2018. jan 01.

Császárvárosi barangolások - videóval

írta: S. Cecilia
Császárvárosi barangolások - videóval

Bécs, a két ünnep között

   Általában  egy napot töltünk Bécsben, és autóval megyünk,  de most vonattal keltünk útra, és sikerült több napot is eltölteni kedvelt városunkban, így eljutottunk olyan helyekre is, ahol még nem jártunk. A császárváros télen is varázslatos. A karácsonyi díszkivilágítás még mindenütt fenn volt és a karácsonyi vásárok újévi vásárrá alakulva fogadták a még ilyenkor is hömpölygő tömeget. Jól esett az esti hidegben egy fűszeres, forralt bort meginni a Maria-Theresien-Platzon.  

v__s__r2_600x337.jpg Esti élmény volt az a hangulat is, amely orgonaszóval,  a gyertyafényben és tömjén illatban úszó, fenséges Stephansdom belsejében fogadott.

Stephansdom-600x337.jpg      Stephansdom

Ugyanaznap, kicsit később, véletlenül estünk be a gyönyörű, barokk Szent Péter templomba (Peterskirche), és még elcsíptük egy klasszikus koncert  utolsó akkordjait.

DSC05926-600x337.jpg Peterskirche

A belvárosban lévő Hofburg, a császárok téli rezidenciája, látogatásunk fénypontja volt. Első alkalommal jártunk benn, és örömmel tapasztaltuk, hogy a belépőjegyhez egy „audió idegenvezető” járt, azaz egy kis készülék, amelynek információi magyarul is hallgathatók. Az egy jeggyel látogatható Ezüstgyűjtemény (Silberkammer), Császári lakosztályok (Kaiser Apartments), és Sisi Museum termeiben több órát is el tudtam volna tölteni – ha a lábam bírta volna.

Így viszont beosztottam az időmet, és az udvari étkészlet edényeit, porcelán és ezüst készleteit bemutató Ezüstgyűjtemény termein csak átfutottam, hogy több időt tölthessek a másik két kiállításon. A Sissi rajongók örömmel járkálhatnak a császárné személyes tárgyait felvonultató és az eredeti bútorokkal berendezett lakó-háló-fürdő- és fogadó szobáiban. A remekül megkomponált kiállítás egy ambiciózus fiatal, majd csalódott, meg nem értett asszony életén vezet végig.

Sissi___gya_600x337.jpg

 Sissi ágya a Hofburgban

Külön termet rendeztek be a császárné magyarokhoz fűződő különleges kapcsolatainak illusztrálására. Ferenc József császár mindennapjaiba enged betekintést a Császári lakosztályok kiállítás. Dolgozó és hálószobája az uralkodó puritán és munkamániás életmódjáról tanúskodik. A fogadószobák, szalonok, dísztermek bútorai, szőnyegei, tükrei, festményei, kályhái és különösen a megterített asztal  étkészletei azért mutatják a birodalmi fényűzést is, amellyel a kastélyt berendezték, jóllehet mindez kicsit elmarad a schönbrunni nyári rezidencia szédületes pompájától.

A schönbrunni kastélyban már jártunk korábban, így ezúttal csak a kastély varázslatos parkjában sétáltunk egyet. A gyönyörűen nyírott bokrok kissé kopárok voltak levelek nélkül és a virágágyásokból is hiányoztak a virágok, de az épület grandiózus szépsége így is lenyűgöző volt, nem beszélve a kastéllyal szembeni  dombon emelkedő Belvedere légies eleganciájáról.

Sch__nbrunn_600x344.jpg

       Schönbrunni kastély

A Mariahilfer Strassén sétálva emlegettük azokat az időket, amikor mi magyarok tömegesen szálltuk meg a boltokat, hogy dezodort, tejcsokit és hűtőszekrényt cipeljünk haza boldogan. Most nagyjából ugyanazokat az üzleteket láttuk ott, mint a pesti belvárosban, ugyanazokkal a rémisztően magas árakkal.

Egy napfényes délelőttöt kifogva a Hofburg parkján át jutottunk el a Pálmaház Lepkeházába (Schmetterling Haus). Egzotikus növények, magas hőmérséklet és páratartalom fogadott az óriáslepkék birodalmában. A sosem látott nagyságú és színű, mintázatú lepkéket nem volt nehéz lencsevégre kapni, miközben azok az emberektől egyáltalán nem tartva csemegéztek a számukra kitett, nekünk szemmagasságban lévő gyümölcs tálakból. Ide legközelebb az unokákkal jövünk majd vissza.

DSC05954-600x337.jpg     Lepkeház

Miközben kellemes sétákat tettünk a grandiózus palotákkal ékes belváros (helyenként) kockaköves utcáin, gyakran felhangzott a konflisok lovainak pata kopogása. Az enyhe trágyaillat bennem kellemes asszociációkat keltett, bár lótrágyát sehol se láttunk az úttesten. Szeretek Bécsben sétálni, új részeket felfedezni. Különösen kedvelem a felfelé/lefelé vezető, soklépcsős utcákat, melyek mindig valami meglepetéssel szolgálnak.

Naschmarkt-600x337.jpg     Naschmarkt

Egy ilyen délelőtti barangolás során jutottunk el a Naschmarktra (inyencpiac). Nevéhez híven a piac különleges csemegéket felvonultató standokkal van tele, melynek árusai nagy hangon intettek oda, hogy megkínáltassák velünk finomságaikat. Végül elcsábultunk néhány zacskó ajándéknak szánt kesúdióra és pisztáciára. A nagyvárosi forgalom ellenére Bécs megőrzött valamit a kisvárosokra jellemző nyugalomból. Egy kisvendéglőbe beülni és elfogyasztani egy Wienerschnitzelt (bécsi szeletet) egy nyugdíjas ráérős tempójában, békebeli harmonikus állapot. Nem véletlen, hogy a felmérések Bécset tartják a világ  egyik legélhetőbb városának.

'Gustav Klimt és a csók' című kiállításra sajnos nem jutottunk el a Belvedere Museumba, miként a Theatermuseum  Bosch, Boticelli,  Tiziano és  Rembrandt festményeinek megtekintése is legközelebbre maradt.

A városban többnyire gyalog közlekedtünk, belvárosi szállásunk szinte mindenhez járásnyi távolságban volt. Ha nem, akkor tömeg-közlekedtünk, ami nem olcsó, de időseknek jár a kedvezményes áru jegy, és váltható többnapos, kedvezményes áru  kártya  (amire nem jár a korkedvezmény). Egyébként vonattal utaztunk Bécsbe, meglepődtünk, hogy mostanság  óránként indulnak vonatok a Keletiből,

hauptbahnhof_wien_dezember_2015_12_coe.5574973-600x400.jpg    Hauptbahnhof

és  a Hauptbahnhofra (főpályaudvar) érkeznek.  Ez a modern pályaudvar tele van üzletekkel, éttermekkel, és olyan elegáns, mint egy repülőtér. Bár a vágányok közötti peronon még kis várófülkék is vannak, ahová a hideg elől bemenekültünk a vonatot várva, azért elhatároztuk, hogy legközelebb mégse télen jövünk a császárvárosba.

Cecilia

Szólj hozzá