2019. jún 06.

Ásványvíz helyett víztisztító kancsó?

írta: S. Cecilia
Ásványvíz helyett víztisztító kancsó?

          Tegyünk mi is Földünk megóvása érdekében! - videóval

kancs__.jpg

Évtizedekig ittuk a különböző ásványvizeket, majd egy ajándékba kapott vízszűrő kancsó egycsapásra véget vetett e szokásunknak. A leszokás és a tisztított csapvízre való átállás pillanatok műve volt és nagy változásokat hozott. Mivel jobbára szénsavmentes palackozott vizet ittunk, a csapvizünk ízének megszokása nem jelentett gondot.

water-philter-600x400.jpg Víztisztító kancsók Forrás: Pixabay

Először is megszűnt a vizes palackok vásárlásának, hazacipelésének és tárolásának nyűge. Nem mellékes szempont, hogy anyagilag hogy áll az egyenleg. Nos, elmondhatom, hogy  nem jártunk rosszabbul  a változtatással. A kancsóba való szűrőbetétet a mi fogyasztásunkkal havonta kell cserélni, és ennek ára nagyjából megegyezik az egy hónap alatt elfogyasztott ásványvíz árával. Megszabadultunk viszont a vásárlástól, a hazacipeléstől és az üres PET palackok tárolásától. A vízszűrő kancsók ára 10 ezer forint körül van (de van ennél olcsóbb és sokkal drágább is). 

Ezt a vizet használjuk limonádé készítéshez és minden olyan esetben, amikor nem forralva fogyasztjuk a vizet. Szódagépeket is lehet kapni, így aki szénsavas ásványvizeket kedveli, egy ilyen géppel házilag készíthet buborékos vizet a szűrt csapvízből. (Ki emlékszik még az otthoni  patronos szódagyártásra? )

Forrás: saját fotó

A  kiürült PET palackokat úgy tároltam, hogy laposra nyomtam (rá is lehet lépni), majd összehajtottam, és a konyhaszekrény  alsó részében tároltam, így összenyomva sokkal kisebb helyet vesz igénybe. Majd úgy tízesével a szelektív kukánkba vittem. Hát most ez is a múlté.

Ezen az általunk készített  kis videón látható, hogy a levegőt kinyomva milyen egyszerűen hajtható össze egy PET palack, és ezzel rengeteg helyet takaríthatunk meg úgy az otthoni tároláskor, mind a szelektív kukában.

Nem utolsó szempont az a jó érzés sem, hogy a műanyag palackok majdnem eltűntek az életünkből. (Elvétve vásárolunk PET palackos üdítő italokat). Elképedve olvastam, hogy ezeknek a műanyagoknak a lebomlása 400 évig tart, ha hulladékként a szemétbe kerülnek, és rettenetes károkat okoznak az élővilágnak, ha az óceánban kötnek ki. Elrémülök, amikor látom az óceánba szórt műanyag hegyeket. A palackok darabjai a tengeri állatok gyomrában megtalálhatók.

pixabay-600x393.jpg     Forrás: Pixabay

A műanyagok szelektív hulladékként való feldolgozása terén vannak előrelépések amióta Magyarországon is működik a lakossági szelektív hulladékgyűjtés, de a műanyagoknak még mindig csak egy kis része kerül újrahasznosításra, és nagy része bekerül a hulladéklerakókba. Egészen pontosan Magyarországon az összes műanyag hulladék újrahasznosítási aránya 31,4%, a 28 EU tagország átlaga  42,4%. (Forrás: Eurostat)

wikipedia-600x450.jpg       Műanyag újrafeldolgozása         Forrás: Wikipedia

Igaz, bolygónk  legnagyobb környezetszennyezői nem mi, kisemberek vagyunk, hanem a nagy ipari cégek, de ha mi is tehetünk valami keveset, amivel hozzájárulunk bolygónk környezetének megóvásához, járuljunk hozzá mi is!

Sok kicsi sokra megy!

  Cecilia

 

Szólj hozzá