2023. ápr 29.

A magyar filmgyártás bölcsője - az Uránia filmszínház

írta: Miranda47
A magyar filmgyártás bölcsője - az Uránia filmszínház

A világ harmadik legszebb mozija

20230412_120912.jpg

Meglehet, keveseknek van tudomása arról, hogy április 30. a magyar film napja. 2018 óta ünnepeljük annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első, tudatosan rendezett magyar mozgófilmet az Uránia Tudományos Színházban. Kultúrtörténeti anyagát Pekár Gyula és Kern Aurél állította össze, címe A táncz, témája a tánc története volt az ókortól a 20. századig. A jeleneteket Zsitkovszky Béla vette fel az épület tetőteraszán. A kor olyan ünnepelt dívái táncoltak benne, mint Blaha Lujza, Márkus Emília, Fedák Sári stb. Sajnálatos módon a film elveszett, csak néhány fotó maradt az utókorra a forgatásról, valamint az előadás nyomtatott szövege és a színlap.

wikipedia-1.jpg

               Forrás:  Wikipédia

Jómagam is úgy jutottam ehhez az információhoz, hogy nyugdíjas klubunk közös mozizást szervezett az Urániában, előtte pedig  alkalmunk volt megismerkedni a belvárosban álló impozáns, mór stílusú épülettel. Megtudtuk, hogy az eredetileg orfeumként működő ház építtetője  Rimanóczy Kálmán nagyváradi építési vállalkozó, tervezője pedig Schmal Henrik volt.  Az építkezés az 1890-es évek közepén zajlott, a mulató 1896-ban nyitotta meg kapuit Oroszi Caprice néven. Később a tulajdonos, Oroszi Antal tönkremenetele után, Alhambrának keresztelték át. A létesítmény kérészéletűnek bizonyult, 1899-ben az Uránia Tudományos Színház költözött az épület falai közé. Programjukban felolvasások, előadások, úti beszámolók szerepeltek. Ezeket híres írók, újságírók és tudósok tartották, akik diavetítésekkel és az akkoriban még újdonságnak számító, külföldről beszerzett filmekkel illusztrálták mondandójukat. Ezután került sor a már említett film leforgatására, ami nem volt problémamentes: április elején egy felrobbant izzólámpa tüzet okozott és az összes addig elkészült felvétel megsemmisült. Közadakozással, pártfogók támogatásának köszönhetően sikerült újra felvenni a jeleneteket. A táncz sikert aratott, még Párizsba is eljutott.

2_31.jpg

Idővel az Urániában egyre gyakrabban mutattak be filmeket, a tudományos előadások pedig fokozatosan megszűntek. 1930-ban a német UFA filmgyár megvásárolta  a mozit,  s ezentúl jórészt az ő filmjeiket láthatták a nézők. 1945 után a Szovexport üzemeltette, de később visszakerült magyar tulajdonba. Hivatalos neve ma Uránia Nemzeti Filmszínház.

A világháborúkat szerencsésen átvészelte, de állaga az évek során meglehetősen leromlott. 1985-ben egy szélvihar letépte a homlokzatra kifüggesztett transzparenst, s vele együtt a többmázsás kőkorlát egy darabját.

fortepan_rozsa_laszlo_1957-1.jpg

Az Uránia filmszinház 1957-ben    Forrás: Fortepan - Rózsa László

2002-ben felújításra került, ekkor két kamaratermet is kialakítottak az épületben.  Teljes egészében visszaállították az orfeum régi pompáját, ami ma is elkápráztatja a nézőket. Ottjártunkkor olyan érzésünk volt, hogy a mesés Kelet világába csöppentünk bele. Nem győztük csodálni  a díszterem boltíves mennyezetét, a kárpitozottnak látszó, festett falakat, a faragásokat, oszlopokat, csillárokat. Amíg a nézőtéren ülve hallgattam az idegenvezetőnket, arra gondoltam, hogy csaknem 130 évvel korábban asztalok és székek álltak ezen a helyen. Elképzeltem az elegáns, estélyi ruhás hölgyeket, frakkos-csokornyakkendős urakat, akik pezsgős vacsora mellett nézték a kánkánt járó revütáncosnőket.

fortepan_bauer_sandor-1.jpg

Az egykori Moulin Rouge mulató a Nagymező utcában (mai Operettszínáz)  Forrás: Fortepan - Bauer Sándor

A mai Uránia moziban nem csak játékfilmeket láthatnak az érdeklődők, hanem pl. a New York-i Metropolitan Opera, a londoni National Theatre csodálatos előadásairól, művészekről, kiállításokról készült dokumentumfilmeket is. Tartanak itt továbbá fesztiválokat, díszbemutatókat, koncerteket, díjátadókat és egyéb kulturális rendezvényeket.

1_31.jpg

A mozi feletti emeleteken működött az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia, a mai Színház- és Filmművészeti Egyetem elődje. Jelenleg is itt folyik a leendő színészek képzése.

5_18.jpg

2015-ben a boredpanda.com nemzetközi weboldal olvasóinak szavazata alapján az Uránia a világ harmadik legszebb mozija lett. Budapesti lakos lévén büszke vagyok rá, hogy fővárosunk egy ilyen gyönyörű, legendás intézményt mondhat magáénak.

    A színes képek saját felvételek

  Miranda

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

film mozi kultúra filmgyártás Budapest Uránia Miranda