Rántott zöldségkorongok
Könnyű, nyári étel
Alapvetően húsimádó vagyok, minden formájában – sütve, grillezve, pörköltnek, kolbásznak – szeretem és szívesen eszem. De a zöldségeknek sem vagyok ellenére, s ezért kigondoltam, hogyan lehetne zöldséggel pótolni a húst, úgy mintha valójában húst ennénk. Így született meg a gondolat, hogy kipróbáljam a zöldségekből összeállított korongokat kirántani. Bevásároltam a hozzávalókat, s nekiláttam. Alapvetően bármilyen maradék, jól reszelhető zöldségből is készíthető.
Hozzávalók:
Karalábé kb. 30 dkg (egy nagy karalábé fele)
Cukkini kb. 30 dkg (egy nagy cukkini fele)
Sárgarépa kb. 20 dkg (két szál)
2 tojás
1 kis fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál piros arany
1 evőkanál piros paprika
1 evőkanállal sült csirke grillfűszer
Só, bors ízlés szerint
A panírozáshoz a szokásos liszt, tojás, morzsa hármas. (Rusztikus, dúrvára őrölt morzsát használtam.)
Elkészítés:
A zöldségeket meghámoztam, majd a karalábét és a cukkinit nagy lyukú reszelővel felaprítottam, a répákat a kis lyukú részen reszeltem le. A lila hagymát apróra vágtam, a fokhagymát átpasszíroztam fokhagyma nyomón.
Ezután sóztam, borsoztam, beletettem a pirospaprikát, a szójaszószt, a piros aranyat és a grillfűszert. Előbb egy széles fejű fakanállal összekevertem, majd kézzel jól összegyúrtam. Ezután a keveréket fél órára pihentettem, hogy a levét kiadja.
Miután a fél óra eltelt, a zöldségkeverékből kézzel kinyomtam a levét, jó alaposan. Hozzáadtam a két felvert tojást. Ezután a masszát vágólapra borítottam, s kb. 1 cm. vastagságúra lapítottam. Ebből közepes nagyságú pogácsaszaggatóval korongokat vágtam ki. A korongok kivágása után maradt keveréket újra összenyomtam, majd ismét egy centisre formáztam és kiszaggattam mindaddig, amíg a massza el nem fogyott.
A korongok mindkét oldalát megszórtam csirke grillfűszerrel, majd egy olajjal kikent, felforrósított serpenyőben mindkét oldalát megpirítottam. E nélkül lehetetlen lenne bepanírozni.
A megpirított korongokat hagytam lehűlni, majd lisztben, felvert tojásban, morzsában megforgattam, bepaníroztam. Bő olajban (kb. a korong feléig érjen) aranybarnára sütöttem.
Adható hozzá burgonyapüré, vagy rizs, ki melyiket szereti. A korongok tetejére tehetünk egy kevés majonézt vagy ketchupot.
Jó étvágyat hozzá!
Papá Stefano
Fodor Anna 2020.08.02. 11:57:53
Papa Stefano 2020.08.02. 13:14:15