2016. dec 28.

Sajtos kisperecek - egy sós alaprecept

írta: Adam G. Steve
Sajtos kisperecek - egy sós alaprecept

 

perec-2

Kiadós, nem drága, és elég sokáig eláll.

 

Az ünnepekkor előkerülnek a régi bevált receptek - ez is  ilyen. Ez egy alap recept, lehet belőle kis pereceket, stanglit vagy kis kekszeket sütni. Ha elég pikáns sajtot használunk, mindenki kedvence lehet. Kevés füstölt sajtot és trappista sajtot használtam.

 

     Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 deka liszt
  • egy kocka Ráma margarin vagy 20 deka vaj
  • egy sütőpor
  • egy kiskanál só, de ha sós a sajt, akkor kevesebb is elég
  • egy tojás
  • egy kispohár zsíros tejföl
  • kefir
  • 20 deka sajt

 A kenéshez:

  • 1 tojás
  • 10 deka sajt a szóráshoz, de sajt helyett lehet szezám magot, köménymagot is használni.

perecteszta1

Elkészítés:

A lisztet dagasztótálba teszem hozzáadom a sót, a sütőport és a vajat. Miután a vajjal eldolgoztam, akkor teszem bele a reszelt sajtot, a tojást és a tejfölt. Ha túl kemény a tészta, akkor pár kanál kefirt vagy joghurtot adunk hozzá -  általában a liszttől függ, hogy mennyit.

perecteszta_zacskoban2

Miután jól kidolgoztam, fóliába csomagolom, és egy éjszakára a hűtőbe teszem aludni, de ha erre  nincs idő, akkor csak 2 órát pihen a hűtőben. Miután „kialudta magát”, 3-4 mm vastagra nyújtom, és tetszőleges formákra vágom, megkenem a felvert tojással és megszórom sajttal, vagy szezámmaggal.

180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szépen megsül. A sütési idő a sajttól is függ.

Miután legalább egy napot állt szobahőmérsékleten, dobozba téve egy hétig is eláll – persze, ha marad belőle.

      Zita

Szólj hozzá