2015. feb 01.

RÉPÁS DIÓTORTA CITROMMÁZZAL

írta: Régiségek blog
RÉPÁS DIÓTORTA CITROMMÁZZAL

r__pa_3.jpg

A répából készült torta nemcsak finom, de egészséges is. Unokáim imádják.

Hozzávalók a tortához:

40 dkg répa
40 dkg dió
4 tojás
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve
10 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 evőkanál rum
csipetnyi só

r__pa3.jpg

Elkészítés:

A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a lereszelt répát, a citrom lereszelt héjat és levét, a darált diót, a sütőporral elkevert lisztet és a sót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan ezt is hozzákeverjük. Ha szeretjük, adhatunk hozzá fél kávéskanál por alakú gyömbért és fél marék, rumban áztatott mazsolát. A tortaformát kikenjük margarinnal, kilisztezzük, beleöntjük a masszát és mérsékelt tűzön kb. 40 percig sütjük.

r__patorta2.jpg

Ha kihűlt, a tetejére citrommázat öntünk.

Hozzávalók a mázhoz:

½ db citrom leve

30 dkg kristálycukor

Elkészítés:

Keverjük össze a cukrot a citrom levével és addig kavarjuk, addig, amíg fehér, de nem túl folyós masszát kapunk (ez mintegy 15 percig tarthat). A kissé besűrűsödött folyadékot egyenletesen csurgassuk a tészta tetejére. A mázzal megkent tortát egy napig szellős, hűvös helyen tároljuk, hogy a máz megszilárduljon rajta.

Megjegyzés

Én igyekszem arra is figyelni, hogy az általam elkészített ételek ne csak finomak legyenek, de a szervezet számára fontos alapanyagokat is tartalmazzanak. Jelen esetben a sárgarépa igen hasznos, mert az A vitamin előanyagát tartalmazza (és mellesleg igen olcsó alapanyag). A dió (ami ugyan nem olcsó, nálunk szerencsére a kertben megterem) omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ha a kristálycukrot barna cukorral, a búzalisztet Graham liszttel, vagy tönkölybúza liszttel helyettesítjük, szervezetünk egészségesebb alapanyagokhoz jut.

Liza

 

 

Szólj hozzá

édesség egészséges táplálkozás répatorta citrommáz Liza. sütemény