Medvehagymás pogácsa
Süssünk tavaszias sósat!
Itt a tavasz és a piacokon már megjelentek az első medvehagyma-csokrok. Ez az ízében és illatában a fokhagymára emlékeztető, magas vitamintartalmú fűszernövény jótékony hatással van emésztésünkre. Segít asztmás és légúti panaszok esetén, csökkentheti a vérnyomást és a fejfájást. Erősíti immunrendszerünket, méregtelenít. Nagyon sokféleképpen felhasználható. Készülhet belőle krémleves, pogácsa, pesztó, tehetjük salátába vagy ehetjük csak úgy, szendvics mellé.
Egy pogácsarecetet teszek közzé, amit kipróbáltam.
Hozzávalók:
fél kg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
1 dl tej
3 dkg friss élesztő vagy egy csomag száraz
1 dkg cukor
1 evőkanál só
1 dl tejföl
1 csokor medvehagyma
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a sót, a tojássárgákat és a tejfölt. Közepesen kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, amit aztán letakarva hagyunk pihenni egy fél órát.
A medvehagymát megmossuk, a szárakat eltávolítjuk, a leveleket apróra vágjuk. A tésztát téglalappá nyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma felét és hosszában feltekerjük. A nyújtófával kissé ellapítjuk, félbehajtjuk és még egyszer kettéhajtjuk. Újra pihentetjük 20 percet, ezután kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma másik felét, megint felcsavarjuk, hajtogatjuk, végül kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
Közepes méretű pogácsákat szaggatunk. Egy sütőlemezre pakoljuk őket, tetejüket tojással megkenjük és még 10 percig pihentetjük. 175 fokon kb. 20 percig sütjük (sütőfüggő).
Jó étvágyat!
A medvehagymás kép forrása: Pixabay, a többi fotó saját felvétel
Miranda