2012. okt 10.

PATAKPARTI GYALOGOLÁS - a láb mindig kéznél van

írta: Adam G. Steve
PATAKPARTI GYALOGOLÁS - a láb mindig kéznél van

 

A "tartsd magad formában” felszólítás jegyében kezdtem el  a sétákat  a nyáron. A jelszót lányom adta ki, aki rendszeresen fut a Rákos patak partján és úgy gondolta, hogy együtt járhatnánk ki: én gyalogolnék, miközben ő fut.  Megtetszett az ötlet, és azóta több-kevesebb gyakorisággal séta-gyalogolok a szép, zöld környezetben.
Jobban hangzana, ha azt írhatnám kocogok, de csak gyors gyaloglásra futja a kondimból. Lányom instrukciói szerint a lényeg, hogy egyenletes, gyors tempóban, nagyokat lépve, a kezemet is lóbálva gyalogoljak. Elengedhetetlen a kényelmes, zárt cipő és a réteges öltözködés. Kb. egy órát tudok gyalogolni egyfolytában, kifejezetten élvezem a mozgást  az üde  környezetben.  A patakocska mentén nemrég bicikliutat építettek, s mellette még egy keskeny földút is fut, így  biciklizők és a futók egymást nem zavarva tudnak közlekedni. Csodálkozva  tapasztaltam, hogy milyen népszerű a futás a fiatalok körében, a biciklizésről nem is beszélve. Fülhallgatóval zenét hallgatva, csinos, sportos szerelésben  húznak el mellettem. 
Nem véletlen, hogy tömegek járni oda, hisz a szépen rendben tartott környezet, nyírt fű,  forgalmat elkerülő, s ezért csendes és tiszta út manapság ritkaságnak számít a fővárosban. Az út egy része, ahol én járok szép, újonnan épült lakóházak között kanyarog,  egy másik része régi, nagy fák és bokrok mentén.  A nyári kánikulában estefelé különösen üdítő volt a jól megvilágított úton való poroszkálás. Tegnap nem a szokásos módon estefelé, hanem kora délután jártam ott (fényképezőgéppel a kézben), és elcsodálkoztam, hogy futók helyett  babakocsit toló anyukák  és  sétáló idősek jártak arra. Jó volt gyalogolni  a szinte néptelen úton a patak halk csörgedezését  és a nyárfák leveleinek susogását hallgatva.
A Rákos patak szűkebb környezetem része. Arra járva mindig megszemlélem, leginkább azért, hogy a benne tanyázó kacsákat vegyem szemügyre.  Az unokákkal  kisebb korukban gyakorta  gyalogoltunk el a patakig, hogy a hídról  kenyérdarabkákat bedobva odacsalogassuk a kacsákat. Bármilyen messzességből  pillanatok alatt odaúsztak, ha egy kis ennivalót szórtunk nekik a hínáros vízbe. A  patakpart a kutyásoknak is a kedvence, itt szabadon lehet engedni  az ebeket. A nyári kánikulában egy-egy bátrabb kutya a meredek patakparton lerohanva meg is fürdött a vízben.
A patak a valaha benne élő rákokról kapta a nevét, nehéz elhinni, de régebben több vízimalmot is hajtottak erejével. Mostanság csendben, szinte észrevétlenül, de sokunk nagy örömére csobog végig  a Gödöllői dombságtól a Dunáig. Remek dolog egy fárasztó, vagy akár egy unalmas nap után a patakparton futni-gyalogolni. Végülis a futás és a gyaloglás a legkézenfekvőbb testmozgás, ingyen van, csak jó láb kell hozzá.
Cecilia
Szólj hozzá

sport testmozgás