Karácsonyi mézeskalács házikók, recepttel
15 éve, hogy minden Karácsonyra elkészítem a mézeskalács házikóimat. 1 kiló mézes tésztából 15db házacskát és fenyőfákat csinálok. Mindnek lesz gazdája, mert az ajándékok mellé mindenki egy házikót is kap tőlem.
A hétvégén barátnőimet és unokáikat is meghívtam mézeskalács sütésre. Én elkészítettem a tésztát, kinyújtottam, a gyerekek pedig nagy élvezettel szaggatták és díszítették a mézeskalács angyalkákat, fenyőfákat és csillagokat. Miután kisült, boldogan vitték haza a maguk készítette finomságokat. Remek, alkotó délutánunk volt.
Az alábbiakban a mézeskalács házak készítését ismertetem.
A tészta : 1 kg finomlisztből két bögrére valót kiveszek, félreteszem, a többit 33 dkg porcukorral, 1,5 – 2 csapott gyerek-kanál szódabikarbónával, 5 dkg vajjal, vagy margarinnal elmorzsolom. Hozzákeverek 1 csomag mézeskalács-fűszert, 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját, majd 35-40 dkg mézet. Ezután kezdődik a gyúrás és itt lesz majd szerepe a félretett lisztnek, apránként azt is hozzáadom. A végére szépen lejön a kezünkről a tészta. Folpackba csomagolom és hűtőbe rakom, mert 1 éjszakát állnia kell. A tészta hetekig használható marad, részletekben is lehet formázni.
A falak elkészítése : Mintának kartonpapírból vágjuk ki a házikó, ill. a templom “falait”. A templom oldala és a tetők megegyeznek a házikó falaival, csak az eleje lesz más. Kinyújtom vékonyra a tésztát (kb 2-3 mm), ráfektetem a mintát és hegyes késsel “kiszabom”. Vékonyan kikent tepsibe helyezem, és elkezdem a díszítést. 2 tojás felvert sárgájával ecsettel bekenem és az alábbi magokkal díszítem : tökmag, tányérica mag, dió, fenyőmag, szezámmag, szeletelt mandula, mazsola. Vékonyra sodrok tésztát és abból készítem az ablakokat, meg a kapukat. Sütőbe teszem, nagyon vigyázni kell, mert pillanatok alatt kisül.
A ragasztás: Ezután jön a falak “összeragasztása” házikóvá. Cukrot olvasztok egy szélesebb lábasban, “halk ” tűzön tartom, amíg ragasztok. A kész házikófalak éleit belemártom és összeillesztem. Azt javaslom kisgyerekek ne legyenek a közelben, mert iszonyúan éget az olvasztott cukor. Nekem az első alkalommal az ujjaim végén több hólyag lett. Mit mondjak, nagyon fájt. Esetleg lehet kesztyűt, vagy fakanalat használni.
A díszítés:
A díszítéshez a 2 megmaradt tojásfehérjét felverem porcukorral, jó keményre, amennyi cukrot csak felvesz, (mert ha nem elég kemény, akkor elfolyik a díszítés), és egy kisebb nejlonzacskóba teszek egy keveset, aminek az egyik csücskébe egy ici-pici lukat vágok.
Bármit lehet a tésztából készíteni, madárkát, patkót, angyalkát stb. Amikor bekenem tojássárgájával a díszítendőt, lehet rá rajzolni is, akár hústűvel belevésni. Készítettem angyalkát is ( kb tenyérnyit) A szemei és a szája szegfűszegből volt, a nyaklánca szezám magból, a haja vékonyra sodort tésztából, a ruháját pedig belekarcoltam.
Sokáig eláll, januárra kellően megpuhul és nagyon finom lesz. Barátokkal együtt készíteni kitűnő szórakozás, a gyerekeknek is egy nagy élmény, imádnak díszíteni.
Jó munkát, és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!
Sári