2022. nov 05.

Torna mindenkinek

írta: Izzy Florens
Torna mindenkinek

Hihetetlen a változás a közérzetemben

botos_gyakorlat_vagva-2.jpg

     Nincs hangzatos neve, korhoz sem kötött, bármely korosztály részese lehet. Egyszerűen csak így, hívják: torna. „Tornára megyek”- köszönök el a fiamtól. Utcán lépdelve „-Tornára mégy?”- hallom a jövő-menő ismerősök kérdéseit. „Igen”- válaszolok mosolyogva, mert tudom, hogy az odafelé lassú, csoszogó lépteimet friss, üde, lendületes léptek váltják majd hazafelé.

A kezdés előtti jó néhány perccel való érkezés magában foglalja a rövidke tere-ferét és némi teremrendezést, körben üléshez elhelyezve az ottlevő, kényelmes székeket. Merthogy széken ülve végezzük a gyógytorna módszerrel alaposan kidolgozott, egymásra épülő gyakorlatokat. Vezetőnk, a nagyon felkészült, fiatal gyógytornásznő, érti minden csínját-bínját annak, hogyan mozgassa meg minden porcikánkat a légzéstől, a vérkeringésen át, az izmokig. Mi meg figyelünk, lessük minden mozdulatát, és mint a kisangyalok, csináljuk utána. A kivitelezés nem oly tökéletes, bizony az egyenes gerinctartás némi kívánni valót hagy maga után. Egyenes gerinccel végezni eme gyakorlatokat nem sokunknak sikeredik végig, de csináljuk, ahogy tudjuk. Kezünk-lábunk mozog, nyújtózik, előre, oldalra, hátra. Sőt, hátul egyenesen, keresztben, ha lehet, érjen össze a kezünk, tenyerünk, sarkunk…

szalaggyakorlat_2_vagva-1.jpg

Az a cél, hogy ameddig bírjuk, nyújtózkodjunk, - mondogatja tanár nénink és közben dicsér bennünket, ha versenypontban nem is mérhető mutatványaink kivitelezése. Mert ő tudja, amit már mi is, akik rendszeresen járunk, hogy minden igyekezet, próbálkozás, testünk, szervezetünk, fizikai állóképességünk javára fordul. Hihetetlen, hogy egy széken, ülve végzett 40 perces, kidolgozott tornagyakorlat-sorozat milyen változást eredményez a közérzetemben! Minden egyes foglalkozáson ér valami meglepetés, új gyakorlat-sorozat. Megfordult már a fejemben, hogy, jó, akkor ezeket a remek mozdulatokat hétről-hétre csináljuk, ismételgetjük majd. De nem, mert mindig másként van felépítve az óra menete, amiben vannak új  gyakorlatok.  Pontosan nem tudom, de azt érzem, hogy ez a széken ülős, változó mozdulatokból álló torna  eltervezett,  hol a légzésre, hol a vérkeringésre, hol az izmokra irányozva. Természetesen mindenre ható mozdulatok ezek, csak  egyik órán  egy kicsit  az egyikre, másik órán  a másikra erősítünk. Az óra utolsó 15-20 perce játékos, ülő, vagy álló labda,- szalag,- botos gyakorlatok, tánclépésekkel tarkítva. Illetve vannak nagyon egyszerű, de nagyon korszerű eszközök is, szőnyegek, amelyeken megadott lábmozdulatokkal (sétálva, féllábon, két lábon…) kell végigmenni.

talp-szonyeg_1_vagva-4.jpg

A céltudatosan megvásárolt eszközöket a becsületkasszába befolyt összegből fedezi gyógytornászunk, ugyanis nincs megállapított, kötelező óradíj. Tornahelyünk kicsiny falunk Kultúrházának díszterme, ahol hétvégén rendezvények vannak, hétközben, délutánonként iskolásoknak foglalkozások, és idejövünk mi is tornázni, egy héten egyszer. Mindenki saját kezűleg, a maga igényére rendezi át a termet. Természetesen tiszteletben tartva a következő rendezvényre esetleg már előkészített dolgokat. Fűtés nincs (jelen helyzetben), valószínű nem is lesz, majd meglátjuk, hogy lesz-e téli szünet, vagy sem.

Mindenképpen megyünk, amíg és amikor tudunk, hiszen a természetes fitnesz-szalonunk (kertünk-udvarunk és a benne végzett munka)  fontos kiegészítője ez a tornaóra, mert megmozgatja a kevésbé használt izmainkat, ellazítja megerőltetett porcikáinkat. 

A türelemmel, kedvesen, nagy szaktudással, profin összeállított torna elemektől jól érezzük magunkat.

 Köszönjük Ági tanár néni!

 

A fényképek saját felvételek

 

Izzy

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

gyógytorna falu torna idősek gyógytornász Izzy ülő torna