2020. júl 29.

Rántott zöldségkorongok

írta: Papá Stefano
Rántott zöldségkorongok

 

 Könnyű, nyári étel

Alapvetően húsimádó vagyok, minden formájában – sütve, grillezve, pörköltnek, kolbásznak – szeretem és szívesen eszem. De a zöldségeknek sem vagyok ellenére, s ezért kigondoltam, hogyan lehetne zöldséggel pótolni a húst, úgy mintha valójában húst ennénk. Így született meg a gondolat, hogy kipróbáljam a zöldségekből összeállított korongokat kirántani.  Bevásároltam a hozzávalókat, s nekiláttam. Alapvetően bármilyen maradék, jól reszelhető zöldségből is készíthető.

 

Hozzávalók:

Karalábé kb. 30 dkg (egy nagy karalábé fele)

Cukkini kb. 30 dkg (egy nagy cukkini fele)

Sárgarépa kb. 20 dkg (két szál)

2 tojás

1 kis fej lila hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál piros arany

1 evőkanál piros paprika

1 evőkanállal sült csirke grillfűszer

Só, bors ízlés szerint

A panírozáshoz a szokásos liszt, tojás, morzsa hármas. (Rusztikus, dúrvára őrölt morzsát használtam.)

Elkészítés:

A zöldségeket meghámoztam, majd a karalábét és a cukkinit nagy lyukú reszelővel felaprítottam, a répákat a kis lyukú részen reszeltem le. A lila hagymát apróra vágtam, a fokhagymát átpasszíroztam fokhagyma nyomón.

Ezután sóztam, borsoztam, beletettem a pirospaprikát, a szójaszószt, a piros aranyat és a grillfűszert. Előbb egy széles fejű fakanállal összekevertem, majd kézzel jól összegyúrtam. Ezután a keveréket fél órára pihentettem, hogy a levét kiadja.

Miután a fél óra eltelt, a zöldségkeverékből kézzel kinyomtam a levét, jó alaposan. Hozzáadtam a két felvert tojást. Ezután a masszát vágólapra borítottam, s kb. 1 cm. vastagságúra lapítottam. Ebből  közepes nagyságú pogácsaszaggatóval  korongokat vágtam ki. A korongok kivágása után maradt keveréket újra összenyomtam, majd ismét egy centisre formáztam és kiszaggattam mindaddig, amíg a massza el nem fogyott.

A korongok mindkét oldalát megszórtam csirke grillfűszerrel, majd egy olajjal kikent, felforrósított serpenyőben mindkét oldalát megpirítottam. E nélkül lehetetlen lenne bepanírozni.

A megpirított korongokat hagytam lehűlni, majd lisztben, felvert tojásban, morzsában megforgattam, bepaníroztam. Bő olajban (kb. a korong feléig érjen) aranybarnára sütöttem.

Adható hozzá burgonyapüré, vagy rizs, ki melyiket szereti.  A korongok tetejére tehetünk egy kevés majonézt vagy ketchupot.

Jó étvágyat hozzá!

  Papá Stefano

Szólj hozzá