Túrós kagyló
Gyors, omlós sütemény
Ennek az omlós, finom süteménynek nagy sikere volt családom körében, ezért elhatároztam, hogy itt is megosztom. A húsvéti asztalt is feldobhatjuk vele a hagyományos kalács mellett.
Hozzávalók 10 darabhoz:
A tésztához:
10 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojás
30 dkg liszt
7 dkg tejföl
fél teáskanál sütőpor
5 gramm vaníliáscukor
egy csipet só
A töltelékhez:
30 dkg túró
5 dkg cukor
1 cs. vaníliáscukor
1 tojásfehérje
2 dkg étkezési keményítő
Elkészítése:
Egy tálban fehéredésig keverjük a lágy vajat, a cukrot, a vaníliáscukrot és a sót. Beletesszük a tojást és a tejfölt, tovább verjük. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elegyített lisztet és gyorsan összegyúrjuk a tésztát. 20 percig a hűtőben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, elkeverjük a cukorral, a vaníliáscukorral, a tojásfehérjével és a keményítővel.
A tésztát 4-5 mm vastagra kinyújtjuk és egy pohárral korongokat vágunk ki belőle, amiket a nyújtófával kissé oválisra formázunk. A széleket villával kicifrázzuk. Egyik felükre egy evőkanálnyi tölteléket teszünk, lazán ráhajtjuk a másik felüket. Egy kissé lenyomkodjuk, de nem zárjuk le teljesen, hogy a töltelék kilátsszon.
Tepsire tesszük, a tetejüket megkenjük egy tojássárgája plusz egy kiskanál tej keverékével. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 percig sütjük.
Akkor kész, ha megpirult a teteje és mozgatni tudjuk őket a tepsin.
Miranda