2022. dec 21.

A foci VB-ről jutott eszembe

írta: Lujza65
A foci VB-ről jutott eszembe

Micsoda döntő volt!

 nepstadion-1.jpg

A futball világbajnokság rettenetesen izgalmas döntője még engem is beszippantott, pedig nem érdekel a futball, a sportközvetítések se kötnek le. Karinthy Frigyessel értek egyet, aki valahol azt mondta, nem érti ezeket a rövidnadrágos legényeket, miért futnak olyan lóhalálában a labda után, mikor ha elérik, úgyis elrúgják.

Viszont mi más szórakozás lenne képes egy időben a képernyő elé ültetni nézőket a világ majd’ minden országában? Ezt nemcsak elgondoltam, hanem tapasztaltam is: amikor Amerikában élő sógornőmmel beszélgettem skype-on, behallatszott a másik szobából a meccsközvetítés, ott az öcsém nézte a foci VB-t, itthon meg a férjem. Annyi volt csak a különbség, hogy ott angolul kommentálták az eseményeket. 

Ennek a lenyűgöző tömeghatásnak a középpontjában a játék iránti érdeklődés áll. Ez köt engem is a focihoz, pontosabban az azzal kapcsolatos családi emlékek.

Amióta csak visszaemlékszem, a férjem mindig lelkesen nézte a TV-n a futball világbajnokságot, ahogy az édesapám és az öcsém is. Mi több, ők hárman végigfocizták a gyerekkorukat.

A családi legenda szerint jó fejszámoló édesapámnak – nevelő célzattal - egyszer pótvizsgáznia kellett számtanból, mert a tanítónő sose látta tanulni, mindig csak focizni. (A papám még késő öregkorában is mérgesen emlegette „Szeifartnét”, aki miatt nyáron tanulnia kellett…) Jóval később, az ötvenes években, TV-közvetítés még nem lévén, kijárt szurkolni a mérkőzésekre. 1953. augusztus 20-án elvitt engem a Népstadion megnyitó ünnepségére.

A 60-as évek elején kaptunk a papánktól egy futball-labda mintázatot utánzó, nagyszerű sárga labdát, amit hagymafejűnek neveztünk el.

labda-1.jpgFutball-labda az ötvenes évekből, forrás: Wikimedia Commons

Volt rugós asztali focink, a játékosokat megpöccintve lehetett a labdát tovább passzolni. Halványan rémlik egy gombfoci-csapat is.

rugos_foci.jpg

Rugós foci,  forrás: Retro Játékmúzeum

A papám úgy szerette a focit, hogy még 70 évesen is passzolgatott az unokájával.

A férjem a gimnáziumi éveiben délutánonként tanulás helyett szintén csak focizott. És csak most mondta el, hogy egyszer az ő matekjegyét is lerontotta a tanár az örökös focizás miatt. Igaz, nem olyan drasztikusan, ötösről épp csak négyesre.

Az öcsém is a labda bűvöletében élt, egyesületben pingpongozott. Élénken emlékszem az 1974-es foci VB-döntőre, amit a férjem meg az előfelvételis katonaként frissen leszerelt öcsém nálunk nézett a TV-ben. A pár hónapos fiú babánk addig kúszott-mászott, amíg el nem helyezkedett a két nagyfiú között.

A labdarúgás máig az öcsém életének része, a fiai valamikori általános iskolájában tanít európai futballt amerikai gyerekeknek.

Ennyi év elteltével azt kívánom, bárcsak minél több közös élmény részesei lehetnénk még a világszórakoztató futball révén.

Első kép: A Népstadion nyitó mérkőzése, forrás: Fortepan/Magyar Rendőr

   Lujza

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá