2022. feb 19.

Az útmenti almafa

írta: Régiségek blog
Az útmenti almafa

Így alakították a gondolataim a festményemet

almafa_uj.jpg

A magamfajta, több évtizeddel büszkélkedő halandó leginkább a múltban keres menedéket üres perceiben.

Gondolatban kellemes helyre érve leparkol, elidőzik a múlt olyan eseményein, melyek élénken élnek benne, nem úgy, mint a szomszéd előző nap hallott hangos méltatlankodása a csúf világ dolgai felett, ami máris feledésbe merült.

Az időmilliomosok rendelkezésére álló idő lehetővé teszi, hogy kedvenc időtöltéssel pergessék a homokóra porszemeit. Nekem egyik ilyen időtöltésem az amatőr festészet.

Képzeletemben egy kerek lombkoronával rendelkező fa jelenik meg, mellette egy út a tévelygő járókelők számára. A fű, bokrok, apró virágok már maguktól teremtődnek meg a kezem alatt. Amint a kis fára tekintek, eszembe ötlik, hogy ha  gyümölcse is volna, még inkább vonzaná magához az embereket.  Miért is ne teremjen az én fám gyümölcsöt? - teszem fel a kérdést.

a_harmadik_szel_fujta_oszi_fa.jpg

Szél fújta, őszi fa - saját festmény

A gondolat testet ölt, már piroslanak is a zöld lombok között a  gömbölyded gyümölcsök, azaz az almák. Így már kettős hasznot hajtva állhat a kis fa az út mellett az arra járók örömére. Lombjával árnyékot ad, gyümölcsével élvezetet nyújt.

Amint figyelmesebben nézem alkotásomat, memóriám zárt kamrájából előbukkan egy régről ismert versike, ezzel a címmel:  Az útmenti almafa (románul: Marul de langa drum) Mihai Beniuc román költő verse.  A versben megfogalmazta költői hitvallását, miszerint az útmenti almafához hasonlóan ő maga is így szeretné gyümölcseit (költeményeit) osztogatni azok között, kik azt szomjúhozzák.

taj.jpg

Fjord a dán Aalborg városánál, fényképről festve

Mi magunk is, kik írogatunk olykor kicsinyesnek tűnő dolgokról, azért tesszük, hogy ismereteket adjunk át, emlékeket ássunk elő rég feledésbe merült eseményekről, melyeket bezárva tartunk emlékezetünk kamrájában.

Nem árt, ha a kamrában szunnyadó emlékeinket időnként megszellőztetjük, leporoljuk azokat, a rossz emlékeket szélnek eresztjük, hogy utána már csak a szépre emlékezhessünk!

      Zsazsa

 

1 kép: Útmenti almafa - saját festmény

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

festmény emlékek festészet almafa Zsazsa