a hegy tetejére. Már ablakából is látni lehetett a korábban fotókon megcsodált Aranyhidat, de hihetetlen élmény volt, amikor ráléphettem a két hatalmas „isteni kéz” által tartott hídra.

A környék régen a francia gyarmatosítók kedvelt üdülőhelye volt. A 2009 óta működő monumentális létesítmény része az ún. francia falu, ami inkább egy középkori francia városka, híven tükrözi ezt az örökséget. A Moulin Rouge, a Louvre és a Notre Dame utánzata Párizsra emlékeztet.

sun_world.JPGSun World  Ba Na Hills

Emellett egy vidámpark, gyönyörű kertek, hatalmas szobrok, mint díszletek, egy Európa utánzatot varázsolnak elénk. A Sun World Ba Na Hills-nek nevezett művilág, mely turisták millióit vonzza, folyamatosan bővül, pedig már így is hatalmas.

10 nap alatt szélsőséges, olykor szürreális élményekben volt részem. Örülök, hogy ízelítőt kaptam a világnak ebből a szegletéből.

Kiemelt kép: Aranyhíd  Forrás: Ázsia neked c. blog (engedéllyel), a többi kép saját felvétel

Annaróza

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról

 

 

 

Szólj hozzá

utazás Vietnám Annaróza