2013. feb 10.

Praktikus ötletek 60+ korúak otthonába

írta: S. Cecilia
Praktikus ötletek 60+ korúak otthonába

idős-pár-300x200.jpg forrás: http://www.everythingzoomer.com

Otthonunkat nemcsak ízlésünkhöz, anyagi lehetőségeinkhez, hanem korunkhoz is kell igazítanunk. Az évek múlásával megváltoznak igényeink, egészségi állapotunk, és hajlékunkat célszerű ennek megfelelően ki-, illetve átalakítani.

Vannak olyan dolgok, amiket jó előre megtervezhetünk, ha előrelátóak vagyunk. Amikor valaki ötvenvalahány évesen lakást vesz a harmadik emeleten egy lift nélküli házban, vagy egy többszintes családi házat vásárol, nem tekinthető előrelátónak, hiszen nagy a valószínűsége, hogy egy-két évtized múlva komoly gondjai lesznek a lépcsők megmászásával. Hasonlóan meggondolandó olyan helyre költözni túl az ötödik X-en, ahol a lakhely nehezen megközelíthető (pl. lejtős), és ahol jelentős távolságra van csak tömegközlekedés és bevásárlási lehetőség.

Bizonyos átalakításokat érdemes előrelátóan elvégeztetni otthonunkban még azokban az években, amikor talán még nincs rá szükségünk, de elég fittek és rugalmasak vagyunk az átalakítások kivitelezéséhez (és még anyagilag is bírjuk). A fürdőkádak, különösen régi lakásokban megnehezítik a fürdést, ha már nehézzé válik a magas kádba való belépés. A fürdőkád helyett egy elhúzható ajtós zuhany kialakítása igen praktikus lehet. Érdemes akár egy falra rögzített ülőkét is beépíteni a zuhanyozóba, ami nagyon megkönnyíti a zuhanyozást egy nehezen mozgó embernek. Barátaink egy lakótelepi lakásban végeztették el ezt az átalakítást és nagyon jól sikerült. De érdemes lehet a régit egy új, alacsonyabb oldalú kádra cserélni, ellátni a falat kapaszkodóval. A csúszásgátló használata úgy kád, mint zuhany esetén elengedhetetlen.

Kádajtó beépítése a kádba ugyancsak megoldás lehet, s bár igen drága, nem biztos, hogy többe kerül (és biztos, hogy kisebb munka), mint a kád kicserélése zuhanykabinra.

 f__rd__k__d_300x180.jpg

De van sok apró, nem is költséges átalakítás, amivel egyszerűbbé és kényelmesebbé tehető az idősödő ember otthona. A zsúfolt, sok bútorral és kacattal teli lakás nehezen tartható tisztán és akadályoz a közlekedésben. Érdemes szisztematikus selejtezéssel megszabadulni régi, nem használt tárgyaktól, így esetleg szekrények, polcok is felszabadulnak és kidobhatók. Az évtizedek alatt felgyűlt emléktárgyaktól, név- és születésnapra kapott megannyi apróságtól nehéz megválni, pedig milyen jó lenne, ha csak fele annyit kellene törölgetni. Én ezeket a tárgyakat szeretem cserélgetni, csak néhányat tartok elől, a többi dobozokban várja, hogy sor kerüljön rá újra.

A szőnyegek szépek és otthonossá teszik lakást, de tisztántartásuk külön gondot jelent, és főként balesetveszélyesek, könnyen eleshet a nehezen mozgó, csoszogó ember. Praktikus okokból ilyenkor érdemes a szőnyegeket felszedni.

Valahol azt olvastam, hogy a 60 év feletti embereknek átlagosan 15-ször annyi fényre van szükségük, hogy jól lássanak, mint amennyire tíz éves korukban volt. A lakásban tehát meg kell növelni a fényforrások számát, illetve erejét. Szükség lehet plusz álló- és olvasólámpákra, amelyek mellesleg rendkívül hangulatossá tehetnek egy helységet, a konyhában a tűzhelynél és a mosogatónál spotlámpákra, a bejáratnál mozgásra felgyulladó fényekre.

Egy kis odafigyeléssel, előrelátással élvezhetőbbé, jobban szervezetté tehetjük mindennapjainkat otthonunkban. Szívesen veszem, ha ötletetek, tapasztalatotok van e témában és megírjátok.

Cecilia

Szólj hozzá

otthon lakberendezés nyugdíjas nagyszülők senior időskor