Így készül a csörögefánk
Farsangi finomságok
Farsang van, a bálok, ünnepségek, finom falatok ideje.
A hagyományos sütemények, édességek között első helyen a farsangi fánkot szokás emlegetni, én azonban a csörögefánkot is legalább annyira szeretem. Hívják csörgefánknak, csöregének, forgácsfánknak is, sőt, Olaszországban „pletyka-fánk”-nak is nevezik (chiacchiere = kiakkiere).
Farsangi fánk Forrás : Wikipédia
Amikor még kislány voltam, a nagymamám, egy speciális sütő segítségével, még ’hólabdát’ is tudott sütni csörgetésztából. A régi sütőforma már nincs meg, újat pedig csak egy gyártó készít Magyarországon… hátha egyszer szerencsém lesz és be tudom szerezni.
Addig is szívesen közreadom az alap-receptet, ami Vilma nagymamámtól származik.
Hozzávalók:
5 tojás: 1 egész és 4 sárgája
2 evőkanál rum vagy fehérbor
2 csapott evőkanál cukor
15-20 dkg liszt
1 csipet só
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tojást és a 4 tojássárgáját a cukorral, a pici sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a rumot és, fokozatos keverés mellett a liszt ¾-ét. Mivel a tojások súlya/mérete különböző lehet, nem lehet pontosan, grammra meghatározni a liszt mennyiségét (12 és 20 dkg közötti mennyiséggel számoljunk). Rugalmas, könnyű, jól nyújtható tésztát kell kapnunk.
Fél órán át a hűtőben vagy hideg helyen pihentetjük,
majd kb. 1 mm vastagságúra kinyújtjuk.
Derelyevágóval kb. 8-10 x 3 centiméteres darabokra vágjuk,
középen egy rövidebb nyílást alakítunk ki.
Mielőtt a forró olajba dobnánk, a nyíláson keresztül a tésztadarabok egyik végét átfordítjuk.
Sülés közben a fánkok a térfogatuk kétszeresére duzzadnak.
Mindkét oldalukon kb. 30-30 másodpercig sütjük, papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük és ízlés szerint vaníliás cukorral, porcukorral megszórjuk. Lekvárt is kínálhatunk hozzá.
A sütés kb. 15 percet vesz igénybe (a fenti mennyiségre számítva). Érdemes hozzáfogni és elkészíteni a család és a vendégek örömére.
A fotókat Lantos Petra készítette
Fodor Anna
Látogass el közénk, blogunk
facebook csoportjába,
ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket.
Iratkozz fel blogunk
VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,
hogy értesülj legújabb videóinkról!