2023. feb 04.

Hetvenkedős életünkben kire számíthatunk?

írta: Izzy Florens
Hetvenkedős életünkben kire számíthatunk?

Meghatározó a lakókörnyezetben élők segítsége
terasz_2.jpg

Valamikori fürge lábak csigatempóra váltva korántsem engedik mindazon teendők elvégzését, mint ami szükséges lenne. Hetvenkedős léptekkel erőnk teljének csökkenésével egyre inkább, akár kisebb dolgokban is, segítségre szorulunk. Az  esetek egy részében az egymáshoz közel, egy településen élő hozzátartozók segítenek. Sokunknak azonban távolabbi településeken élnek utódaink, családtagjaink. Ilyenkor meghatározó a lakókörnyezetünkben élők hozzáállása, legyen ez városi lakótelepen vagy falun. Emberi közösségekben élünk, mely közösségek meghatározzák mindennapjainkat.

Városi társasházban élő ismerősöm mesélte, hogy alkalmanként szomszédjukat kíséri le egy-egy ...

Tovább Szólj hozzá

segítség szomszédok falu lakóközösség lakókörnyezet Izzy

2023. feb 01.

Pénzmúzeum az egykori Postapalotában

írta: Miranda47
Pénzmúzeum az egykori Postapalotában

Mi van a kertész kezében az 500 forintos bankjegy hátoldalán?
1_26.jpg

Fogadjunk, hogy szinte senki sem tud válaszolni erre a kérdésre. Sőt, a legtöbb embernek fogalma sincs, hogy egyáltalán van ott egy kertész. Én  és nyugdíjas klubtársaim azonban már tudjuk, amióta jártunk  a Magyar Pénzmúzeumban és Látogatóközpontban.

Pénzmúzeum? Elég unalmas dolog, gondolhatják egyesek. Mi élvezet van tárlók között mászkálni és régi érméket, bankókat nézegetni? Egy gyűjtőnek persze érdekes lehet, de amúgy? Kedves olvasók, akik így vélekednek: nagyon tévednek! Ez a múzeum nem olyan múzeum.

robot-1.jpg

                                      Moneta, a robot

Az  első meglepetés az előcsarnokban fogad bennünket: egy Moneta névre ...

Tovább Szólj hozzá

kiállítás pénz múzeum Miranda Pénzmúzeum

2023. jan 29.

Egy ágyra szűkült élettér

írta: S. Cecilia
Egy ágyra szűkült élettér

A privát szféra határai 
pxfuel.jpg

Az ember fiatal korában szeretné bejárni a Földet, tágítja élettere  határait, újabb és újabb úticélokat tűz ki, amiből sokat meg is valósít.

A kor előre haladtával aztán szűkülnek a lehetőségek, be kell érni közelebbi utazásokkal is. És vannak olyan élethelyzetek, amikor éppenséggel egy ágynyira szűkül az élettér.

Egy operációt követően az intenzívről kikerülve egy sokágyas kórteremben találtam magamat. Az életfunkcióim az altatás és a gyógyszerek következtében nehezen működtek. Nem tudtam enni, inni is csak, ha a szájamhoz tartották a poharat. Mindenféle csövek lógtak belőlem és semmilyen kommunikációra nem voltam alkalmas. Amikor lassan kezdtem magamhoz térni a kábulatból, ...

Tovább Szólj hozzá

kórház kórterem Cecilia

2023. jan 25.

Ilyen volt hajdan a disznótorok ünnepi vacsorája

írta: Régiségek blog
Ilyen volt hajdan a disznótorok ünnepi vacsorája

disznotoros_hurka_keszitese_erdelyben.jpgMinden tál ételhez külön rigmus dukált

Gondolataim visszakanyarognak az egykori téli, falusi disznótorok ünnepi vacsoráihoz Erdélyben, ahol a jól végzett munka után a meghívott vendégeket megkínálták a levágott malackából készült finomságokkal.

A gazdaasszony több mint egy éven át etetett, itatott, dédelgetett kis malackájából igazi mangalica disznó lett, közel két mázsásra hízva. Talán már neki is terhére volt cipelnie azt a súlyt, amit felszedett. Már enni is lusta volt felkelni, tudta, hogy feladatát kell teljesítenie, ideje lejárt.
2_27.jpg

Kép forrása :Fortepan 

A család legfiatalabb tagja volt az, aki előző nap kettesben maradva a malackával elbúcsúzott kedvencétől. Hozzádörgölve az ormányát, a malac hálatelt ...

Tovább Szólj hozzá

falu vacsora disznóvágás disznótoros Zsazsa

2023. jan 21.

Van Gogh kiállítás az eredeti festmények és teremőrök nélkül

írta: Annaróza47
Van Gogh kiállítás az eredeti festmények és teremőrök nélkül

A 21. század kuriózum-tárlata Londonban
3_20.jpg
 Londoni családlátogatásomra egy közös képzőművészeti élmény tette fel a koronát: Van Gogh Immersive Experience, azaz: Van Gogh - magával ragadó élmény  című kiállítás.

A cím egyáltalán nem volt túlzó, kedvenc posztimpresszionista holland festőm munkásságát újszerű módon, a 21. század digitális technikai megoldásaival csodálhattam egy 19. századi istállóépület 3 szintjén. Az ódon épület boltíves bejáratán belépve első meglepetés, hogy nem volt ruhatár, sem a múzeumokban kötelező táska-leadás. A vaslépcsők, eredeti téglafalak és fagerendák a ház koráról árulkodnak. A látogatókat kedvesen fogadó alkalmazottak nem biztonsági őrökként és teremőrökként funkcionálnak, ...

Tovább Szólj hozzá

festmény kiállítás tárlat London Van Gogh Digitális Annaróza

2023. jan 18.

A társasházban is minden lefelé esik

írta: Lujza65
A társasházban is minden lefelé esik

Beázás, madarak, hörcsög az ágyunkban  
teregetes.JPG

   Ősi találmány a társasház, egy fedél alatt élünk benne másokkal, idegenekkel, akikre semmiféleképpen nem tudunk hatni. Mert milyen szép dolog, hogy a felső szomszéd úgy szereti a növényeket, hogy teleülteti velük az erkélyét, és folyton locsolgatja őket. Nemcsak reggel vagy este, hanem akár a legnagyobb napsütésben, délután 3-kor is. A víz meg addig folyik lefelé, ameddig tud. Adott esetben át a virágcserépen, ami alatt ugye nincs alátét, le az erkély szélén, egyenesen a nyakunkba. Vagy – mert óvatlanul vendégekkel ültünk ki a teraszra – a vendég feje tetejére.

Ha meg szél támad, ami nálunk nagyon gyakori, akkor elég kinézni a teraszra, máris tudjuk, mit hagytak kint a fentebbi ...

Tovább Szólj hozzá

madár szomszéd társasház terasz beázás Lujza

2023. jan 14.

Látogatás a péceli Ráday-kastélyban

írta: Miranda47
Látogatás a péceli Ráday-kastélyban

Egy jobb sorsra érdemes barokk kastély

3_8.jpg

Pécel neve ismerősen csenghet az olvasóknak, de talán nem mindenki tudja, hogy a fővárossal szomszédos, alig 18000 lelket számláló kisváros egy barokk kastéllyal büszkélkedhet.

Ráday Pál (1677 - 1733) II. Rákóczi Ferenc diplomatája, kancellárja, belső titkára volt. A fejedelem többször küldte őt követként északi és keleti uralkodókhoz. Részt vett a szécsényi és ónodi országgyűlés előkészítésében,  nagy befolyása volt az 1711-es  szatmári békekötésre, de ezután emigrációba kényszerült. Negyed évvel később, miután  a bécsi uralkodóház előtt  letette a hűségesküt, visszatérhetett Magyarországra. A protestantizmus hazai szószólója lett, vallásos költeményeket írt, ...

Tovább Szólj hozzá

kirándulás kastély műemlék Miranda Pécel Ráday-kastély

2023. jan 11.

Matiné gyerekfilmek az ötvenes évekből

írta: S. Cecilia
Matiné gyerekfilmek az ötvenes évekből

A dzsungel könyve, A bagdadi tolvaj és A kis Muck 800px-the_jungle_book_1942_kaa_mowgli_pngwikimedia_commons.png

Egy gangos házban nőttem fel az ötvenes években - 10. rész

Matinére járni, azaz vasárnap délelőtti mozielőadást látni, az egyik legjobb dolog volt gyerekkoromban. A városnak 3 mozija volt. A jegyet nem kellett előre megvenni, az ember gyereke szépen sorban állt a pénztár előtt és a jegy birtokában boldogan nyomakodott be a nézőtérre, miután kinyitották az ajtókat. Általában valamelyik unokatestvéremmel, vagy szomszéd kislánnyal mentem, a szüleink nemigen értek rá az egyetlen szabadnapjukon moziba kísérgetni. Arra már nem emlékszem, hogy a filmnézés közben szopogatott ragacsos cukorkát otthonról vittük-e, vagy a moziban vettük. Elbűvölten néztem az óriási mozivásznon pergő ...

Tovább Szólj hozzá

film mozi emlékek gyerekkor ötvenes évek Cecilia A dzsungel könyve A kis Muck A bagdadi tolvaj

2023. jan 07.

Az izgulós nagyi és az okos unoka

írta: Régiségek blog
Az izgulós nagyi és az okos unoka

pexels-photo-8307814.jpegZsófi nagymama második általánosba járó unokáját várja iskolája előtt, több szülő és nagyszülő társaságában. A kitóduló gyerekek olyan robajjal vonulnak ki, mint a lávafolyam egy kitörő vulkán kráteréből.

Aztán egyenként megtalálják a rájuk várakozó hozzátartozót, a zaj csendesül, majd a távozással megszűnik.

Az izgulós nagyi figyel, mikor pillanthatja meg kis unokáját. Néhány gyerek még az iskola előtt marad, nem kevés látványt nyújtva a várakozóknak. Egyik a be nem csatolt táskáját lengeti a levegőben, a másiknak sapka, sál a kezében, amit az egyik szemfüles fiú megkaparint, kötekedve siet más irányba vele, hogy gazdája kövesse.

Zsófi nagymama nem tudja mire vélni a dolgot, hogy csak az ő unokája ...

Tovább Szólj hozzá

iskola nagymama unoka Zsazsa

2023. jan 02.

Segítség, ételintoleranciám van!

írta: Miranda47
Segítség, ételintoleranciám van!

Diétával jól kezelhető mindenmentes_palacsinta_kesz_lisztkeverekbol.jpg

Előrebocsátom, hogy nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, csak egy anya, aki szívén viseli a felnőtt gyermeke egészségét. Nyolc évvel ezelőtt ugyanis kiderült, hogy az akkor 36 éves lányom  élelmiszer-érzékenységben szenved. Úgy indultunk egy külföldi útra, hogy hasi fájdalmai voltak, aminek eleinte nem tulajdonítottunk nagyobb jelentőséget – majd csak elmúlik, gondoltuk. Ám nem múltak, ellenkezőleg, erősödtek. Olyannyira, hogy kénytelen volt megszakítani az utazást és hazajönni. Azonnal orvoshoz ment, a gasztroenterológus pedig béltükrözést rendelt el. Szerencsére semmi komoly kóros elváltozást nem talált. Ekkor merült fel az ételintolarencia gyanúja, a további vizsgálatok pedig megerősítették, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

diéta étkezés Miranda ételintolerancia

2022. dec 31.

Új év, régi-új köretek

írta: Lujza65
Új év, régi-új köretek

Nagy kedvencünk az indiai lencseleves

lencseleves.jpg

   Véletlenül került hozzám az indiai lencseleves receptje egy újságból kitépve. Volt benne vörös lencse, csicseriborsó, koriander és mindenféle egyéb fűszer. Elkészítettük, nálunk nagyon bevált, és én a vörös lencse meg a csicseriborsó híve lettem (recept a cikk végén).

Amióta a férjem is és én is többet vagyunk itthon, gyakrabban főzünk és most, bőven 70 év fölött kezdtünk el új ízeket kipróbálni. Úgy látszik, sose késő. Főleg a köretek terén próbálok újítani, mert – bár a krumplit minden formában imádom -, a krumpli-rizs-tarhonya hármashangzatot egy kicsit túl régóta variáljuk. A zöldségféléket is nagyon szeretem, de a férjem nem annyira és nem annyifélét, mint ...

Tovább Szólj hozzá

leves köret csicseriborsó bulgur indiai újévi Lujza

2022. dec 28.

El Greco, a görög, Budapesten

írta: Annaróza47
El Greco, a görög, Budapesten

szepmuveszeti_muzeum.jpeg

A Szépművészeti Múzeum nagyszabású kiállítása

A múzeum a gyűjteményének 6 El Greco festményét több mint 50 El Greco alkotással egészítette ki külföldi képtárakból, valamint templomokból, kolostorokból. A kiállítás február 19-ig tekinthető meg.

Fiatalon nagyon sok művész életrajzi könyvét olvastam, és gyönyörködtem a híres alkotások reprodukcióiban. Az újságárusoknál akkoriban megjelent a Híres festők sorozat, hetente új kiadványokkal. Mindig izgatottan vártam, hogy ki lesz a következő mester. Az egyes füzeteket 16-osával egy erre a célra kiadott mappába lehetett fűzni. 6 ilyen mappám a mai napig könyvespolcaim ékessége. Természetesen El Greco is megbúvik az egyik mappában. Már akkor is nagyon modernnek, és ...

Tovább Szólj hozzá

kiállítás művészet múzeum El Greco Festő Annaróza

2022. dec 21.

A foci VB-ről jutott eszembe

írta: Lujza65
A foci VB-ről jutott eszembe

Micsoda döntő volt!

  nepstadion-1.jpg

A futball világbajnokság rettenetesen izgalmas döntője még engem is beszippantott, pedig nem érdekel a futball, a sportközvetítések se kötnek le. Karinthy Frigyessel értek egyet, aki valahol azt mondta, nem érti ezeket a rövidnadrágos legényeket, miért futnak olyan lóhalálában a labda után, mikor ha elérik, úgyis elrúgják.

Viszont mi más szórakozás lenne képes egy időben a képernyő elé ültetni nézőket a világ majd’ minden országában? Ezt nemcsak elgondoltam, hanem tapasztaltam is: amikor Amerikában élő sógornőmmel beszélgettem skype-on, behallatszott a másik szobából a meccsközvetítés, ott az öcsém nézte a foci VB-t, itthon meg a férjem. Annyi volt csak a különbség, hogy ott angolul ...

Tovább Szólj hozzá

2022. dec 18.

Mesebeli mézeskalács házikók karácsonyra

írta: Sári 73
Mesebeli mézeskalács házikók karácsonyra

24 éve készítem a házikóimat ajándékba

3_1.JPG

Karácsony közeledtével már hangolódunk az ünnepekre. Az embert elönti a békesség érzése és a várakozás.          

December közepén elkezdem a készülődést, előveszem a Nők Lapja 1999. decemberi számát, fellapozom a 72. oldalt, igaz kívülről tudom, de biztonságot ad, és nekilátok a mézeskalács tészta gyúrásának, mert egy éjszakát pihentetni kell.

5.JPG

Hogy miért pont ezt az írást nézem? Mert 1999. óta minden decemberben mézeskalács házikókat sütök ajándékként. Ez a cikk Fábián Éváról, a Kalamajka Együttes énekeséről szól, aki elmeséli, hogyan készülnek a mesés mézeskalács házikói és kis figurái. Nagyon tetszettek Éva művei, miután a receptet és a ...

Tovább Szólj hozzá

karácsony ajándék recept házikó mézeskalács Sári

2022. dec 14.

Morfondírozások – a karácsonyra várakozva  

írta: Régiségek blog
Morfondírozások – a karácsonyra várakozva   

Külsőségek kellenek ahhoz, hogy ünnepi hangulatba kerüljünk?
kaktusz2.JPG

Régi karácsonyok járnak az eszemben, amikor a testvéremmel a csodát vártuk! Már a Mikulás eljötte is jelezte, jók voltunk-e, vagy csak virgácsot várhatunk. Mint minden kisgyermeknek, nekünk is voltak csínytevéseink, rosszaságaink, amit utólag megbántunk ugyan, de meg nem történtté tenni már nem lehetett. Igyekeztünk hát legalább decemberben jónak lenni, kimutatni az igyekezetünket, segíteni, jól tanulni, hogy egy zacskó ötöst is fel lehessen majd akasztani a karácsonyfára. Szegénységben éltünk, sokszor csak képzeletbeli volt a karácsonyfa: Luca naptól fogva egy kis tálban búzát csíráztatott-nevelt édesanyánk, a közepébe gyertyát állítottunk és azt tettük a ...

Tovább Szólj hozzá

család ünnep emlék karácsony gyerekkor Fodor Anna

süti beállítások módosítása