2023. dec 13.

Citromos szelet az ünnepekre

írta: Sári 73
Citromos szelet az ünnepekre

 Négylapos, citromkrémes desszert                        3_4.JPG

  December elején gondolatban már készülök a karácsonyi vendéglátásra, milyen süteményt is készítsek a mézeskalácson és az apró, édes süteményeken kívül. 10 éves unokám, akivel megosztottam az elképzelésemet, egyből rávágta: Nagyi, süss citromos szeletet, az nagyon finom! Régen nem sütöttem már, de az ötlet tetszett. Már vettem is elő a receptes füzetemet.

TÉSZTA  hozzávalók : 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg margarin vagy 15 dkg zsír, 10 dkg cukor, 2 db tojás sárgája, 5 evőkanál tejföl, egy csipet só.

1_2.JPG

A lisztet átszitálom, belekeverem a sót, sütőport, cukrot, majd elmorzsolom a feldarabolt margarinnal. Hozzáadom a tejfölt a 2 tojás sárgáját és elkezdem a tészta gyúrását, ha nem elég a tejföl, adok még hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak. A meggyúrt tésztát 4 kis cipóra osztom. Közben bekapcsolom a sütőt és beállítom 200 C fokra. Egy 24 x 35 cm-es tepsit felfordítok, szabok rá sütőpapírt, kinyújtom az első cipót kb. 0,5 cm vékonyra, a tepsi méretére, ráhelyezem és mehet a sütőbe. Oda kell figyelni, mert hamar megsül, nekem 8 perc kellett hozzá.  Így sütjük meg a másik 3 lapot is, de ne legyenek sötétek! Amíg hűlnek, jöhet a krém elkészítése.
2_2.JPG

KRÉM   hozzávalók:   2,5 dl tej, 4 evőkanál finomliszt, 1 citrom héja reszelve, 1 citrom leve, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor és 8 evőkanál lekvár.   

A 2,5 dl tejben elkeverjük a lisztet és sűrű péppé főzzük. A margarint a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a reszelt citromhéjat, a levét és jól kikeverem.  Közben kihűlt a főtt, tejes pép és alaposan összekeverem  a citromos krémmel.

Megtöltjük a lapokat: az első lapra a lekvár felét kenjük szép egyenletesen, (nem biztos, hogy elég lesz a 8 evőkanál lekvár!)  és ráborítjuk a második lapot. Erre jön a citromos krém, rá a harmadik lap, erre kerül a lekvár másik fele és beborítjuk a negyedik lappal. Hideg helyre teszem (lehet spájz, kamra vagy hűtő), és egy napot állni hagyom. Végül felszeletelem, aki szereti, a tetejét porcukorral meghintheti. Ha megmarad, lehet mélyhűteni. 

5_1.JPG

Elkészült a finom citromos szelet! Jó étvágyat és szép ünnepnapokat kívánok!

Sári

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

karácsony recept citromos sütemény Sári deszzert