2022. jún 08.

Motivációs takarítónők: takaríts velem!

írta: S. Cecilia
Motivációs takarítónők: takaríts velem!

Milliók nézik a videóikat világszerte

wikimedia_commons.jpg

„Nincs kedved takarítani? Nézz be a videó-csatornámba és megjön a kedved!” Ez a YouTube-on burjánzó takarítós videócsatornák alapgondolata. Milliók nézik ezeket a videókat, hihetetlen érdeklődés van irántuk.

Valami receptet vadásztam a YouTube-on, amikor az első ilyen videóba belebotlottam. Egy fiatal, amerikai családanya nagytakarított gyönyörű házában a terasztól  a nappaliig két órán át, törölgetve, porszívózva, felmosva. Közben szólt a zene, időnként ő maga is megszólalt takarításra buzdítva. A kamerát, vagy mobiltelefonját közben magával hurcolta és rögzítette a takarítást. Elbűvölten néztem, hogy ilyen is van. Aztán rászoktam, mint egy szappanoperára és egyre újabb „motivációs takarítónőket” fedeztem fel. Olyan energikusak, kedvesek és motiválók, hogy az ember tényleg kedvet kap tőlük arra, hogy gatyába rázza az otthonát. De gyakran takarítás helyett is nézem őket úgy, mintha moziban lennék.

Bemutatok néhányat a kedvenceim közül. A nevüket és a nemzetiségüket néha nem könnyű megállapítani, de azt hiszem ez nem is igazán fontos.  Egyes videók  fel vannak gyorsítva és az az előnyük is megvan, hogy az ember tetszés szerint előre-hátra „tekerheti”, ha nincs kedve az egészet végignézni.


A kacatmentes TV (Clutter free TV) című csatorna ifjú háziasszonyát imádom nézni. Olyan szépen takarít és olyan pedánsan rak rendet gyönyörű otthonában - mert ugye a takarítás mindig rendrakással kezdődik - és két kisgyerek mellett mindig van mit  elrakni.

 

A Terápiás takarítás (Cleaning therapy) csatorna youtubere, Jenny, azt állítja, hogy a takarítás és rendrakás terápiás hatással bír, jót tesz az ember lelkének is. Takarítási módszerei  célirányosak, a kommentelők imádják őt és hálásak neki. Szeretem őt hallgatni is, nem csak nézni.

 

A Tökéletes menedék (Rifugio perfetto) című olasz csatorna  vloggere rövid videókkal  az egyszerű és gyors, napi takarítás fortélyait mutatja be. Sokat tanultam tőle is. Újabban inkább gasztrobloggerkedik, de e korábbi videói takarítási egyszeregynek tekinthetőek.

 

Az őrült élet (This crazy life) című csatorna youtubere családjával nemrég költözött Arizónába (USA). Az óriási és gyönyörű házban maratoni, olykor 2 és fél órás nagytakarításokat rendez. Ember legyen a talpán, aki vehemenciáját és lelkesedését látva nem kap kedvet a takarításhoz.

 

Az amerikai, angol, olasz takarítónők mellett felfedeztem a motivációs takarítók egy másik vonulatát is, akik szintén nagyon megtetszettek. Ők délkelet-ázsiai fiatal, családos nők, leginkább dél-koreaiak és japánok. Takarítás közben általában nem beszélnek, csak zene és felirat van a videón. Van, aki az arcát sem mutatja meg, mégis lenyűgöző, ahogy a ragyogóan tiszta, modern lakásaikban úgy takarítanak, mintha a mozdulataik meg lennének koreografálva. A takarítás mellett főznek is, esetleg kimennek a kertbe vagy a gyerekükkel játszanak, s közben valami örökérvényű, de egyszerű igazságot mondanak az életről.

 

Hamimommy videói nemcsak takarításról szólnak. Miközben napi teendőit végzi: mosogat, tereget, főz, kislányával  ebédel – egy olyan harmónikus, nyugodt világ bontakozik ki, ahová nem tör be a napi rohanás és stressz. Ez a keleties derű megnyugtat, Hamimommy kecses mozdulatai, a videó pasztell színei és kellemesen csengő zenéje is hozzájárul ehhez.

 

 

A heo-ssam névre hallgató videócsatorna kifejezetten kezdő háziasszonyoknak szól. A csillogó-villogóan tiszta távolkeleti lakásban a miénktől némileg eltérő, nekem nagyon szimpatikus, környezetbarát takarítási módszereket alkalmaz a professzionális háztartási tanácsadó. Ő a legújabb felfedezettem, naponta nézem meg egy-egy még nem látott videóját. 

„Takarítós barátnőimhez” szinte naponta benézek; ha az ember feliratkozik egy csatornára, a YouTube egy számmal kijelzi, ha a youtuber új videót tett fel. Különösen a karantén alatt voltak  „életmentők”  ezek a csatornák. A videókban úgy nézhetünk körül idegenek lakásában, hogy a háziak maguk vezetnek körbe, miközben élik életüket, magukról mesélnek, bemutatják a családtagjaikat, kedvenc állataikat, beavatnak életük titkaiba. A valóságshowk-kal ellentétben  a kamerát maguk kezelik, mindenki azt  és annyit mond el magáról, amennyit ő tart jónak. A legnézettebb youtuberek anyagi hasznot is húzhatnak az időigényes tevékenységből ha takarítás közben reklámként bemutatnak egy-egy takarítószert vagy takarítóeszközt, amit használnak. De ez többnyire elég diszkrét, nem zavaró és talán sokan szívesen is veszik, ha efféle tanácsot is kapnak. A többnyire gyermeket otthon nevelő, vagy amúgy is háztartásbeli youtuber anyukáknak jól jön egy kis jövedelem. De sokaknak a takarítás csak ugródeszka és később jobban kiteljesednek, lakberendezési, kézműves, kertészeti vagy gasztro témákban folytatva a videókészítést.

Porvadász háziasszonyoknak és a háztartási feladatokért nem rajongó nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlom a motivációs takarítási csatornákra való feliratkozást. A videókat nézhetjük úgy is, hogy közben magunk is takarítunk, de úgy is, hogy közben kényelmesen elheverünk és gyűjtjük a motivációt egy esetleges takarításra, vagy egyszerűen csak bámulunk, mint a moziban.

 

Első kép forrása: Wikimedia

Cecilia

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

videó takarítás házimunka háziasszony videócsatorna YouTube Cecilia motivációs takarítás