2023. jan 21.

Van Gogh kiállítás az eredeti festmények és teremőrök nélkül

írta: Annaróza47
Van Gogh kiállítás az eredeti festmények és teremőrök nélkül

A 21. század kuriózum-tárlata Londonban
3_20.jpg
 Londoni családlátogatásomra egy közös képzőművészeti élmény tette fel a koronát: Van Gogh Immersive Experience, azaz: Van Gogh - magával ragadó élmény című kiállítás.

A cím egyáltalán nem volt túlzó, kedvenc posztimpresszionista holland festőm munkásságát újszerű módon, a 21. század digitális technikai megoldásaival csodálhattam egy 19. századi istállóépület 3 szintjén. Az ódon épület boltíves bejáratán belépve első meglepetés, hogy nem volt ruhatár, sem a múzeumokban kötelező táska-leadás. A vaslépcsők, eredeti téglafalak és fagerendák a ház koráról árulkodnak. A látogatókat kedvesen fogadó alkalmazottak nem biztonsági őrökként és teremőrökként funkcionálnak, csupán az útbaigazításunkat szolgálják.

arles-i_sarga_haz.jpg

3D fotó az arlesi sárga ház belsejéről - saját felvétel

Érthető, hiszen a falakon kiállított posztereket ki vinné haza, vagy rongálná meg? Ugyanígy lehetetlen a falakra fényfestett, és sűrűn váltakozó képek „leemelése, megrongálása”. Az első szinten a festő Napraforgó-variációinak és még néhány híres és nagyon drága festményének reprodukciója tárul a néző elé. Megtudtam, hogy az ún. Van Gogh-sárga milyen specialitást takar: a színek szerelmese anyagi gondokkal küzdve nem engedhette meg magának a jó minőségű kadmiumsárga festék használatát, helyette a hasonló árnyalatú krómsárgával dolgozott, ami nem volt elég tartós, és idővel megsötétedett. Képein gyakori a sárga szín, a napraforgókon kívül is, pl. a nap, a hold, a csillagok, a lámpák fénye, a búzatábla, vagy a vízen tükröződő éjszakai fények. A sárga domináns használatára más magyarázatot is találtak: mivel epilepsziája miatt intézetben kezelték, az ott alkalmazott gyógyszer és a festő gyakori abszintfogyasztása olyan kölcsönhatást váltott ki, hogy zöld-sárgában látta a világot.

vincent_van_gogh_irises_1889.jpg

Van Gogh: Íriszek    Forrás: Wikipedia

A tárlat következő mozzanata a mozgalmasság: Legelőször virágcsendéletei „nyílnak” egymásból szemünk előtt. A következő teremben a „Hálószoba Arlesban” c. festményéről jól ismert helyiség, valamint a „Kurtizán” c. képének gésája tűnik fel 3D-ben.

A földszintre visszatérve egy hatalmas terembe érünk, ahol a „Csillagos éj” c. festmény mintájával nyomott vászonborítású nyugágyak és padok is fogadják a szemlélődőt. Ki-ki kényelmesen elhelyezkedik, és a falakon 360 fokban lüktető, hullámzó képek elrepítik a festő leghíresebb műveinek a középpontjába: a földből kinőnek a napraforgói, hajladoznak az íriszei, ciprusfái, a búzatábla varjai felszállnak.

van_gogh_starry_night_google_art_project_jpg_wiki.jpg

Van Gogh: Csillagos éj   Forrás:Wikipedia

Továbbá  a „Csillagos éj” lüktet, a Hold aranylón ragyogva vibrál, a „Csillagos éjszaka a Rhone felett” nyújtott fényei sárgán villódznak, a csónakok csendben siklanak. Minden megelevenedik a szemünk láttára, mint az az animációs film, amelyet Loving Vincent címmel láthattunk a mozikban. Ez a digitális kiállítás mégis több annál, mert személyesen benne vagyunk a festő világának, helyszíneinek, történéseinek közepében, kellemes zenei aláfestéssel, Vivaldi dallamaival is.

falon_csillagos.jpg

Van Gogh: Csillagos éjszaka a Rhone felett    Forrás: saját felvétel 

Ezután a váltakozva megjelenő önarcképek hűen tükrözik a festő épp aktuális lelkiállapotát. Feltételezés, hogy epilepsziája a rendszeres abszint-fogyasztásának következménye. Mindenesetre nagyon érzékeny ember volt. Az Auvers-sur-Oisben lévő szanatóriumban kezelték, ahol bátyja, Theo kérésére szabadon festhetett, és ez remek terápiát jelentett számára, szinte naponta új képet alkotott, legtöbbet emlékezetből.

deleles_vincent_van_gogh_jpg_wiki.jpg

     Van Gogh:Delelés  Forrás:Wikipedia

Egy újabb teremben a modern technika újabb élménnyel gazdagított. A ma gyermekéhez hasonlóan egy VR /virtuális valóság/ szemüveget vettem fel, amin keresztül a festő „bőrébe” bújhattam, és végigjárhattam azokat a helyeket, ahol Arlesben élt és alkotott. Imádta ezt a békés provence-i tájat. Kiindulva a „Sárga ház”- ban bérelt négy szobájának egyikéből, a hálószobából, majd a házból kilépve a búzatáblán keresztül elérkeztem ahhoz a szénaboglyához, melynek tövében a Delelés című kép „szereplői”, egy parasztpár sziesztázik. Ezután a mezőn sétáltam békabrekegés és báránybégetés hangjaival kísérve. Utam során minden mozgásban van, a búzaszálak, a fű a virágok hajladoznak a szélben. Amikor egy-egy festmény helyszínéhez érkezem, megjelenik előttem egy keret, amit fokozatosan kitölt az adott festmény: kép a képben.

ciprusok.jpg

Van Gogh: Ciprusok   Forrás:Wikipedia

A „Vihar” c. festmény ciprusfáját elhagyva a „Ciprusok”, és a „Búzamező ciprusokkal” c. festmény tárul elém, majd ugyanezek a fák a „Csillagos éj” c. festményen. Ugyanis közben beesteledett a virtuális világomban is, és az „Éjszakai kávézó” teraszát elhagyva megérkezem a Rhone partjára. A víz sötétjén aranyló, villódzó fények kereszttüzében megállok, és megjelenik az a festmény a keretben, amit ez a táj ihletett: „Csillagos éj a Rhone felett”. Egy érdekesség, hogy a legtöbb, éjszaka festett alkotása közben állítólag gyertyákat erősített a szalmakalapjára, hogy láthassa a festékek színét.
csillagoseg.jpg

Van Gogh:Csillagos éjszaka a Rhone felett  Forrás:Wikipedia

Egy kreatív műhelyt is berendeztek az épületben, ahol a gyerekek szüleikkel kiszínezhették zsírkrétával kedvenc képüket, így létrehozva és kinyomtatva saját alkotásukat.

A kiállítás maradandó élmény kicsiknek, nagyoknak egyaránt, és fontos szerepe lehet egy felnövő, művészetkedvelő, múzeumlátogató nemzedék nevelésében.

Saját készítésű videóm:

A kiállítástól a fények, a színek, a mozgás és a zene komplex élményét kaptam, mintha csodavilágba léptem volna. A holland festőzseni szemén keresztül részese lehettem a tájnak, ami a lelki békét jelentette a színek és a természet szerelmesének.
buzafold_ciprusokkal_wiki.jpeg

Van Gogh:Búzamező ciprusokkal

„Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépséget.” Van Gogh

A 3D-es kiállítás a világot járja, tavaly szeptemberben Budapesten is látható volt.

 

Első kép: Van Gogh önarcképek - saját felvétel

    Annaróza 

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

festmény kiállítás tárlat London Van Gogh Digitális Annaróza