2016. sze 17.

Egy nagymama londoni barangolásai

írta: Adam G. Steve
Egy nagymama londoni barangolásai

 Szeretem ezt a nyüzsgő metropoliszt.

 

testőrök

Családi kötődésem gyakran Londonba hív. Szeretem ezt a nyüzsgő metropoliszt színes népségével, történelmi és modern nevezetességeivel, ingyenes múzeumaival, tágas parkjaival, melyeknek füve a Golf áramlat melengető hatására télen is üde zöld.  Egyszer az nyújt élményt, hogy a Hyde park szelíd mókusai felmásznak a lábszáramra, a csemegét nyújtó kezemhez, máskor elmélyedve gyönyörködöm a Nemzeti Galéria festményeiben, vagy csodálom az elegáns épületeket.

 

Lovak1

Minden látogatásom előtt igyekszem feltérképezni új látnivalókat, aktuális "csemegéket".  Legutóbb is ez történt, amikor nálam nyaraló unokámat kísértem vissza Londonba. A facebookon egy érdekes cikket osztott meg velem barátnőm, egy, a Temze-part iszapjában álló lovasszobor-csoportról, amit dagálykor teljesen ellep a víz, és apály idején válik fokozatosan újra láthatóvá. Sajnos az információ egy évet késett. Mint kiderült, nem a dagály miatt láthatatlanok Jason de Caires Taylor szobrai, hanem azért, mert tavaly ősszel álltak ott.

Ezeket a dagály által rendszeresen ellepett szobrokat láthattam volna tavaly ősszel. A szobrász a környezetünk védelmére hívja fel a figyelmet az olajszivattyú-fejű lovakkal. Nem mindegy, hogy milyen Földet hagyunk gyermekeinkre.

 

Lovak2

De ez nem szegte kedvemet, a napsütéses időben egy hosszú sétára indultam a Temze-parton a London Eyeig, majd tovább, a folyón átívelő Jubileumi gyaloghídon át egész a Trafalgár térig. Utamon békésen sétáló, nézelődő, piknikező családok, szerelmespárok, társaságok vidám hangulata kísért és töltött el jó érzéssel. Mindig megcsodálom a számtalan náció: afrikaiak, caribiek, indiaiak, kínaiak, japánok, vietnamiak, valamint Európa minden országából Angliában szerencsét próbálók békés egymás mellett élését.

Egy kedves színfolt ez az öreg hajó, amelynek fedélzetét bárrá alakítva, vidáman cseverésző emberek vettek birtokukba.

hajó
 
A túloldalon feltűnik a Parlament és a Big Ben kecses sziluettje.
 
Big Ben
 
A London Eye (London szeme), más néven Milleniumi Kerék, gigantikus építménye 1999-ben készült el, és 2000 márciusában nyitották meg a nagyközönség számára. 2006 májusáig ez volt a világ legmagasabb kilátója.
 
 
M kerék
 
A London Eye melletti pázsiton piknikező emberek színessége (szó szerint is) pacifista gondolatokat ébresztett bennem. De szép lenne, ha mindenki ilyen egyszerűen örülne az életnek, és soha, senkinek nem jutna eszébe kioltani a legdrágább kincsünket!
 
park
 A békés hangulat folytatódik a Hungerford vasúti híd mellé épített jubileumi "Arany" hídon. 
 
animáció
 A túlparton ezek az elegáns házak, majd egy tipikus angol pub fogadtak, és 5 perc múlva már a Trafalgár téren találtam magam.
M házak
 
Megérkezés London legismertebb és legszebb terére, a Trafalgar square-re, melynek közepén Nelson admirálisnak, a trafalgári győzőnek a tiszteletére egy 52 méter magas emlékoszlopot emeltek 1840-ben. Ebből 5,5 métert foglal el a Nelson szobor az oszlop tetején. Az ütközet, melynek során flottája legyőzte Napóleon hajóhadát, 1805-ben történt, és az admirális is halálos sebet kapott. Ez a monumentális alkotás London jelképének tekinthető.
 
oszlopos
Az obeliszk talapzatán 4 oroszlán őrködik a szfinxek nyugalmával. Az egyik  vad békésen tűri, hogy a gyerekek a szájába nyúlkáljanak, talán még a bajszát is meghúzzák. :-)
 
osroszlán
 
A téren, a háttérben a National Gallery (Nemzeti Képtár), melynek 2300 darabos gyűjteménye ingyen látogatható.
 
 
múzeum
 
Idáig érve elfáradtan, éhesen lerogytam egy kőpadra, és másokhoz hasonlóan elfogyasztottam a magammal hozott elemózsiámat. Közben tekintetem végigsiklott 3 lovasszobron, melyek mintha kárpótolni akartak volna a Temze-parton elmaradt lovasszobor élményemért.
Az egyik lovon I. Károly  látható, a másikon IV. György és  a harmadik  egy ultramodern paci a 21. századból.

M lovas
 
"Aki Londont unja, az életet unja, hisz London megad mindent, amit az élet kínálhat" - írta Samuel Johnson, az első angol értelmezőszótár szerzője a XVIII. században. Vajon mit szólna, ha most, 300 év múlva felébredne?!
 
 Annaróza
Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről.  Csatlakozáshoz

Mentés

Szólj hozzá