2014. dec 21.

Karácsonyi mézeskalács varázslat

írta: Régiségek blog
Karácsonyi mézeskalács varázslat

m__zes5.jpg 

Ilyenkor karácsony közeledtével kedvünk támad mézeskalácsot sütni. A konyhákat betölti a szegfűszeg- és fahéjillat, a meghitt készülődés légköre. Van, aki gyakorlott mozdulatokkal, lendületesen fog neki, van, aki tétován (mi lesz, ha nem sikerül?), vannak, akik csoportosan, nagyik-unokák együtt állnak neki és csodás meseházikókat sütnek-díszítenek.

ld.a tavalyi blogbejegyzést a mézeskalács házikókról

Tiszakécskén él és csuda dolgokat alkot mézeskalácsból Kristóf Márta népi iparművész. Évtizedekig a könyvtár vezetője volt, de nem csak az olvasás megszeretésére, a könyvtár sokoldalú használatára tanította meg a gyerekeket, hanem az alkotás örömére is.

m__zes_6.jpg

Kristóf Márta kedves szavú, mosolygós egyéniség – nem csoda, ha keze alól mesés figurák kerülnek elő: huszár és mézesbáb, tükrös szív, bumfordi állatfigurák, bagoly, páva, madárkák egész sora. A karácsonyi angyalkái sem szokványosak, hanem mosolygó kis egyéniségek. Megható, ahogyan a betlehemi figurákat formálja: van sok alakból álló kompozíció és olyan is, ahol egységben ábrázolja a szent családot. Díszítésként természetes magvakat használ, szegfűszeget, mandulát, akár napraforgómagot is. Nagyon tetszik, amikor a mézes tésztából készít díszítő elemeket.

Márta ismert és elismert művész – mégis nagyon szerény és önzetlen. Annyira, hogy közreadta (és engedélyével továbbítom is minden kedves érdeklődőnek) a tészta receptjét. Már csak neki kell látnunk, karácsonyra elkészülhetnek kedvenc figuráink.

m__zrs_3_600x450.jpg

MÉZESKALÁCS

Hozzávalók:

12 dkg méz 25 dkg liszt 9 dkg porcukor 1 tojás 2 dkg kakaópor 6 dkg őrölt mogyoró 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszer (hideg vízben feloldva) a díszítéshez: magvak, gyümölcsök, cukorkák, tojáshab

Elkészítés:

A mézet, cukrot egy edényben felmelegítjük, jól elkeverjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a többi hozzávalót. Jól összedolgozzuk a tésztát, amiből cipócskákat formázunk. Folpackkal beborítva egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük (de nem a hűtőszekrényben!) Akár több napon át is. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Sütés előtt megkenhetjük tojássárgával, díszíthetjük magokkal. Közepes hőfokon 10-15 percig sütjük.

Jó munkálkodást, ünnepi készülődést kívánok!

Fodor Anna

 

Szólj hozzá

karácsony édesség recept sütés kreativitás Anna