Sajtos kisperecek - egy sós alaprecept
Kiadós, nem drága, és elég sokáig eláll.
Az ünnepekkor előkerülnek a régi bevált receptek - ez is ilyen. Ez egy alap recept, lehet belőle kis pereceket, stanglit vagy kis kekszeket sütni. Ha elég pikáns sajtot használunk, mindenki kedvence lehet. Kevés füstölt sajtot és trappista sajtot használtam.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 deka liszt
- egy kocka Ráma margarin vagy 20 deka vaj
- egy sütőpor
- egy kiskanál só, de ha sós a sajt, akkor kevesebb is elég
- egy tojás
- egy kispohár zsíros tejföl
- kefir
- 20 deka sajt
A kenéshez:
- 1 tojás
- 10 deka sajt a szóráshoz, de sajt helyett lehet szezám magot, köménymagot is használni.
Elkészítés:
A lisztet dagasztótálba teszem hozzáadom a sót, a sütőport és a vajat. Miután a vajjal eldolgoztam, akkor teszem bele a reszelt sajtot, a tojást és a tejfölt. Ha túl kemény a tészta, akkor pár kanál kefirt vagy joghurtot adunk hozzá - általában a liszttől függ, hogy mennyit.
Miután jól kidolgoztam, fóliába csomagolom, és egy éjszakára a hűtőbe teszem aludni, de ha erre nincs idő, akkor csak 2 órát pihen a hűtőben. Miután „kialudta magát”, 3-4 mm vastagra nyújtom, és tetszőleges formákra vágom, megkenem a felvert tojással és megszórom sajttal, vagy szezámmaggal.
180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szépen megsül. A sütési idő a sajttól is függ.
Miután legalább egy napot állt szobahőmérsékleten, dobozba téve egy hétig is eláll – persze, ha marad belőle.
Zita