2023. feb 11.

 Így készül a csörögefánk

írta: Régiségek blog
 Így készül a csörögefánk

Farsangi finomságok kesz_fankok.jpg

Farsang van, a bálok, ünnepségek, finom falatok ideje.

A hagyományos sütemények, édességek között első helyen a farsangi fánkot szokás emlegetni, én azonban a csörögefánkot is legalább annyira szeretem. Hívják csörgefánknak, csöregének, forgácsfánknak is, sőt, Olaszországban „pletyka-fánk”-nak is nevezik (chiacchiere = kiakkiere).

farsangi_fank_wikipedia.jpg

          Farsangi fánk  Forrás : Wikipédia

Amikor még kislány voltam, a nagymamám, egy speciális sütő segítségével, még ’hólabdát’ is tudott sütni csörgetésztából. A régi sütőforma már nincs meg, újat pedig csak egy gyártó készít Magyarországon… hátha egyszer szerencsém lesz és be tudom szerezni.

Addig is szívesen közreadom az alap-receptet, ami Vilma nagymamámtól származik.
receptkonyv.jpg

Hozzávalók:

5 tojás: 1 egész és 4 sárgája

2 evőkanál rum vagy fehérbor

2 csapott evőkanál cukor

15-20 dkg liszt

1 csipet só

olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A tojást és a 4 tojássárgáját a cukorral, a pici sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a rumot és, fokozatos keverés mellett a liszt ¾-ét. Mivel a tojások súlya/mérete különböző lehet, nem lehet pontosan, grammra meghatározni a liszt mennyiségét (12 és 20 dkg közötti mennyiséggel számoljunk). Rugalmas, könnyű, jól nyújtható tésztát kell kapnunk.
kikeveres.jpg

Fél órán át a hűtőben vagy hideg helyen pihentetjük,

rugalmas_teszta.jpg

majd kb. 1 mm vastagságúra kinyújtjuk.

Derelyevágóval kb. 8-10 x 3 centiméteres darabokra vágjuk,

derelyevagoval_felszabdaljuk_akinyujtott_tesztat.jpg

középen egy rövidebb nyílást alakítunk ki.

Mielőtt a forró olajba dobnánk, a nyíláson keresztül a tésztadarabok egyik végét átfordítjuk.
a_kozepso_nyilason_atforditjuk.jpg

Sülés közben a fánkok a térfogatuk kétszeresére duzzadnak.

sutes_kozben_a_fankok_duplajara_duzzadnak.jpg

Mindkét oldalukon kb. 30-30 másodpercig sütjük, papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük és ízlés szerint vaníliás cukorral, porcukorral megszórjuk. Lekvárt is kínálhatunk hozzá.
keszen.jpg

A sütés kb. 15 percet vesz igénybe (a fenti mennyiségre számítva). Érdemes hozzáfogni és elkészíteni a család és a vendégek örömére.

         A fotókat Lantos Petra készítette

  Fodor Anna

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

 

Szólj hozzá

farsang recept fánk csörögefánk Anna Fodor Anna