2022. jún 05.

A Bory-vár

írta: Miranda47
A Bory-vár

Kőből emelt szerelmi vallomás

2_18.jpg

Nyugdíjas klubunkkal ezúttal a „székesfehérvári Tádzs Máhál”-ként  is emlegetett nagyszerű műalkotást, Bory Jenő építész, szobrász- és festőművész várát kerestük fel.

A borongós, esős reggel sem vette el kedvünket az utazástól, bíztunk abban, hogy mire odaérünk, jobb idő lesz. Így is történt, Fehérváron napsütés fogadott bennünket, a vár udvarán már csak a szebbnél szebb rózsák szirmain csillogó esőcseppek emlékeztettek a pár órával ezelőtti záporra.

montazs.jpg

Virágok  a vár udvarán

Az utóbbi tíz évben immár harmadszor látogattam meg ezt a maga nemében egyedülálló műemléket, de most is lenyűgözött. A soktornyos épület mesebeli kastélyként emelkedik ki a virágok, bokrok, fák tengeréből. Maga a kert is gyönyörű, a vár pedig lélegzetelállítóan szép. Egy szerelmes férj álmodta meg, örök emléket állítva imádott felesége, Komócsin Ilona iránt érzett hitvesi szeretetének.

jobbrol_boryne.jpg

Története a következő. Bory Jenő 1912-ben vásárolta meg az egyholdnyi területet, amelyen akkor csak egy borospince és egy présház állt. Utóbbit még abban az évben lakássá bővítette, majd felette egy műtermet létesített. A várat 1923-ban kezdte építeni és  élete végéig csiszolgatta, tökéletesítette. Budapesti lakásuk mellett  ez volt a család második otthona, és műterem maga, valamint ugyancsak festőművész felesége számára.

jeno_bory_csaladjaval_wikipedia.jpg

Bory Jenő  saját tervei alapján, gyakorlatilag egyedül, csak minimális segéderő igénybevételével építgette művét, 40 nyáron keresztül.

A kupolák, az oszlopok,  a lépcsők, a medencék és díszkutak, a szobrok, az ajtó- és ablaktokok egytől egyig kvarcbetonból készültek, az építész úttörő volt ennek az anyagnak az alkalmazásában. A vár a Guiness rekordok könyvében is szerepel, mint a világ legnagyobb építménye, amit egy ember egymaga saját két kezével felépített. 8_5.jpgBalra a lakótorony, mely a Bory családot szimbolizálja

Érdekesség, hogy a lakótorony a Bory családot szimbolizálja. A kétcsúcsú tető magát a házaspárt, amelyből a kakasos az asszony, „mert a hölgyek mindig arra fordulnak, amerre a szél fúj”, mondta maga az alkotó. A két egyforma kupola a pár ikerlányait, míg a legkisebb az utolsónak született fiúgyermeküket jelképezi.

bory_jeno_es_boryne.jpg

Boryné és Bory Jenő mellszobrai

Bory Jenő lángoló szerelemmel szerette hitvesét, akinek alakját legalább nyolc alkotásban csodálhatjuk meg. Az egyik mindjárt  a bejárat közelében, egy betonfalon látható portré, alatta egy szerelmes verssel, amelyet a szobrász maga írt és vésett kőbe. Egy másik szobor a Hitvesi szeretet kápolnájában található. Ezeken kívül még több költemény, szobor és festmény tanúskodik a művész érzelmeiről.

komocsin_ilona_a_muvesz_felesegenek_mellszobra_alatta_bory_jeno_sajat_versei.jpg

A művész feleségének mellszobra, alatta a hozzá írt versei

Több órán keresztül lehetne barangolni ebben az elvarázsolt kastélyban, hiszen legalább 500 műalkotás, festmény, szobor, mozaik, dombormű, kőfaragás, véset stb. díszíti a belső tereket, az udvart és a galériákat. Ezek legnagyobb  része a művészházaspár keze munkája, de több ismert kortárs festő művét is megtalálhatjuk a műteremben.

muterem1.jpgA műterem

A  kertben és a teraszokon Bory Jenő művésztársait megörökítő szobrokat láthatunk, köztük van Munkácsy Mihály, Blaha Lujza, Benczúr Gyula stb. Az egyik terasz az Elefántos udvar nevet viseli, a hátán – úgymond – a várat tartó elefántszobor után.  

elefantos_udvar.jpg

                    Az Elefántos udvaron az Elefánt szobor

A várkaput őrző két torony – a Zászlós és a  Csúcsos torony – között lépünk be az elegáns belső udvarba. A két torony között kifeszített láncon egy hatalmas pallos lóg, amely a várúr pallosjogát szimbolizálja, ám, mint majdnem minden,  ez is betonból készült.

pallos-2.jpg

                                 A betonból készült pallos

Parádés csigalépcsőn lehet felmenni a kilátóba, ahonnan nagyszerű látvány tárul az ember szeme elé – beláthatja az egész várat. 10 évvel ezelőtt még én is vállalkoztam erre, most már nem.

feljarat_a_toronyba.jpg

                     Feljárat a toronyba

Csak lentről gyönyörködtem a  Százoszlopos udvart három oldalról körülölelő árkádsorban, amelynek alsó szintjén Bory Jenő templomi és köztéri plasztikáinak eredeti gipszmintái láthatók. A felső szinteken pedig a magyar történelem nagy alakjai – királyok, irodalmi hősök, dalnokok – sorakoznak.

7_8.jpg

A százoszlopos udvar

A második világháború alatt kisebb károk érték az épületet, amelyek rendbehozatalán, kijavításán élete végéig dolgozott az alkotó. A vár egyik falában, illetve mellette  láthatunk is néhány ágyúgolyót és repeszmaradványokat.

6_8.jpg

A Bory-vár ma magánmúzeum. A szobrász leszármazottainak tulajdonában van, akik az általuk létrehozott alapítvány segítségével tartják fent és működtetik. A világ különböző részein élő utódok beosztják egymás között a felügyeletet és a rájuk eső időszakban beköltöznek a vár lakóhelyiségeibe.

Tádzs Máhál: muszlim mauzóleum, amelyet az indiai Agra városban építtetett Sáh Dzsahán mogul sah, az 1631-ben gyermekszülésben elhunyt, szeretett felesége emlékére.

                                           A képek saját felvételeim.

Miranda

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

utazás szerelem vár művészet szobor művész festő műemlék hitves Miranda Bory vár