2012. júl 24.

Pinterest, új dolgok felfedezésére

írta: S. Cecilia
Pinterest, új dolgok felfedezésére

 

Mursi kislány kölyökkutyával - az Emberek című mappámból
Legújabb szenvedélyem a Pinterest. Amióta lányom felhívta rá a figyelmemet, azzal, hogy „Anyu, neked ez tetszeni fog” – tényleg naponta bekukkantok.  Igaz még mindig kóstolgatom, ízlelgetem, próbálgatom, hogy mi mindenre jó. Egy biztos, nagyon szórakoztat.
A Pinterest a pin = feltűzni és az interest = érdeklődés angol szavak összefűzéséből jött létre és arra utal, hogy a Pinterest  feltöltött/feltűzött képek gyűjteménye. Ebből az óriási képtárból mindenki érdeklődése szerint válogathat, azaz saját mappájába feltűzheti, amit kiválasztott, illetve saját képeket tölthet fel mások rendelkezésére bocsájtva azokat.  Így tulajdonképpen a résztvevők kedvük szerint vehetik  körül magukat a nekik tetsző témájú képekkel, például gyönyörű tájakkal, szép ruhákkal és ékszerekkel, érdekes emberekkel, finom ételekkel.
 
 
Bébi gyümölcssaláta - a Gasztronómia című mappámból  
Eddigi tapasztalataim szerint a több millióra tehető „tűzögetők” nagy része fiatal, amerikai nő, amiből következik, hogy a képek többsége a divat, lakberendezés, utazás, művészet, gasztronómia, természet témaköréből kerül ki. A pinterestelő ember néhány kattintással, na meg szorgos gyűjtögetéssel csodás álomvilágot teremthet magának mappái tartalmának kialakításával, és annak kijelölésével, kiknek az újonnan feltűzött képeit akarja nyomon követni.  Közben saját magának is lesznek követői.
 
Macska és egér kopogtató - a Lakberendezés című mappámból
Én azzal indítottam Pinterest-beli jelenlétemet, hogy saját felvételeimet töltöttem fel, azt tesztelve, hogy vajon mi tetszhet másoknak, és sok csalódás árán jöttem rá (azaz, hogy még mindig csak sejteni vélem), hogy mi tetszik a hobby-társaknak. Eddig a legtöbb lájkolást és feltűzést kertünk  kivágott gesztenyefáiból készült padok és asztalok képei kapták. Merthogy – gondolom én - ez valami igazán eredeti dolog. Ugyancsak sikere volt egy fesztiválon  fotózott, subába öltözött juhász képének is.
 

levelet rágcsáló szitakötő - az Állatok című mappámból

 

Ha azt szeretnétek tudni, hogy én milyen témájú képeket gyűjtök, íme a mappáim címe: utazás, az én stílusom, kertészkedés, növények és kaspók, régi fényképek, újrahasznosítás, mozaik, művészet, retro ruhák, emberek, állatok.
 
Hogy végül is mire jó mindez? A Pinterest a honlapján így fogalmazza meg céljait: "A Pinterest által rendezheted és megoszthatod mindazt a sok szép dolgot, amit a weben találsz. Az emberek arra használják  a mappákat, hogy megtervezzék az esküvőjüket,  dekorálják az otthonukat, elrendezzék kedvenc receptjeiket. És ami a legjobb, lehetővé teszi, hogy más emberek által létrehozott mappák között  keresgéljél. A mappák böngészése szórakoztató módja  új dolgok felfedezésének és annak, hogy az ember inspirációt kapjon hasonló érdeklődésű emberektől. " A képek pedig lementhetők és kinyomtathatók, igazi kincsesbányát jelentve különböző médiáknak, könyv illusztrátoroknak, bloggereknek, de a többség egyszerűen csak nézegetésre, gyönyörködésre használja. 
 
Barcelona,  a Sagrada Familia templom - az Utazás című mappámból
A bekukkantáshoz  regisztrálni kell,  kattints a http://www.pinterest.com -ra és máris személyes benyomást szerezhetsz, már magyarul is elérhető.
 
A fenti szöveg közé egy-egy kedvenc, a Pinterestről letöltött, mappákba rendezett  képet tettem. 
 
Cecilia
Szólj hozzá