David Rocco új gasztronómiai sorozata
gasztronómiai sorozatom, David Rocco Édes élete
új részekkel látható a TV Paprika csatornán.
Aki David Roccót nézi, amint egy olasz falusi konyhában, vagy egy firenzei ház teraszán főz, annak nemcsak a nyála csorog, szájában érezve az olasz ízeket, de egyszersmind Olaszországban is érezheti magát, amíg az ételek készülnek. David, a szimpatikus, fiatal olasz származású, Kanadában élő szakács Olaszországot járva tájjellegű ételeket készít. Engem mindannyiszor elbűvöl mosolyával, könnyed, közvetlen stílusával, és azzal az egyszerűséggel, ahogy a főzés rejtelmeibe beavatja a nézőt. Nem tudok olyan elfoglalt lenne, hogy le ne üljek a TV elé, ha David főz (bevallom, a Paprika TV és a Spektrum Home háttértévéként funkcionálnak nálunk).
Mert David Rocco Dolce Vita-ja nemcsak evés-ivásról szól, hanem olasz tájakról, olasz emberekről, piacokról, családi vacsorákról, születésnapokról, keresztelőkről, azaz olasz ünnepekről és hétköznapokról. Szerintem a Dolce Vita a gasztronómiai sorozatok műfajában a csúcspont. Elég sokat nézek belőlük, így bátran merem ezt állítani (de cáfoljatok meg, ha nem így van :-))). Minden epizód az ételkészítésen kívül egy kis sztori is, melynek főszereplője David és csinos felesége Nina, néha iker babáik is feltűnnek egy-két villanásra A mellékszereplők pedig az alapanyagot szolgáltató sajtkereskedők, hentesek, zöldségesek, borászok, valamint Davidék rokonai, barátai. Az ételkészítés egy napfényes olasz faluban vagy városban (leginkább Firenze és Szicília) folyik változatos helyszíneken. David ugyanolyan lenyűgöző stílusban főz egy jachton, mint egy piactéren, vagy a tengerparton. És amit a legjobban kedvelek, az a mód, ahogy aztán az ételeket elfogyasztják egy óriási 20-30 személyes asztalnál olasz bor és zeneszó mellett, vagy piknikeznek a fűre terített takarókon, esetleg kettesben a hentessel, a boltja előtti kispadon ülve. Közben előfordul, hogy David és Nina megnéznek egy régi kastélyt, vagy megfürdenek a tengerben, ismerősöket, rokonokat látogatnak meg. Akármilyen rossz is a kedvem, ettől mindig felvidulok.
És, hogy miket főz David? Ma szőlős süteményt, tegnap citromos tiramisut, fokhagymást spagettit és narancssalátát készített, egy korábbi alkalommal a pizza sütést variálta. Egészen szokatlan, mégis egyszerűen elkészíthető változatokat mutatott be, amelyek közül nekem legjobban a krumplis-rozmaringos, a mascarpone-nutellás, és a szőlő-fenyőmagos tetszett. Korábbi epizódokból emlékezetes maradt a ciambella, azaz az ánizsos fánk, vagy a citromlevélben sült fasírt is, valamint a porchetta, azaz malacsült fokhagymával, édes köménnyel és rozmaringgal spékelve, kemencében sütve. A lusta ember lasagne-ja elnevezésű ételt rövidesen kipróbáljuk, majd beszámolok róla, hogyan sikerült.
David minőségi hazai alapanyagokat használ, szívesen tanul főzési fogásokat a helyiektől, és gyakran emlegeti olasz édesanyját, akitől a főzés alapjait tanulta. Azt állítja, hogy az olasz ételek azért lettek annyira népszerűek szerte a világon, mert annyira egyszerűen készíthetők el.
Jónak találom David Rocco honlapját is, melyen egybegyűjtve megtalálhatóak a receptek, az epizódok képeivel és zenéivel, valamint David olaszországi étterem ajánlataival. Egyetlen akadály lehet, a honlap ugyanis angol nyelven van. Inkább nézzétek a sorozatot hétköznapokon délután 3-kor és este 7-kor!
Ime a link a receptekhez: http://www.davidrocco.com/recipes/.
Cecilia
Örülünk, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha megtetszett az oldalunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagykatt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192