RÉPÁS DIÓTORTA CITROMMÁZZAL
A répából készült torta nemcsak finom, de egészséges is. Unokáim imádják.
Hozzávalók a tortához:
40 dkg répa
40 dkg dió
4 tojás
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve
10 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 evőkanál rum
csipetnyi só
Elkészítés:
A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a lereszelt répát, a citrom lereszelt héjat és levét, a darált diót, a sütőporral elkevert lisztet és a sót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan ezt is hozzákeverjük. Ha szeretjük, adhatunk hozzá fél kávéskanál por alakú gyömbért és fél marék, rumban áztatott mazsolát. A tortaformát kikenjük margarinnal, kilisztezzük, beleöntjük a masszát és mérsékelt tűzön kb. 40 percig sütjük.
Ha kihűlt, a tetejére citrommázat öntünk.
Hozzávalók a mázhoz:
½ db citrom leve
30 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Keverjük össze a cukrot a citrom levével és addig kavarjuk, addig, amíg fehér, de nem túl folyós masszát kapunk (ez mintegy 15 percig tarthat). A kissé besűrűsödött folyadékot egyenletesen csurgassuk a tészta tetejére. A mázzal megkent tortát egy napig szellős, hűvös helyen tároljuk, hogy a máz megszilárduljon rajta.
Megjegyzés
Én igyekszem arra is figyelni, hogy az általam elkészített ételek ne csak finomak legyenek, de a szervezet számára fontos alapanyagokat is tartalmazzanak. Jelen esetben a sárgarépa igen hasznos, mert az A vitamin előanyagát tartalmazza (és mellesleg igen olcsó alapanyag). A dió (ami ugyan nem olcsó, nálunk szerencsére a kertben megterem) omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ha a kristálycukrot barna cukorral, a búzalisztet Graham liszttel, vagy tönkölybúza liszttel helyettesítjük, szervezetünk egészségesebb alapanyagokhoz jut.
Liza