2013. júl 01.

Alkossunk gyerekekkel papírból, kavicsból, sógyurmából!

írta: S. Cecilia
Alkossunk gyerekekkel papírból, kavicsból, sógyurmából!

Megkezdődött a nyári szünet. Ilyenkor nagy gond, de nagy öröm is, hogy milyen értelmes és szórakoztató programokkal kössük le a gyerekeket. Nagyszülőként szorgalmasan gyűjtögetem az ötleteket, melyekből most néhány kézműves jellegűt szeretnék megosztani a blog olvasóival. Először azt a hármat mutatom be, amit már kipróbáltunk, a többi ötlet még megvalósításra vár.

PicMonkey Collage matrica

Matricaragasztás

A gyerekek imádnak matricát ragasztani Ha a matricák már elborították a falakat, ablakokat és a gyerekjátékokat, gondot okoz, hogy az újabb, ajándékba kapott matricákat hová ragasszuk. Mentő ötletként nálunk most a vázák,  kaspók és a poharak kerültek sorra.

PicMonkey Collage sógyurma

Sógyurma pékség

A sógyurmát feltehetőleg mindenki ismeri, így receptjét itt nem ismertetem. Az unokákkal ezúttal azt játszottuk, hogy pékséget nyitottunk és péksüteményt, kenyeret, kalácsot készítünk. Az elkészítéséhez felhasználtunk kakaót, köménymagot és gyöngyöket (tökmagot, napraforgómagot, és lenmagot is remekül lehet használni díszítésként),   a végén tálcára tettük és becsomagoltuk, hogy a „vásárlók” el tudják vinni. Mi hagytuk megszáradni, de kisütni is lehet, melyet követően jól festhető.

kézműves 045

Napkirály óra

Ezt az órát egy pizzás dobozból készítettük. A dobozból először egy kört  és egy koronát vágtunk ki, össze ragosztottuk őket papírragasztóval, majd színes papíron előrajzoltuk és kivágtuk a szájat és a szemeket, végül felragasztottuk azokat az óra számlapjára. Az óra számait Lilla filctollal írta körbe (a 6-os fordítva sikerült – de ez elnézendő, még csak most megy iskolába). A mutatókat egy miltonkapoccsal a legcélszerűbb feltűzni. Remekül lehet rajta gyakorolni az óraolvasást.

PicMonkey Collage wc papír

 WC papír guriga

Érdemes gyűjteni a WC papír gurigákat, mert számtalan ötletes játék készíthető belőlük az egyszerűtől a bonyolultig. A baglyok megformálásához csak egy kicsit össze kell nyomni a gurigákat, majd a képen látható módon megrajzolni filctollal a madarakat. Az állatok kialakításához már nagyobb ügyesség és olló szükséges. A szarvasokat faágak segítségével fabrikálhatjuk össze, míg ceruzatartó vár felépítéséhez  festék, ragasztó, és nagyobb gyerek ügyes kezei kellenek.

PicMonkey Collage lkavicsok

Kavics és kő

A kavicsokból és kövekből készülő projektekhez előzetesen köveket kell gyűjteni, illetve ha van, elő kell venni a nyaralások során hazacipelt  kavicsgyűjteményt. A cica arcát filctollal rajzolhatjuk meg, fülei kartonból, farkincája drótból készülhet. A tündéri kis békák kavicsait csak erős ragasztóval tudjuk egymáshoz rögzíteni, a szemeket fekete fagolyók alkotják. A vicces kinézetű tappancsok kirakása nem okozhat nagy gondot, ha sikerül a megfelelő formájú köveket összeszednünk. A csigavonalban összerakott kavicsokkal a kisebbek is jól elboldogulnak.

Jó alkotást kívánok és közben sok, szép közös élményt a gyerkőcökkel!

Cecilia

 

Szólj hozzá

nyári szünet unoka kézműves foglalkozás